Ποντιφικά Ιεραποστολικά Έργα: 200 χρόνια δράσης

 

Πριν από 200 χρόνια, στις 3 Μαΐου 1822, η Pauline Jaricot αποφάσισε να βοηθήσει τις καθολικές ιεραποστολές ιδρύοντας τα Έργα μετάδοσης της Πίστης, τον πρόγονο των Ποντιφικών Ιεραποστολικών Έργων (Π.Ι.Ε). Το ίδρυμα έγινε Ποντιφικό Έργο με απόφαση του Πάπα Πίου ΙΑ΄ στις 3 Μαΐου 1922, οπότε είναι διπλή η επέτειος που εόρτασε το διάσημο ιεραποστολικό δίκτυο στις 3 Μαΐου 2022, καθώς πλησιάζει η αγιοποίηση του ιδρυτή του στη Λυών, που έχει προγραμματιστεί για τις 22 Μαΐου.

Στην δημιουργία των Π.Ι.Ε, υπάρχει “μια απλή αλλά λαμπρή ιδέα” που βλάστησε στο μυαλό της Pauline Jaricot (1799-1862), εξήγησε ο Σεβ.τατος Giovanni Pietro Dal Toso, σημερινός πρόεδρος των Π.Ι.Ε και Γραμματέας της Συνόδου για τον Ευαγγελισμό των Λαών, κατά τη διάρκεια ενός συνεδρίου που διοργανώθηκε στη Ρώμη για την παρουσίαση των εορτασμών. Η Pauline, στις αρχές του 19ου αιώνα, πρότεινε να συγκεντρώνονται ομάδες των “δέκα ατόμων για να προσευχηθούν μαζί για τις ιεραποστολές και στη συνέχεια να δώσουν ένα μικρό ποσό για να τις βοηθήσουν”.

Pauline Jaricot, “το σπίρτο που άναψε τη φωτιά”

Η μικρή οργάνωσή της στη Λυών σύντομα έγινε διεθνής: το 1823 δημιουργήθηκε ένα αγγλικό παράρτημα, ενώ το 1834 ακολούθησε το γερμανικό παράρτημα. Ο Πίος ΙΑ΄, αναγνωρίζοντας το χάρισμα αυτού που ο Σεβ.τατοςDalToso περιγράφει σήμερα ως “μεγάλο ιεραποστολικό κίνημα”, το έκανε Ποντιφικό Έργο για να βοηθήσει τις πολλές ανάγκες των “νέων Εκκλησιών”.

 

Κατά τη διάρκεια της ζωής της, η PaulineJaricot έλεγε ότι ήταν “μόνο το σπίρτο που άναψε τη φωτιά”. Αυτός ο “μεγάλος ιεραπόστολος” ήταν “ξεχασμένος για μεγάλο χρονικό διάστημα”, εξηγεί ο βοηθός γραμματέας της Συνόδου για τον Ευαγγελισμό των Λαών. “Χρειάστηκε χρόνος για να την αναγνωρίσουμε ως την ιδρύτρια των Π.Ι.Ε”, παραδέχεται. Η “ιδιοφυής” δράση της, μας διαβεβαιώνει ο Ιταλός ιεράρχης, είναι ωστόσο “ένα θαύμα που ξεκίνησε από ένα νεαρό κορίτσι δεκαεπτά ετών”. Ένα θαύμα του οποίου το “κλειδί”, όπως υποστηρίζει, είναι ο ευαγγελισμός.

 

Μια “απλή συνταγή”

Η “απλή συνταγή” της Pauline Jaricot  έπεισε τον τότε επίσκοπο του Νανσί, Σεβ.τατοCharlesdeForbin-Janson,ο οποίος αποφάσισε να δημιουργήσει το 1843 το ŒuvredelaSainteEnfance (Έργο για την Αγία Παιδική Ηλικία) για τον ευαγγελισμό των παιδιών. Το 1895, ήταν η JeanneBigard, μια Γαλλίδα λαϊκή ιεραπόστολος, που εγκαινίασε το Ποντιφικό Έργο του Αποστόλου Πέτρου για να βοηθήσει την ανάπτυξη του κλήρου στις χώρες της ιεραποστολής.

Το 1916, ο Ιταλός πατέρας PaoloManna ίδρυσε την Ποντιφική Ιεραποστολική Ένωση  για να εκπαιδεύσει τους πιστούς στην ιεραποστολή. Σήμερα, οι τρεις αυτές οντότητες είναι ενωμένες με το Έργο Μετάδοσης της Πίστης της PaulineJaricot στο πλαίσιο των Ποντιφικών Ιεραποστολικών Έργων.

 

Ένα δίκτυο που δραστηριοποιείται παντού

Σήμερα, τα Π.Ι.Ε συνεχίζουν να λειτουργούν σε όλο τον κόσμο, με κάθε επισκοπή να συμβάλλει, έστω και σε μικρό βαθμό, στη χρηματοδότησή τους. Στη συνέχεια, τα Π.Ι.Ε έρχονται σε βοήθεια των Εκκλησιών που αντιμετωπίζουν σήμερα τις περισσότερες δυσκολίες, ανά τον κόσμο.

 

Πηγή: Π.Ι.Ε Γαλλίας, μτφ. π. Α.Π

κοινοποίηση άρθρου:

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

Μελέτη του Ευαγγελίου της ημέρας

  ΤΡΙΤΗ ΤΗΣ 5ης ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ ΤΗΣ ΚΟΙΝΗΣ ΠΕΡΙΟΔΟΥ ΤΟΥ ΕΤΟΥΣ 7 Φεβρουαρίου 2023   ΕΥΑΓΓΕΛΙΟ Ανάγνωσμα από το κατά Μάρκο Άγιο Ευαγγέλιο (7, 1-13) Και

Ο σεισμός στην Τουρκία και Συρία…

Δυστυχώς ο σεισμός των 7.9 ρίχτερ που έπληξε Τουρκία και Συρία προξένησε μεγάλο αριθμό θυμάτων, που συνεχώς μεγαλώνει. Ο Πάπας Φραγκίσκος απέστειλε αμέσως συλλυπητήρια τηλεγραφήματα,

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου