ΠΡΟΣΕΥΧΗ ΣΤΟ ΣΤΑΥΡΟ ΤΟΥ ΧΡΙΣΤΟΥ (του Πάπα Φραγκίσκου)

ΠΡΟΣΕΥΧΗ ΣΤΟ ΣΤΑΥΡΟ ΤΟΥ ΧΡΙΣΤΟΥ

(του Πάπα Φραγκίσκου)

Σταυρέ του Χριστού, σύμβολο της θείας αγάπης και της ανθρώπινης αδικίας, εικόνα της υπέρτατης θυσίας από αγάπη και του ακραίου εγωισμού από ανοησία, όργανο θανάτου και οδός Ανάστασης, σημείο υπακοής κι έμβλημα προδοσίας, ικρίωμα της καταδίωξης και λάβαρο της νίκης.

Σταυρέ του Χριστού, ακόμα σήμερα σε βλέπουμε να υψώνεσαι στις αδελφές μας και στους αδελφούς μας που δολοφονήθηκαν, κάηκαν ζωντανοί, τους έκοψαν το λαιμό ή αποκεφαλίστηκαν με βάρβαρα σταθιά και με τη δειλή σιωπή μας.

Σταυρέ του Χριστού, ακόμα σήμερα σε βλέπουμε στα πρόσωπα των παιδιών, των γυναικών και των ανθρώπων, εξουθενωμένων και κατατρομαγμένων που διαφεύγουν από τους πολέμους και από τη βία και συχνά δεν βρίσκουν παρά τον θάνατο και πολλούς Πιλάτους να νίπτουν τας χείρας.

Σταυρέ του Χριστού, ακόμα σήμερα σε βλέπουμε στους διδασκάλους του γράμματος και όχι του πνεύματος, του θανάτου και όχι της ζωής, που αντί να διδάσκουν το έλεος και τη ζωή, απειλούν με τιμωρία και θάνατο και καταδικάζουν τον αθώο.

Σταυρέ του Χριστού, ακόμα σήμερα σε βλέπουμε στους παραδόπιστους εκλησιαστικούς λειτουργούς, που, αντί να απογυμνώνονται από τις μάταιες φιλοδοξίες τους, απογυμνώνουν τους αθώους από την αξιοπρέπειά τους.

Σταυρέ του Χριστού, ακόμα σήμερα σε βλέπουμε στις πέτρινες καρδιές αυτών που κρίνουν άνετα τους άλλους, καρδιές έτοιμες να τους καταδικάσουν ως και τον λιθοβολισμό, χωρίς ποτέ να αντιληφθούν τα δικά τους αμαρτήματα και σφάλματα.

Σταυρέ του Χριστού, σε βλέπουμε ακόμα σήμερα στους φονταμενταλισμούς και στην τρομοκρατία των οπαδών μιας κάποιας θρησκείας, που βεβηλώνουν το όνομα του Θεού και το χρησιμοποιούν για να δικαιολογήσουν τις δικές τους ανήκουστες βιαιότητες.

Σταυρέ του Χριστού, σε βλέπουμε ακόμα σήμερα σε αυτούς που θέλουν να σε βγάλουν από τους δημόσιους χώρους και να σε αποκλείσουν από τη δημόσια ζωή, στο όνομα ενός κάποιου λαϊκίστικου παγανισμού ή ακόμα στο όνομα της ισότητας που εσύ ο ίδιος μάς δίδαξες.

Σταυρέ του Χριστού, σε βλέπουμε ακόμα σήμερα στους ισχυρούς και στουςεμπόρους όπλων, που τροφοδοτούν την κάμινο των πολέμων με το αθώο αίμα των αδελφών.

Σταυρέ του Χριστού, σε βλέπουμε ακόμα σήμερα στους προδότες, που για τριάντα αργύρια παραδίδουν στον θανατο οποιονδήποτε.

Σταυρέ του Χριστού, σε βλέπουμε ακόμα σήμερα στους κλέφτες και στους διεφθαρμένους, που, αντί να προστατεύον το κοινό αγαθό και την ηθική, πουλιούνται στο άθλιο εμπόριο της ανηθικότητας.

Σταυρέ του Χριστού, σε βλέπουμε ακόμα σήμερα στους ανόητους που χτίζουν αποθήκες για να φυλάξουν θησαυρούς που χάνονται, αφήνοντας τον Λάζαρο να πεθαίνει από πείνα στις πόρτες τους.

Σταυρέ του Χριστού, σε βλέπουμε ακόμα σήμερα στους καταστροφείς του “κοινού σπιτιού” μας, που με εγωισμό κατεδαφίζουν το μέλλον τωνεπόμενων γενεών.

Σταυρέ του Χριστού, σε βλέπουμε ακόμα σήμερα στους ηλικιωμένους που εγκαταλείφθηκαν από τους συγγενείς τους, στους ανάπηρους και στα υποσιτισμένα παιδιά, που παραπετάχτηκαν από την εγωιστική και υποκριτική κοινωνία μας.

Σταυρέ του Χριστού, σε βλέπουμε ακόμα σήμερα στη Μεσόγειό μας και στο Αιγαίο Πέλαγος, που έγιναν ένα αχόρταγο κοιμητήριο, εικόνα της αναίσθητης και ναρκωμένης συνείδησής μας.

Σταυρέ του Χριστού, εικόνα της απέραντης αγάπης και οδός της Ανάστασης, σε βλέπουμε ακόμα σήμερα στους καλούς και δίκαιους ανθρώπους, που κάνουν το καλό χωρίς να επιδιώκουν χειροκροτήματα ή τον θαυμασμό των άλλων.

Σταυρέ του Χριστού, σε βλέπουμε ακόμα σήμερα στους πιστούς και ταπεινούς εκκλησιαστικούς λειτουργούς, που φωτίζουν το σκοτάδι της ζωής μας, σαν λαμπάδες που αναλίσκονται δωρεάν για να φωτίσουν τη ζωή των άλλων.

Σταυρέ του Χριστού, σε βλέπουμε ακόμα σήμερα στα πρόσωπα των μοναχών και των μοναζουσών – τους Καλούς Σαμαρείτες – που εγκαταλείπουν τα πάντα για να επιδέσουν, μέσα σε ευαγγελική σιωπή, τις πληγές της φτώχειας και της αδικίας.

Σταυρέ του Χριστού, σε βλέπουμε ακόμα σήμερα στους ελεήμονες, που βρίσκουν στην ευσπλαχνία τη μέγιστη έκφραση της δικαιοσύνης και της πίστης.

Σταυρέ του Χριστού, σε βλέπουμε ακόμα σήμερα στους απλούς ανθρώπους, που βιώνουν με χαρά την πίστη τους μέσα στην καθημερινότητά τους κι εφαρμόζουν με υική υπακοή τις εντολές σου.

Σταυρέ του Χριστού, σε βλέπουμε ακόμα σήμερα στους μετανοημένους, που από τα βάθη της αθλιότητας των αμαρτιών τους μπορούν να φωνάξουν: Κύριε, ενθυμήσου με στη Βασιλεία σου!

Σταυρέ του Χριστού, σε βλέπουμε ακόμα σήμερα στους μακαρίους και στους αγίους, που ξέρουν να διασχίζουν το σκοτάδι της νύχτας της πίστης, χωρίς να χάσουν την εμπιστοσύνη σε σένα και χωρίς την αξίωση να κατανοήσουν τη μυστηριώδη σιωπή σου.

Σταυρέ του Χριστού, σε βλέπουμε ακόμα σήμερα στις οικογένειες που ζουν με πιστότητα και γονιμότητα τηνκλήση στο γάμο τους.

Σταυρέ του Χριστού, σε βλέπουμε ακόμα σήμερα στους εθελοντές, που συνδράμουν γεναιόδωρα όσους έχουν ανάγκη κι όσους χτυπήθηκαν από τη ζωή.

Σταυρέ του Χριστού, σε βλέπουμε ακόμα σήμερα στους καταδιωκόμενους εξαιτίας της πίστης τους, που μέσα στα βάσανα συνεχίζουν να δίνουν αυθεντική μαρτυρία για τον Ιησού και το Ευαγγέλιο.

Σταυρέ του Χριστού, σε βλέπουμε ακόμα σήμερα στους ονειροπόλους, που ζουν με καρδιά παιδιών και που εργάζονται κάθε μέρα για να κάνουν τον κόσμο ένα μέρος καλύτερο, πιο ανθρώπινο και πιο δίκαιο. Σε σένα, Τίμιε Σταυρέ, βλέπουμε τον Θεό που αγαπάει ως το τέλος, και βλέπουμε το μίσος που καταδυναστεύει και τυφλώνει τις καρδιές και τη λογική εκείνων που προτιμούν το σκοτάδι από το φως.

Σταυρέ του Χριστού, Κιβωτέ του Νώε, που έσωσες την ανθρωπότητα από τον κατακλυσμό της αμαρτίας, σώσε μας από το κακό και από τον Πονηρό! Θρόνε του Δαβίδ και σφραγίδα της θείας και αιώνιας Διαθήκης, αφύπνισέ μας από τα θέλγητρα της ματαιότητας! Κραυγή αγάπης, υποκίνησε μέσα μας τον πόθο για τον Θεό, για το αγαθό και για το φως.

Σταυρέ του Χριστού, δίδαξέ μας πως η αυγή του ήλιου είναι πιο ισχυρή από το σκοτάδι της νύχτας. Σταυρέ του Χριστού, δίδαξέ μας πως η επιφανειακή νίκη του κακού εκμηδενίζεται μπροστά στον κενό τάφο και μπροστά στη βεβαιότητα της Ανάστασης και της αγάπης του Θεού, την οποία τίποτα δεν μπορεί να συντρίψει ή να αμαυρώσει ή να εξασθενίσει.

Αμήν!

 

Πάπας Φραγκίσκος

κοινοποίηση άρθρου:

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

Πρόγραμμα Θείων Λειτουργιών 9–10.12.2023

Οικισμός Ενορία  9-10 Δεκεμβρίου 2023 Αγάπη Αγίου Αγαπητού Κυριακή 09.00 Αετοφωλιά Αγίου Ιωάννου του Προδρόμου – Άνδρος Καθεδρικού Ναού Αγίου Ανδρέα – Βωλάξ Γεννήσεως της Θεοτόκου  Σάββατο

Mελέτη του Ευαγγελίου της ημέρας

ΠΑΝΗΓΥΡΗ ΤΗΣ ΑΜΙΑΝΤΟΥ ΣΥΛΛΗΨΕΩΣΤΗΣ ΜΑΚΑΡΙΑΣ ΑΕΙΠΑΡΘΕΝΟΥ ΜΑΡΙΑΣ  Παρασκευή  8 Δεκεμβρίου 2023                                       Εις το όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου