ΠΑΣΧΑ ΤΟΥ ΚΥΡΙΟΥ ΣΤΗ ΣΑΜΟ

ΠΑΣΧΑ ΤΟΥ ΚΥΡΙΟΥ ΣΤΗ ΣΑΜΟ

 

Με ιδιαίτερη λαμπρότητα εορτάστηκε η Πανήγυρη των Πανηγύρεων, η Ανάσταση του Κυρίου μας Ιησού Χριστού, στην ενορία μας. 

Χθες, Μεγάλο Σαββάτο 30-5-16 στις 9.00 το βράδυ ξεκίνησε η αγρυπνία. 

Στην αρχή μεταφερθήκαμε έξω από τον Ναό όπου είχε προετοιμαστεί κατάλληλος χώρος για την φωτιά. Αφού ευλογήθηκε η Νέα φωτιά, στην συνέχεια χαράχτηκαν  τα σύμβολα που πρέπει να υπάρχουν επάνω στην Πασχαλινή λαμπάδα, μετά  ο π. Μάτσεκ άναψε την Λαμπάδα και προχώρησε προς το εσωτερικό του Ναού όπου με πλήρη τάξη οι παρευρισκόμενοι πιστοί συμμετείχαν ενεργά καθ' όλη την διάρκεια της τελετής. 

Ζήσαμε μοναδικές και κατανυκτικές στιγμές όλο αυτό το διάστημα της προετοιμασίας αλλά και κατά την διάρκεια του Πασχαλινού τριημέρου. 

Στην συνέχεια ψάλθηκε το Πασχαλινό εγκώμιο και ακολούθησε η ακολουθία του Θείου Λόγου διαβάζοντας αναγνώσματα από την Παλαιά διαθήκη. Όταν ολοκληρώθηκαν όλα όσα προβλέπονται για την σημερινή αγρυπνία, αναγγέλθηκε η Ανάσταση του Κυρίου μας με τον ποιο επίσημο τρόπο και συνεχίζοντας την ακολουθία του Θείου Λόγου με αναγνώσματα από την Καινή Διαθήκη και το Ευαγγέλιο κατά Λουκά ολοκληρώθηκε με την ομιλία.

Κατά τη διάρκεια της τελετής οι πιστοί ανανέωσαν τις υποσχέσεις του βαπτίσματος τους, απαντώντας ο κάθε ένας προσωπικά στις ερωτήσεις του Λειτουργού. Κατόπιν όλοι μαζί προσευχηθήκαμε για τους σκοπούς αυτής της ημέρας που η εκκλησία μας έχει θεσπίσει. Ακολούθησε  η προσκομιδή των Τιμίων Δώρων και η ακολουθία της Θείας Ευχαριστίας με αποκορύφωμα την μετάληψη του Αγίου Σώματος και αίματος του Κυρίου μας Ιησού Χριστού!!!! 

Ευχαριστήρια λόγια ακούστηκαν από τον βοηθό εφημερίου της ενορίας μας προς :

Τον Σεβασμιότατο Αρχιεπίσκοπο μας π. Νικόλαο που με τις ενέργειες του, έδωσε την δυνατότητα να πραγματοποιηθεί ότι έχει γίνει μέχρι τώρα. 

Τον πατέρα Μάτσεκ που ήρθε από την Πολωνία, για να εξυπηρετήσει την ενορία.

Τον εφημέριο του Ναού π. Ριχάρδο που η συμβολή του, αν και μακρυά, ήταν σημαντική.  

Τους αναγνώστες των ακολουθιών που βοήθησαν με την συμμετοχή τους αυτές τις ημέρες, ώστε κάνοντας ποιο όμορφες τις τελετές.  Απηύθυνε κάλεσμα και σε άλλους ενορίτες που θα επιθυμούσαν να διαβάζουν αναγνώσματα να το πουν και αυτοί που διάβασαν, να συνεχίσουν να διαβάζουν. 

Όλους όσους  συμμετείχαν στις τελετές, δείχνοντας με τον τρόπο αυτό ότι η ενορία μας είναι ζωντανή. 

Όσους έφεραν μαζί τα παιδιά τους, αποδεικνύωντας ότι η ενορία αν και μικρή, είναι ζωντανό κύτταρο με όλες τις ηλικίες.

Τον μικρό μας φίλο,  Αδάμ που βοήθησε αυτές τις ημέρες στις τελετές και κάλεσε εάν θέλουν και άλλα παιδιά να ακολουθήσουν το παράδειγμα του Αδάμ να το κάνουν.

Όσες  πρόσφεραν λουλούδια για τον Ναό, αλλά και για το σπίτι του παπά κάνοντας το ποιο λειτουργικό.

Στο τέλος οι ενορίτες αντάλλαξαν ευχές  ενώ υπήρξε λιτό κέρασμα από την ενορία.

Μάριος Φώσκολος

Ευχαριστώ πολύ την κ. Ροζάνα και την κ. Αννα για τις υπέροχες φωτογραφίες.

 

ΧΡΙΣΤΟΣ ΑΝΕΣΤΗ!

 

κοινοποίηση άρθρου:

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου