Πατριάρχης Μόσχας σε Ρ/καθολικούς: Για τους Ρώσους Ορθοδόξους το Μπάρι είναι τόπος εξίσου ιερός όσο και το Άγιον Όρος

Πατριάρχης Μόσχας σε Ρ/καθολικούς: Για τους Ρώσους Ορθοδόξους το Μπάρι είναι τόπος εξίσου ιερός όσο και το Άγιον Όρος

Τους εκπροσώπους της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας Προϊστάμενο της βασιλικής Αγίου Νικολάου Μπαρι Ιερέα Τσίρο Καποτόστο κια Οικονόμο Διοικητή της ἐν λόγῳ βασιλικής μοναχό Βιντσέντσο Μαρούλι δέχθηκε σε ακρόαση στις 2 Δεκεμβρίου 2015 στα Πατριαρχικά δώματα του Ιερού Καθεδρικού Ναού Σωτήρος Χριστού ο Πατριάρχης Μόσχας και Πασών των Ρωσσιών Κύριλλος.
Από την Ορθόδοξη Εκκλησία της Ρωσίας στη συζήτηση συμμετείχαν ο Επίσκοπος Bogorodsk Αντώνιος, Προϊστάμενος της Διευθύνσεως επί των ιδρυμάτων εξωτερικού του Πατριαρχείου Μόσχας, ο Πρωθιερέας Ανδρέας Μποϊτσόφ, Προϊστάμενος του Πατριαρχικού Μετοχίου Αγίου Νικολάου Μπάρι και ο Ιερέας Αλέξιος Ντίκαρεφ, στέλεχος του Τμήματος Εξωτερικών Εκκλησιαστικών Σχέσεων του Πατριαρχείου Μόσχας.
Καλωσορίζων τους προσκεκλημένους ο Αγιώτατος κ. Κύριλλος τόνισε τις πολύτιμες προσωπικές αναμνήσεις από την επίσκεψή του για πρώτη φορά το Δεκκέμβριο 1969 στη βασιλική Αγίου Νικολάου Μπάρι ως συνοδός του αοιδίμου Μητροπολίτη Λένινγκραντ και Νόβγκοροντ Νικοδήμου.
«Για τους Ρώσους Ορθοδόξους χριστιανούς το Μπάρι είναι ένας τόπος εξίσου ιερός όσο και το Άγιον Όρος ή τα Πανάγια Προσκυνήματα της Παλαιστίνης», ανέφερε ο Αγιώτατος Πατριάρχης Κύριλλος και σημείωσε ότι πλήθος πιστών από την Ρωσική Εκκλησία μεταβαίνουν τακτικά στην πόλη αυτή.
Σύμφωνα με τον Αγιώτατο κ. Κύριλλο αυτό έχει τεράστια πνευματική σημασία για τις σχέσεις μεταξύ των Εκκλησιών. «Άλλο είναι οι θεολόγοι να κάθονται στο τραπέζι συζητώντας θεολογικά ζητήματα τινα, και άλλο όταν ο λαός έρχεται σε επαφή με τους δυτικούς μας αδελφούς και μάλιστα σε ένα τόπο ιερό. Ακρως σημαντικό είναι να βλέπουμε τις διμερείς μας σχέσεις όχι μόνο από θεολογική σκοπιά, αλλά και να αισθάνεται ο ένας τον άλλο με την καρδιά του». Ο κ. Κύριλλος ευχήθηκε κάθε επιτυχία στη Ρωμαιοκαθολική Εκκλησία στις ποιμαντικές τις προσπάθειες στην πατρίδα των προσκεκλημένων την Ιταλία, «ώστε παρά όποια σκάνδαλα και πειρασμούς ο Ιταλικός λαός να έχει την πίστη στην καρδιά του».
«Ένα επιτυχημένο ιεραποστολικό έργο μέσα στο Ιταλικό λαό έχει σημασία πέραν του Ιταλικού ποιμνίου. Έχει τεράστια σημασία για την ενίσχυση των σχέσεων μεταξύ των Εκκλησιών μας. Είναι άκρως σημαντικό η Ρωμαιοκαθολική Εκκλησία να κρατήσει τις ευαγγελικές αξίες, τις οποίες κρατάει και η Ορθόδοξη Εκκλησία της Ρωσίας. Και αυτό σημαίνει για τους προσκυνητές μας στο Μπάρι να αισθάνονται σπίτι τους, να αισθάνονται μεταξύ των αδελφών».
Ο Αγιώτατος Πατριάρχης Κύριλλος ευχαρίστησε τους εκπροσώπους της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας στο Μπάρι για το ενδιαφέρον τους για τους προσκυνητές από την Ρωσία και τις αγαθές σχέσεις οι οποίες καθιερώθηκαν πλέον με το Πατριαρχικό Μετόχιο στο Μπάρι και τον Προϊστάμενό του Πρωθιερέα Ανδρέα Μποϊτσόφ.

Ο Προκαθήμενος της Ορθοδόξου Εκκλησίας της Ρωσίας επίσης τόνισε ότι ο παρών στη συνάντηση Επίσκοπος Bogorodsk Αντώνιος, ο οποίος ανέλαβε την πολυεύθυνη θέση Προϊσταμένου της Διευθύνσεως επί των ιδρυμάτων εξωτερικού του Πατριαρχείου Μόσχας, συνεχίζει να ποιμαίνει τις ενορίες του Πατριαρχείου Μόσχας στην Ιταλία.
Οι προσκεκλημένοι εξέφρασαν την εγκάρδια ευγνωμοσύνη τους προς τον Αγιώτατο Πατριάρχη Κύριλλο για την ευκαιρία να πραγματοποιήσουν προσκύνημά τους στη Ρωσία και να έχουν συνάντηση με τον Πατριάρχη.

 

κοινοποίηση άρθρου:

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

3η Κυριακή του Πάσχα (B)

3η   ΚΥΡΙΑΚΗ ΤΟΥ ΠΑΣΧΑ (B)     ΑΝΤΙΦΩΝΟ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΕΙΣΟΔΟ Ψλ 66[65],1-2                         Αλαλάξετε στο Θεό όλη η γη, ψάλετε στη δόξα του Ονόματός

Mελέτη του Ευαγγελίου της ημέρας

ΣΑΒΒΑΤΟ ΤΗΣ 2ης ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ ΤΟΥ ΠΑΣΧΑ 18 Μαΐου 2024   Εις το όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος. Αμήν Επικαλούμαι το

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου