ΠΡΟΣΕΥΧΗ ΓΙΑ ΤΗ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΤΗ ΜΗΤΡΟΠΟΛΗ ΜΑΣ ΣΤΗ ΝΑΞΟ

ΠΡΟΣΕΥΧΗ
ΓΙΑ ΤΗ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΤΗ ΜΗΤΡΟΠΟΛΗ ΜΑΣ
ΣΤΗ ΝΑΞΟ

 

Την Τρίτη 1η Σεπτεμβρίου, παγκόσμια ημέρα προσευχής σε ανατολή και δύση, όπως σε πολλούς ναού του κόσμου, στον Μητροπολιτικό μας Ναό στη Νάξο τελέστηκε Αρχιερατική Θεία Λειτουργία από το Σεβασμιότατοι π. Νικόλαο και μαζί του συλλειτούργησαν ο Αρχιερατικός Επίτροπος Παν/τος π. Εμμανουήλ Ρεμούνδος, ο εφημέριος του Μητροπολιτικού ναού π. Γεώργιος Παλαμάρης, ορισθείς εφημέριος της Ποιμαντικής Ενότητας Στενής (Στενή-Μυρσίνη-Ποταμιά-Κέχρος) π. Ιωάννης Σκλάβος και ο καθηγητής στο Λατερανό Πανεπιστήμιο Ρώμης Παν/τος π. Natale Loda.

Στην αρχή της Θείας και μετά από σύντομη παραίνεση του Αρχιεπισκόπου για την παγκόσμια ημέρα προσευχής για την προστασία της Δημιουργίας, πιστοί έφεραν μπροστά στην Αγία τράπεζα μία γλάστρα με ένα ελαιόδεντρο ενώ ένας ιερέας εξηγούσε το σκοπό της συγκεκριμένης προσφοράς:

Προσφορά της ελιάς:
«Η ελιά είναι το σύμβολο της ειρήνης. Το λάδι που προέρχεται από αυτήν δίνει υγεία στο σώμα και ευλογημένο χρησιμοποιείται στα Μυστήρια. Έτσι γίνεται σύμβολο, συμφιλίωσης, αγάπης και ευσπλαχνίας».
Στη συνέχεια ο λαός έψαλε:
Δοξασμένος νάσαι Κύριε Συ που μας αγαπάς!

Προσφορά χώματος:
«Το χώμα το καθαρό είναι απαραίτητο γα την βλάστηση, την ομορφιά της φύσης, για την τροφή των ανθρώπων, ας μη το δηλητηριάζουμε με βλαβερές χημικές ουσίες».
Δοξασμένος νάσαι Κύριε Συ που μας αγαπάς!

Προσφορά σπόρων:
«Ο σπόρος πρέπει να πέσει στη γη, να φυτρώσει και να δώσει καρπούς για την τροφή των ανθρώπων και κάθε άλλης γήινης ύπαρξης».
Δοξασμένος νάσαι Κύριε Συ που μας αγαπάς!

Προσφορά νερού:
«Εκατομμύρια παιδιών και ενήλικων ανθρώπων πεθαίνουν καθημερινά από την έλλειψη νερού! Ας μη το σπαταλούμε, δεν ανήκει μόνο σε μας. Το χρειάζονται όλοι οι άνθρωποι, τα ζώα, τα φυτά και όλα τα γήινα δημιουργήματα».
Δοξασμένος νάσαι Κύριε Συ που μας αγαπάς!

Μετά την ανάγνωση του ιερού ευαγγελίου ο Αρχιεπίσκοπος αναφέρθηκε στην όμορφη σκέψη της παγκόσμιας ημέρας προσευχής για την προστασία της δημιουργίας, η οποία γίνεται και οικουμενική εφόσον αυτή την ίδια ημέρα προσεύχονται για τον ίδιο σκοπό η Εκκλησία Ανατολής και της Δύσης.
Είναι γνωστό ότι η πρωτοβουλία για την προσευχή ξεκίνησε από τον Οικουμενικό Πατριάρχη κ. Βαρθολομαίο και πρόσφατα προστέθηκε η απόφαση και του Πάπα Φραγκίσκου ο οποίος ζήτησε και από την Καθολική Εκκλησία να προσεύχεται για τον ίδιο αυτό σκοπό μαζί με την αδελφή Ορθόδοξη Εκκλησία, την ίδια ημέρα δηλαδή την 1η Σεπτεμβρίου κάθε έτους.

Μια όμορφη σύμπτωση που χαροποίησε όλους τους παρόντες ήταν η είσοδος στο Ναό δύο νεαρών και συμπαθητικών ιερέων της αδελφής Ορθοδόξου Εκκλησίας, οι οποίοι και παρέμειναν μέχρι το τέλος της Θείας Λειτουργίας, που ολοκληρώθηκε με την απαγγελία της προσευχής του Πάπα Φραγκίσκου για την προστασία της Δημιουργίας:

Κύριε και Θεέ μας, Μόνε και Τριαδικέ,
Αξιοθαύμαστη Κοινότητα άπειρης αγάπης,
Μάθε μας να σε θαυμάζουμε
Μέσα στην ομορφιά του σύμπαντος
Όπου τα πάντα μας μιλούν για Σένα.
Ξύπνησε τους ύμνους μας
και την ευγνωμοσύνη μας
Για κάθε δημιούργημα που έπλασες.
Δώσε μας τη χάρη να αισθανόμαστε εσωτερικά ενωμένοι,
με καθετί που υπάρχει.
Θεέ της αγάπης,
δείξε μας τη θέση μας μέσα σ’ αυτόν τον κόσμο,
Ως εργαλεία της αγάπης σου Για όλα τα όντα αυτής της γης,
Επειδή ούτε ένα δεν έχεις λησμονήσει.
Φώτισε τα αφεντικά της εξουσίας και του χρήματος
Για να μην πέσουν στην αμαρτία της αδιαφορίας,
Να αγαπούν το κοινό καλό, να προωθούν τους αδύναμους,
Να φροντίζουν αυτό τον κόσμο στον οποίο κατοικούμε.
Οι φτωχοί και η γη φωνάζουν: Πάρε μας Κύριε,
με την εξουσία σου και το φως σου
Για να υπερασπιστούμε κάθε ζωή,
Για να ετοιμάσουμε ένα καλύτερο μέλλον,
Ώστε να έρθει η Βασιλεία σου,
Βασιλεία δικαιοσύνης, ειρήνης, αγάπης και ομορφιάς.
Να είσαι ευλογημένος! Αμήν. 

[module-483]

κοινοποίηση άρθρου:

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

Πρόγραμμα Θείων Λειτουργιών 18-19.5.2024

Οικισμός Ενορία  18 -19 Μαΐου 2024 Αγάπη Αγίου Αγαπητού 18/5 Σάββατο   18.00 Θεία Λειτουργία Αετοφωλιά Αγίου Ιωάννου του Προδρόμου 18/5 Σάββατο   09.00 Θεία

Mελέτη του Ευαγγελίου της ημέρας

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΤΗΣ 2ης ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ ΤΟΥ ΠΑΣΧΑ 17 Μαΐου 2024   Εις το όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος. Αμήν Επικαλούμαι το

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου