“Προσεύχεστε για τους υπεύθυνους της φτώχειας σας”

“Προσεύχεστε για τους υπεύθυνους της φτώχειας σας”

«Όποια κι αν είναι  η κατάστασή σας, η ιστορία σας, το βάρος που σηκώνετε, είναι ο Ιησούς  που μας συγκεντρώνει γύρω του. Αν υπάρχει κάτι στον Ιησού που εντυπωσιάζει, είναι αυτή η ικανότητα  να δέχεται. Εκείνος δέχεται τον καθένα όπως είναι. Σ’ Εκείνον είμαστε αδέλφια, και θα ήθελα να αισθανθείτε πόσο είστε καλοδεχούμενοι. Η παρουσία σας  είναι σημαντική για μένα, και είναι επίσης σημαντικό ότι εδώ  θέλω να αισθάνεστε σαν   στο σπίτι σας».

Εκεί  δέχτηκε με καλοσύνη, ο Πάπας Φραγκίσκος, τους πολυάριθμους φτωχούς, τους άτυχους της ζωής που ήλθαν σε προσκύνημα από την επαρχία της Λυών της Γαλλίας στη Ρώμη συνοδευόμενοι από τον Καρδινάλιο  PhilippeBarbarin. Η πρωτοβουλία  προωθήθηκε από την Οργάνωση Φίλοι του Πατέρα JospehWresinski, με την ευκαιρία  των εκατό χρόνων από τη  γέννηση  του ιερέα  που αφιέρωσε τη ζωή του στους φτωχούς.

«Είμαι πολύ χαρούμενος να σας δεχθώ»  συνέχισε ο Πάπας , "διότι  “με τους υπευθύνους που σας συνόδεψαν, όλοι εσείς δίνετε μια όμορφη μαρτυρία  ευαγγελικής αδελφοσύνης  με το να βαδίζετε μαζί σ’  αυτό το Προσκύνημα. Πράγματι εσείς  ήλθατε  συνοδεύοντας ο ένας τον άλλο. Οι μεν βοηθώντας γενναιόδωρα τους δε , προσφέροντας τα απαραίτητα και τον καιρό  για να έρθετε εδώ και εσείς  δίνοντας  εις αυτούς, δίνοντας σε μας, δίνοντας σε μένα τον ίδιο.

Επειδή ο Ιησούς θέλησε να μοιραστεί την κατάστασή σας, έγινε, από αγάπη, ένας από σας, υποβιβασμένος από τους ανθρώπους,  ξεχασμένος, κάποιος που δεν αξίζει τίποτε.  Όταν σας συμβαίνει  να δοκιμάζετε και εσείς  όλα αυτά, να μην ξεχνάτε ότι και ο Ιησούς  έζησε τις ίδιες αυτές  καταστάσεις, τις δικές σας.  Αυτή είναι η απόδειξη,  ότι είστε πολύτιμοι  στα μάτια του και ότι Εκείνος είναι κοντά σας”.

Ο Άγιος Πατέρας υπενθύμισε τα λόγια του Πατέρα  Wresinski, ο οποίος έλεγε για τους φτωχούς: “Εσείς είστε η καρδιά της Εκκλησίας, διότι  η Εκκλησία  αγαπά και προτιμά  αυτό που Ιησούς αγάπησε  και προτίμησε στη ζωή ”, δηλαδή τους φτωχούς, τους τελευταίους,  τους αδύναμους.  

« Ο Ιησούς στη ζωή του έδωσε  πάντα προτεραιότητα  σε πρόσωπα που ήταν σαν και σας , που ζούσαν παρόμοιες καταστάσεις. Η Εκκλησία λοιπόν δεν μπορεί να μένει ήσυχη , έως ότου  αγκαλιάσει  όσους εκείνους  που νιώθουν την απομόνωση, τον αποκλεισμό  και δεν αξίζουν για κανένα.

Εξ άλλου εσείς στην καρδιά της Εκκλησίας μας επιτρέπετε να συναντήσουμε το Χριστό, διότι μας μιλάτε  για Εκείνον, όχι τόσο με τα λόγια, όσο  με την ίδια τη ζωή σας.  Εσείς δίνετε μαρτυρία  για την αξία των μικρών πράξεων, που καθένας μπορεί να κάνει και που συμβάλλουν  στην οικοδόμηση της ειρήνης , υπενθυμίζοντάς μας  ότι είμαστε αδέλφια , και ότι ο Θεός είναι Πατέρας όλων μας. Όπως η Μαρία, ο Ιωσήφ σε φυγή στην Αίγυπτο  που ήταν φτωχοί , ήταν ταλαιπωρημένοι εξ αιτίας του διωγμού: αλλά ο Θεός ή εκεί».

Στους συνοδούς , ο Άγιος Πατέρας  εξέφρασε  όλη την ευγνωμοσύνη του  για το έργο που εκτελούν και είναι πιστό στο πνεύμα και τη δράση του π. Wresinski, “ο οποίος ήθελε να ξεκινήσει  από την μοιρασιά της ζωής και όχι από αφηρημένες θεωρίες.

Σε όλους του φτωχούς, ο Επίσκοπος  Ρώμης  ζήτησε «να διατηρήσουν το θάρρος»  ακόμη και μέσα στις δυσκολίες και να «διατηρήσουν τη χαρά  της ελπίδας”.

«Να προσεύχεστε για όλους εκείνους τους πλούσιους, τους υποκριτές,  για όσους θέλουν να είναι  κόλακες,  στους οποίους όμως ο Ιησούς λέει «αλίμονο». Να προσεύχεστε  για τόσους πλούσιους  που είναι ντυμένοι με πολυτελή ενδύματα  και κάνουν γιορτές  με πλούσια γεύματα , χωρίς να αντιληφθούν  ότι στην πόρτα τους  βρίσκονται τόσοι  κουρελιασμένοι και πεινασμένοι Λάζαροι, που  περιμένουν να πέσουν από τα τραπέζια τους μερικά ψίχουλα. Χρειάζεται επίσης και μια προσευχή  για τους ιερείς «που βλέποντας  εκείνο τον πληγωμένο και μισοπεθαμένο άνθρωπο  – περνούν και σήμερα απέναντι  διότι δεν αισθάνονται  ευσπλαχνία.

Σε όλους αυτούς να σκορπάτε το χαμόγελο με όλη σας την  καρδιά,  επιθυμείτε το καλό γι’ αυτούς και ζητάτε από τον Ιησού τη μεταστροφή τους. Αν κάνετε αυτό τότε  θα υπάρξει μεγάλη χαρά στην Εκκλησία, στην καρδιά σας και σε όλη την αγαπημένη Γαλλία.

νπ (μετάφραση)

κοινοποίηση άρθρου:

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

Γενική Ακρόαση του Πάπα Φραγκίσκου, 24 Απριλίου 2024

ΠΑΠΑΣ ΦΡΑΓΚΙΣΚΟΣ ΓΕΝΙΚΗ ΑΚΡΟΑΣΗ                                                                           Πλατεία Αγίου Πέτρου Τετάρτη, 24 Απριλίου 2024     Κατήχηση. Τα πάθη και οι αρετές. 16. Η ζωή της χάριτος

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου