ΠΟΙΟΙ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΕΧΘΡΟΙ ;

ΠΟΙΟΙ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΕΧΘΡΟΙ;

Ίσως στο παρελθόν, στη νοοτροπία της Παλαιάς Διαθήκης, ο Θεός επικαλούταν ως εκδικητής των εχθρών. Προσεύχονταν σε αυτόν για να καταστρέψει λαούς υπέρ του Ισραήλ, του εκλεκτού και αγαπημένου λαού.

Υπάρχει ένας ψαλμός που λέει: «Ελευθέρωσέ με, Κύριε, από τους εχθρούς μου» – «Κάθε μέρα εξόντωνε όλους τους εχθρούς της χώρας… έως ότου να μην υπάρχει  κανένας».

Είμαστε στην Καινή Διαθήκη, την εποχή της αγάπης. Είναι η στιγμή που ο Θεός αποκαλύπτει το όνομά του, την ουσία του: «Αγάπη». Είναι η στιγμή που ο Ιησούς μας ανοίγεται σε μια σχέση ολοκληρωτικής υιικής εμπιστοσύνης με τον Θεό – Πατέρα: Αβά.

Και είναι σαφές ότι αν ο Θεός είναι Πατέρας για κάθε άνθρωπο που γεννήθηκε, γεννιέται και θα γεννηθεί, προκύπτει σαφώς ότι καθένας είναι για το Θεό ο γιος ο εκλεκτός, ο αγαπημένος.

Καταλήγουμε στο συμπέρασμα ότι δεν υπάρχουν εχθροί για τον χριστιανό. Αν τους αγαπάς όλους, όλοι είναι φίλοι.

Ιδιαίτερα μεγάλη είναι η εντολή που ο Ιησούς μας δίνει: «να αγαπάτε ο ένας τον άλλο όπως εγώ σας αγάπησα». Ως εκ τούτου με απλή λογική απορρέει και η εντολή: «αγάπα και τους εχθρούς σου».

Ο Ιησούς δεν θανατώθηκε από εχθρούς, αλλά από φίλους… επειδή εκείνος αγαπά πάντα και τους αγαπά όλους.

Εχθρός σου είναι αυτός που εσύ δεν αγαπάς.

Εάν δεν αγαπάς τον πλησίον σου, δεν αγαπάς με αληθινή αγάπη κανένα. Εάν συμπεριφέρεσαι στον πλησίον σου σαν να είναι εχθρός σου, μπορούμε να πούμε ότι όλοι οι άνθρωποι γίνονται εχθροί σου. Αλλά είναι εχθροί μόνο επειδή εσύ δεν τους αγαπάς.

Όταν αγαπάς τον εχθρό σου, η αγάπη σου γίνεται καθολική. Τότε είναι η στιγμή που όλοι οι εχθροί εξαφανίζονται από το πρόσωπο της γης. Η καθολική αγάπη είναι η βροχή που ο Θεός στέλνει στο δίκαιο και στο άδικο. Είναι ο ήλιος που ο Θεός κάνει να ανατέλλει πάνω στο καλό και στο κακό.

Είναι η τυπική αγάπη που «δικαιολογεί», δηλαδή ντύνει με το ένδυμα της αγιότητας τους άδικους. Είναι η φιλεύσπλαχνη αγάπη που μεταμορφώνει κάθε αμαρτωλό, δηλαδή όλους εμάς.

Αγάπα τον πλησίον σου με την ίδια αγάπη που ο Ιησούς μας λέει να αγαπάμε τους εχθρούς, τότε όλοι οι άνθρωποι θα είναι φίλοι σου. Είναι η αγάπη που ο Ιησούς εκδήλωσε όταν ήταν στο σταυρό προς εκείνους που τον είχαν σταυρώσει.

Ο σύζυγός σου, η σύζυγός σου, οι φίλοι σου, κάθε πλησίον σου μπορούν να είναι σίγουροι για εσένα, εάν η αγάπη σου έχει αυτή τη θεϊκή ποιότητα. Είναι μια πραγματική αγάπη επειδή είναι καθολική.

Ο Ιησούς μας έχει μεθύσει με αυτή την αγάπη που, μπροστά μας, κάθε μέρα, εξαφανίζει όλους τους εχθρούς από τη γη.

κοινοποίηση άρθρου:

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

Πρόγραμμα ενοριών

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΝΟΡΙΩΝ  Οικισμός Ενορία 4-5 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2023 Αγάπη Αγίου Αγαπητού – Αετοφωλιά Αγίου Ιωάννου του Προδρόμου Κυριακή 09.00 Άνδρος Καθεδρικού Ναού Αγίου Ανδρέα – Βωλάξ Γεννήσεως

5η Κυριακή του Έτους

  5η  ΚΥΡΙΑΚΗ ΤΟΥ ΕΤΟΥΣ, Κύκλος Α΄     ΑΝΤΙΦΩΝΟ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΕΙΣΟΔΟ (Ψλ 95 [94], 6-7) Ελάτε, να προσκυνήσουμε τον Θεό, και να προσπέσουμε

Mελέτη του Ευαγγελίου της ημέρας

  ΣΑΒΒΑΤΟ ΤΗΣ 4ης ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ ΤΗΣ ΚΟΙΝΗΣ ΠΕΡΙΟΔΟΥ 4 Φεβρουαρίου 2023                                              Εις το όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος. Αμήν

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου