ΠΑΡΕ ΘΑΡΡΟΣ ΚΑΙ ΠΗΓΑΙΝΕ ΝΑ ΕΞΟΜΟΛΟΓΗΘΕΙΣ!

ΠΑΡΕ ΘΑΡΡΟΣ ΚΑΙ ΠΗΓΑΙΝΕ ΝΑ ΕΞΟΜΟΛΟΓΗΘΕΙΣ!

 

 


Profile

Ο Άγιος Πατέρας διέθεσε την κατήχηση της Γενικής Ακρόασης  της Τετάρτης 19 Φεβρουαρίου 2014  στο Μυστήριο της Μετανοίας. Αφού διέσχισε την Πλατεία του Αγίου Πέτρου με το αυτοκίνητο και χαιρέτησε τους περισσότερους από είκοσι χιλιάδες πιστούς, που χειροκροτούσαν  στο πέρασμά του, ο Πάπας Φραγκίσκος   είπε:  «Η συγνώμη  των αμαρτιών μας  δεν είναι κάτι που εμείς οι ίδιοι μπορούμε να δώσουμε στον εαυτό μας. Δεν μπορώ να πω: «Συγχωρώ τις αμαρτίες μου». Η συγνώμη ζητείται, ζητείται από κάποιον άλλο και στην εξομολόγηση ζητείται από το Ιησού Χριστό. Η συγνώμη δεν είναι καρπός των δυνάμεών μας, είναι ένα δώρο του Αγίου Πνεύματος, που μας λούζει με το λουτρό  της ευσπλαχνίας  και της χάρης  που πηγάζει συνεχώς  από την ανοικτή πλευρά  του Χριστού, εσταυρωμένου και αναστημένου. Έπειτα δεν πρέπει να ξεχνούμε ότι μόνο εάν αφεθούμε  στη συμφιλίωση με τον Πατέρα και τους αδελφούς, μέσω του Ιησού Χριστού, θα είμαστε σε ειρήνη».

«Με την πάροδο του χρόνου –  είπε ο Πάπας – η τέλεση αυτού του Μυστηρίου πέρασε από  μια δημόσια μορφή – διότι στην αρχή γινόταν δημόσια – στην προσωπική, αποκλειστικά στη μορφή της Εξομολόγησης. Αυτό όμως δεν πρέπει να είναι αιτία για να χαθεί η  εκκλησιαστική  διάσταση που καθιστά το ζωτικό περιεχόμενό της. Στην πραγματικότητα η εκκλησιαστική κοινότητα είναι  ο χώρος  στον οποίο  γίνεται παρόν το Πνεύμα, το οποίο  ανανεώνει  τις καρδιές με την αγάπη του Θεού  και καθιστά όλους τους αδελφούς μία οντότητα εν Χριστώ Ιησού. Να λοιπόν γιατί δεν φθάνει να ζητά κανείς συγνώμη στον Κύριο μόνο με το νου του  και την καρδιά του – υπογράμμισε ο Άγιος Πατέρας – αλλά χρειάζεται  να εξομολογείται ταπεινά  και με αισιοδοξία τις προσωπικές του αμαρτίες  στο λειτουργό της Εκκλησίας»

« Στην τέλεση αυτού του Μυστηρίου – συνέχισε ο Ποντίφικας – ο ιερέας δεν αντιπροσωπεύει μόνο το Θεό, αλλά και όλη την εκκλησιαστική κοινότητα, που αναγνωρίζεται στο εύθραυστο  κάθε μέλους της, που συγκινημένη ακούει,  δέχεται την μετάνοια του, συμφιλιώνεται μαζί του,τον ενθαρρύνει και τον συνοδεύει στην πορεία της μεταστροφής  και της ανθρώπινης και χριστιανικής ωρίμανσης».

«Κάποιος μπορεί να πει: εγώ εξομολογούμε μόνο στο Θεό. Ναι, εσύ μπορείς να πεις: στο Θεό «συγχώρησέ με» να του πεις τις αμαρτίες σου, αλλά οι αμαρτίες μας στρέφονται και εναντίον των αδελφών μας, εναντίον της Εκκλησίας. Γι’ αυτό χρειάζεται να ζητούμε συγνώμη  από την Εκκλησία, από τους αδελφούς μας  στο πρόσωπο του ιερέα. « Μα πατέρα , εγώ ντρέπομαι…..». Ακόμη και η ντροπή είναι καλή, διότι το να ντρέπεται κανείς  είναι σωτήριο. Συχνά δε λέμε «αυτός δεν έχει ντροπή»; Όταν ένα πρόσωπο  δεν έχει ντροπή, στην Χώρα μου  λέμε ότι αυτός είναι «χωρίς  ντροπή». Αλλά και η ντροπή κάνει καλό, γιατί μας κάνει ταπεινούς και ο ιερέας δέχεται  με αγάπη και κατανόηση αυτή την εξομολόγηση  και εις το όνομα του Θεού συγχωρεί. Ακόμη και από ανθρώπινη πλευρά, για να ξεθυμάνει κανείς, είναι καλό  να μιλήσει σε κάποιον αδελφό  και να πει στον ιερέα  όλα αυτά  που του βαρύνουν την καρδιά. Και κάποιος αισθάνεται ότι ξεθυμαίνει μπροστά στο Θεό, μπροστά στην Εκκλησία, μπροστά στον αδελφό. Μη φοβάσαι την εξομολόγηση : Όταν τελειώνει  η Εξομολόγηση βγαίνεις ελεύθερος, μεγάλος, ωραίος συγχωρημένος, λευκός, ευτυχισμένος».

«Πότε εξομολογήθηκες την τελευταία φορά; – ρώτησε ο Πάπας  τους παρόντες, παροτρύνοντάς τους να μην παραμελούν το Μυστήριο της Εξομολόγησης. «Και αν ακόμη πέρασε αρκετός καιρός  – υπογράμμισε ο Άγιος Πατέρας-  μην καθυστερήσεις ακόμη ούτε μία ημέρα, πήγαινε και ο ιερέας θα είναι καλός. Είναι ο Ιησούς  εκεί, και ο Ιησούς  είναι πι οκαλός από τους ιερείς. ΟΙησούς σε δέχεται, σε δέχεται μετόση αγάπη. Πάρε θάρρος και πήγαινε στην Εξομολόγηση! Κάθε φορά που εξομολογούμαστε, οΘεός μας αγκαλιάζει, γιορτάζει. Πάμε μπρος στο δρόμο αυτό. ΟΘεός να σας ευλογεί!»
 


 

κοινοποίηση άρθρου:

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

3η Κυριακή του Πάσχα (B)

3η   ΚΥΡΙΑΚΗ ΤΟΥ ΠΑΣΧΑ (B)     ΑΝΤΙΦΩΝΟ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΕΙΣΟΔΟ Ψλ 66[65],1-2                         Αλαλάξετε στο Θεό όλη η γη, ψάλετε στη δόξα του Ονόματός

Mελέτη του Ευαγγελίου της ημέρας

ΣΑΒΒΑΤΟ ΤΗΣ 2ης ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ ΤΟΥ ΠΑΣΧΑ 18 Μαΐου 2024   Εις το όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος. Αμήν Επικαλούμαι το

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου