Ποιος ήταν ο π. Εμμανουήλ Ρεμούνδος

Π. ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ ΡΕΜΟΥΝΔΟΣ

 

Αναπαύτηκε εν Κυρίω χθες, 5 Νοεμβρίου 2023, ο π. Μανώλης Ρεμούνδος στη Νάξο. Καταγόταν από γονείς από τον Ταραμπάδο της Τήνου, αλλά είχε γεννηθεί στη Νάξο το 1935, όπου οι γονείς του είχαν μεταναστέψει για λόγους εργασίας στην κτηματική περιουσία της Καθολικής Αρχιεπισκοπής. Υπήρξε ανιψιός του επισκόπου πρώην Θήρας Τιμοθέου Ρεμούνδου, από τον οποίο κληρονόμησε την αγάπη για τους φτωχούς και μια πλούσια αλληλογραφία, η οποία κάποτε θα πρέπει να μελετηθεί και να εκδοθεί, επειδή αναφέρεται σε δύσκολες περιόδους της ιστορίας του τόπου μας. Σπούδασε Φιλοσοφία και Θεολογία στο Ποντιφικό Πανεπιστήμιο της Διάδοσης της Πίστεως στη Ρώμη και το έτος 1959 χειροτονήθηκε ιερέας και αρχικά διακόνησε στις ενορίες της Τήνου Καρκάδο και Κάτω-Κλείσμα για λίγα χρόνια και μετά συνεχώς στην Παροναξία ως υπεφημέριος αρχικά, και στη συνέχεια ως εφημέριος Νάξου και Πάρου.

Λάτρης της ιστορίας της Νάξου, συγκέντρωσε πλήθος ιστορικών τεκμηρίων για τα δύο νησιά που υπηρετούσε, τακτοποίησε το αρχιεπισκοπικό Αρχείο της Νάξου καθώς και τη Βιβλιοθήκη, βοήθησε μεγάλο αριθμό φοιτητών και επιστημόνων, από κάθε γωνιά της γης, που επισκέπτονταν για λόγους έρευνας τη Νάξο και έθετε στη διάθεσή τους τα τεκμήρια αυτά και τα έγγραφα χωρίς υστεροβουλία. Ο ίδιος συνέταξε και εξέδωσε Βιογραφικό Κατάλογο των Καθολικών Αρχιεπισκόπων Παροναξίας και σε ένα τόμο το σύνολο της Βιβλιογραφίας για τη Νάξο. Ελπίζουμε πως το ιστορικό υλικό που συγκέντρωσε να «πιάσει τόπο» και μετά την εκδημία του, προς όφελος πάντοτε της ιστορίας του νησιού που έγινε η πατρίδα του.

Έτρεφε ιδιαίτερη εκτίμηση για την Ορθόδοξη Εκκλησία, της οποία ήταν άριστος γνώστης της θεολογία και της Λατρείας της. Δε μπορούσε παρά να απολαμβάνει κατά τη διάρκεια της ζωής του και της διακονίας του την εκτίμηση όλων των Ναξίων, ανεξαρτήτως δόγματος. Προτείνουμε στον Δήμο Ναξίων να αφιερωθεί κάποιο «στενό» του Κάστρου της Νάξου στη μνήμη αυτού του ανθρώπου που τίμησε τη Νάξο και την ιστορία της.

Ευχόμενοι την ανάπαυση της ψυχής του «εν σκηναίς δικαίων» εκ μέρους του Αρχιερέως Χριστού, επικαλούμαστε και τις ικεσίες της Αειπαρθένου Μαρίας της Βρυσιώτισσας, την αγάπη προς την οποία κληρονόμησε από την ιστορική του οικογένεια. Συλλυπούμαστε τις αδελφές του και τους υπόλοιπους συγγενείς του ευχόμενοι την εξ ύψους παρηγορία!

π. Μάρκος Γ. Φώσκολος

Ενορία Αγ. Νικολάου Καθολικών

Χώρα Τήνου

κοινοποίηση άρθρου:

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

Mελέτη του Ευαγγελίου της ημέρας

ΣΑΒΒΑΤΟ ΤΗΣ 1ης ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ ΤΗΣ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣ 9 Δεκεμβρίου 2023                                       Εις το όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος. Αμήν

9 Δεκεμβρίου μνήμη της Αγίας Λευκαδίας

  Υπάρχουν ελάχιστες πληροφορίες για την Αγία Λευκαδία. Η ευλάβεια προς το πρόσωπό της αναπτύχτηκε στον τόπο ταφής της, το ρωμαϊκό κοιμητήριο του Τολέδο στην

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου