Προσευχή για την Ειρήνη στον κόσμο
Την Τετάρτη 27 Μαρτίου 2024, στον Ιερό Ναό του Αγίου Νικολάου στη Χώρα, η Εκκλησιαστική μας Επαρχία προσευχήθηκε για την ειρήνη στον κόσμο, και ιδιαίτερα στην Ουκρανία και την Παλαιστίνη, συμμετέχοντας στην αλυσίδα προσευχής των Ευρωπαϊκών χωρών. Σε κάθε χώρα της Ευρώπης, κάθε μέρα καθ’ όλη την διάρκεια της Τεσσαρακοστής (από τις 14 Φεβρουαρίου, όταν ξεκίνησε η Τεσσαρακοστή στην Δυτική Εκκλησία) μία προσευχή απευθυνόταν στον Κύριο για την Ειρήνη στον κόσμο. Στην Ελλάδα προσευχηθήκαμε στις 27 Μαρτίου με την Λατινική Ουκρανική Εκκλησία. Σε κάθε εκκλησιαστική επαρχία προσφέρθηκε Λειτουργία για τον σκοπό αυτό. Στην Τήνο τελέσαμε τον Δρόμο του Σταυρού και την θεία Λειτουργία.
Ο Αρχιεπίσκοπος Ιωσήφ αναφέρθηκε στο δώρο της Ειρήνης και στη δική μας «μεταμέλεια» μιλώντας πάνω στα κείμενα της Τετάρτης της 1ης Εβδομάδας της Τεσσαρακοστής, με τα παρακάτω λόγια:
Το βιβλίο του Ιωνά αποτελεί μια εξαίρεση στα προφητικά βιβλία. Μας παρουσιάζει μόνο μια συγκεκριμένη αποστολή του προφήτη που αφορά μια ειδωλολατρική πόλη, την Νινευή, η οποία ήταν γνωστή για τη σκληρότητα των κατοίκων και την ανηθικότητα τους. Όμως, τους Εβραίους δεν τους ενδιέφερε αυτό εφόσον δεν πίστευαν στον δικό τους Θεό.
Ο Θεός θέλει οι Εβραίοι, αλλά και κάθε άνθρωπος, να γνωρίσουν ότι εκείνος είναι Πατέρας όλων. Δεν υπάρχει άλλος Θεός που δίνει ζωή. Οι Εβραίοι, όμως, ήθελαν την καταστροφή των λαών που δεν πίστευαν στον Θεό τους. Νόμιζαν ότι αυτό ήταν το θέλημα του Θεού. Το ίδιο πίστευαν κάποτε και οι Χριστιανοί και οι Μουσουλμάνοι. Γι’ αυτό και ο Ιωνάς απογοητεύτηκε όταν είναι οι Νινευίτες μετανόησαν. Όμως και πάλι ο Θεός ήθελε να του δείξει ότι εκείνος είναι πατέρας όλων των ανθρώπων, ότι η αγάπη του δεν περιορίζεται στον Ισραήλ αλλά επεκτείνεται σε όλους που μετανοούν και ζητούν τη θεία βοήθεια.
Δυστυχώς ακόμα και σήμερα αυτό δεν το έχουμε καταλάβει. Δεν έχουμε καταλάβει ότι ο Θεός είναι πατέρας όλων. Για την εποχή του το βιβλίο του Ιωνά είναι επαναστατικό, αλλά οι χριστιανοί ευτυχώς γρήγορα αντιλήφθηκαν το μήνυμα αυτό, ότι ο Θεός θέλει όλοι οι άνθρωποι να τον γνωρίσουν, να τον πλησιάσουν και να αγαπάνε ο ένας τον άλλο. Ο Θεός αγαπά όλα τα πλάσματά του και οι χριστιανοί καλούμαστε να μεταδώσουμε αυτό το μήνυμα σε όλους τους ανθρώπους.
Όταν ξεκίνησε ο πόλεμος στην Ουκρανία σε πολλούς έκανε εντύπωση που ένα ορθόδοξο κράτος επιτέθηκε σε ένα άλλο ορθόδοξο κράτος. Αυτό είναι μια αυταπάτη, μία διαστρέβλωση, είναι μια κρίση λανθασμένη. Δηλαδή, όταν οι άνθρωποι δεν ανήκουν στην ίδια θρησκεία ή στο ίδιο δόγμα επιτρέπεται να μισούν ο ένας τον άλλο, ενώ όταν ανήκουν στην ίδια είναι αγαπημένοι; Αυτό έχει δημιουργήσει πολύ κακό μέσα στον κόσμο και στις σχέσεις μεταξύ των ανθρώπων. Το μίσος εναντίον των Εβραίων οδήγησε στα τερατουργήματα του δευτέρου παγκοσμίου πολέμου. Οδηγεί σε όλες αυτές της απάνθρωπες ενέργειες που οι άνθρωποι θεωρούν δικαιολογημένες επειδή ο αντίπαλος δεν ανήκει στην ίδια θρησκεία ή στην ίδια φυλή ή στο ίδιο έθνος.
Το μήνυμα του Θεού όμως και του Ευαγγελίου είναι ότι όλοι οι άνθρωποι είμαστε αδέλφια, όλοι οι άνθρωποι έχουμε έναν κοινό Πατέρα ανεξάρτητα από το πώς τον ονομάζουμε και πως το λατρεύουμε. Εμείς οι χριστιανοί θα έπρεπε αυτό να το κάνουμε γνωστό με κάθε τρόπο και με όλη τη δύναμη της φωνής μας και με κάθε ενέργειά μας. Εμείς πιστεύουμε σε έναν Θεό. Αυτός ο Θεός μας καλεί να αγαπάμε ο ένας τον άλλο. Όλα τα άλλα είναι από τον πονηρό. Όλα τα άλλα είναι έργα του διαβόλου που θέλει να σκοτώσει τον άνθρωπο. Και όπως αναφέρει ο Ιησούς στο Ευαγγέλιο, στην ανάσταση, άλλοι λαοί που δεν γνώρισαν και δεν λάτρεψαν τον Θεό μας, θα κρίνουν αυτή τη γενεά των εβραίων που δεν μπορούσαν να καταλάβουν την παγκοσμιότητα της αγάπης του Θεού. Θα κρίνουν και εμάς τους χριστιανούς που δεν διακηρύττουμε και δεν βιώνουμε αυτή την παγκοσμιότητα της αγάπης του Θεού.
Δυστυχώς η εποχή μας δεν μαστίζεται μόνο από σοβαρούς πολέμους όπως στην Ουκρανία και στην Παλαιστίνη. Μαστίζεται επίσης από πολλούς εμφύλιους πολέμους ανά τον κόσμο, από πολλές εξεγέρσεις μέσα στις πόλεις, από πολλές πράξεις βίας μέσα στην κοινωνία μας, μεταξύ μελών της οικογένειας, και μεταξύ μαθητών στα σχολεία. Αυτή η έξαρση της βίας σε όλα τα επίπεδα πρέπει να μας ανησυχεί. Πολλοί θεωρούν ότι ο εγκλεισμός κατά τη διάρκεια του κορονοϊού προκάλεσε όλη αυτή την έξαρση της βίας. Μπορεί να είναι και έτσι. Αλλά δεν υπάρχει δικαιολογία για μας ώστε να επιτρέπουμε αυτή τη βία και να καλλιεργούμε αυτή τη βία.
Σήμερα προσευχόμαστε ώστε οι αρχηγοί αυτών των κρατών που είναι σε πόλεμο, αλλά και άνθρωποι οι οποίοι καταφεύγουν σε βία, να μετανοήσουν, να προσπαθούν να βρίσκουν άλλους τρόπους να λύσουν τα προβλήματα και να καλλιεργήσουν μεταξύ τους την αγάπη όπως μας καλεί ο Θεός. Είναι πολύ ωραία η φράση με την οποία τελειώνει το 1ο ανάγνωσμα: ο Θεός είδε τα έργα τους και μεταμελήθηκε για το κακό που είχε πει ότι θα κάνει σ αυτούς και δεν το έκανε. Πόσο σημαντικό είναι και εμείς να μεταμελούμαστε, να αλλάζουμε γνώμη και να μην κάνουμε το κακό που σκοπεύουμε να κάνουμε πάνω στο θυμό μας ή πάνω στην αγανάκτησή μας.
Σήμερα προσευχόμαστε να επικρατήσει η ειρήνη σε κάθε γωνιά της γης και σε κάθε σχέση μεταξύ των ανθρώπων. Να συνειδητοποιήσουμε ότι ο Θεός είναι πατέρας όλων μας και εμείς είμαστε αδέλφια μεταξύ μας, άσχετα αν έχουμε διαφορετικές πεποιθήσεις και διαφορετικό χρώμα δέρματος ή διαφορετική καταγωγή. Το κριτήριο δεν είμαστε εμείς. Το κριτήριο το θέτει ο Θεός. Αυτό πρέπει να το λάβουμε σοβαρά υπόψη μας αν θέλουμε να λεγόμαστε χριστιανοί. Δεν πρέπει να θέτουμε άλλο κριτήριο από αυτό που θέτει ο Θεός, όπως μας λέει ο απόστολος Παύλος. Και το κριτήριο ξέρουμε ότι είναι αυτό: η αγάπη. Μακάρι η προσευχή μας να βοηθήσει σήμερα να τελειώσουν οι πόλεμοι και να κλείσουν οι πληγές που δημιούργησαν. Αμήν.