Πολωνία: πορεία αλληλεγγύης προς τους πρόσφυγες

ΠΟΛΩΝΙΑ: ΠΟΡΕΙΑ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ

 

Στην Πολωνία πολλοί πιστεύουν ότι η παρουσία προσφύγων και μεταναστών στα σύνορα είναι επίθεση της Ρωσίας, μέσω Λευκορωσίας, στην εθνική τους υπόσταση. Όμως όχι όλοι ενστερνίζονται αυτή την άποψη. 

Πρωτοπόροι στην άποψη ότι οι μετανάστες δεν είναι επιδρομείς αλλά απελπισμένοι και αναγκεμένοι άνθρωποι, είναι κυρίως οι Ιησουίτες. 

Το Κοινωνικό Κέντρο του Τάγματος που βρίσκεται στη Βαρσοβία, συνεργάζεται με τη διεθνή Υπηρεσία των Ιησουιτών για τους Πρόσφυγες (JRS) και υπήρξε από τους βασικούς διοργανωτές της μεγάλης πορείας αλληλεγγύης στους πρόσφυγες, που κατέκλυσε το κέντρο της Βαρσοβίας το Σάββατο απόγευμα 21/11. Χιλιάδες άνθρωποι, κυρίως νέοι, πολλά ζευγάρια με τα μωρά τους, βάδισαν στους δρόμους της πολωνικής πρωτεύουσας φωνάζοντας: “να δώσουμε φαγητό στους πεινασμένους, να ντύσουμε τους γυμνούς”. Οι εκπρόσωποι των ΜΚΟ δεν κρατούσαν τις σημαίες των οργανώσεων τους αλλά κουβέρτες για να δείξουν τις ανάγκες των ανθρώπων που προσπαθούν να περάσουν τα σύνορα και να μπουν στην Ευρώπη, αντιμετωπίζοντας το κρύο, την πείνα και τη φρουρά των συνόρων. 

Ο π. Wojciech Zmudzinski, εκπρόσωπος τύπου του Τάγματος και βοηθός του Επαρχιακού των Ιησουιτών στη Χώρα, μίλησε στο Ραδιοφωνικό Σταθμό του Βατικανού και εξήγησε πόσο δύσκολο είναι να αλλάξουν τον τρόπο σκέψης εθνικιστικών κύκλων, που θεωρούν ότι εκπροσωπούν την Εκκλησία, χωρίς να επιδεικνύουν ευαγγελική συμπεριφορά. “Θεωρούν όλους τους ανθρώπους που έχουν φθάσει στα σύνορα εισβολείς. Είναι κρίμα. Ακόμα και οι Επίσκοποί μας εξηγούν ότι δεν υπάρχει σύγκρουση συμφερόντων μεταξύ του δικαιώματος προστασίας των συνόρων μας και της ανθρωπιστικής βοήθειας στους πρόσφυγες. Ζητάμε να επιστρέψουν οι γιατροί στα σύνορα. Έφυγαν γιατί εθνικιστές έκαιγαν τα αυτοκίνητά τους. Καλλιεργείται κλίμα φόβου στους εθελοντές. Οι οργανωμένοι στην Καθολική Εκκλησία φοιτητές, επιστήμονες, αγρότες και η Κάριτας προσπαθούν να βοηθήσουν αλλά δεν έχουν πρόσβαση στην περιοχή των συνόρων που έχει κηρυχθεί σε κατάσταση ανάγκης. Μακάρι να υπάρξουν ανθρωπιστικοί διάδρομοι, ώστε οι μετανάστες να μπορέσουν να περάσουν σε άλλη ευρωπαϊκή χώρα. Πάντως θα αντιπαρατεθούμε στην άποψη, που εκφράστηκε ακόμα και από Δικαστή του Συνταγματικού Δικαστηρίου ότι όποιος υπερασπίζεται τους πρόσφυγες είναι “εθνικός προδότης””.

πηγή: VaticanNews 

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΛΕΒΑΝΤΗΣ

Μέλος Συνοδικής Επιτροπής ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ ΚΑΙ ΕΙΡΗΝΗ

κοινοποίηση άρθρου:

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

Mελέτη του Ευαγγελίου της ημέρας

  ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΤΗΣ 3ης ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ ΤΗΣ ΚΟΙΝΗΣ ΠΕΡΙΟΔΟΥ 27 Ιανουαρίου 2023                                       Εις το όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος. Αμήν

Πρόγραμμα Ενοριών

   Οικισμός Ενορία 28–29 Ιανουαρίου 2023 Αγάπη Αγίου Αγαπητού – Αετοφωλιά Αγίου Ιωάννου του Προδρόμου – Άνδρος Καθεδρικού Ναού Αγίου Ανδρέα – Βωλάξ Γεννήσεως της Θεοτόκου  Κυριακή 09.30

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου