Παρελειπόμενα από την επίσκεψη του Πάπα Φραγκίσκου (Α)

ΠΑΡΑΛΕΙΠΟΜΕΝΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΤΟΥ ΠΑΠΑ ΦΡΑΓΚΙΣΚΟΥ (Α)

 

 

Εκείνοι που θυμούνται την προ εικοσαετίας ιστορική επίσκεψη του Αγίου Πάπα Ιωάννη – Παύλου Β΄ στην Αθήνα, τις διαμαρτυρίες μέρους της κοινής γνώμης και την απουσία επισήμων από τη Θεία Λειτουργία που είχε τελέσει στο κλειστό γήπεδο του ΟΑΚΑ δεν μπορεί παρά να εντυπωσιάστηκαν από την καθολική αποδοχή που συνάντησε ο Πάπας Φραγκίσκος! Η μοναχική παρουσία ενός ηλικιωμένου ιερέα που φώναζε ότι είναι ¨αιρετικός”, κατά την άφιξή του στην Αρχιεπισκοπή Αθηνών, για να συναντήσει τον Μακαριότατο Ιερώνυμο, συνάντησε την αδιαφορία όλων των ΜΜΕ… 

Παρακάτω παραθέτουμε κάποιες συναντήσεις και πληροφορίες που ίσως δεν έγιναν ευρύτερα γνωστές :

  • Ήταν προφανής η προσήνεια της Προέδρου της Δημοκρατίας κας Αικατερίνης Σακελλαροπούλου με τον Ποντίφικα. Συναντήθηκαν στο Προεδρικό Μέγαρο, συνταξίδεψαν στη Λέσβο, ενώ η Πρόεδρος παρακολούθησε τη Θεία Λειτουργία στο Μέγαρο Μουσικής. Επίσης οι εθελοντές της Οργανωτικής Επιτροπής της Επίσκεψης έμειναν εντυπωσιασμένοι με την προσήνεια και τη φιλική συμπεριφορά της Προέδρου απέναντί τους. 
  • Παρόλο που αρκετοί δεν μπόρεσαν να συμμετάσχουν στη Θεία Λειτουργία στο Μέγαρο Μουσικής, λόγω περιορισμένων θέσεων – που μειώθηκαν κατά 50% μία εβδομάδα πριν την άφιξη λόγω της επιδείνωσης της πανδημίας… – όλοι οφείλουν να αναγνωρίσουν ότι ήταν άψογα οργανωμένη και κατανυχτική. Φυσικά όλοι μπόρεσαν να την παρακολουθήσουν στην κρατική τηλεόραση, με την επιπλέον βοήθεια του π. Μάρκου Φώσκολου. 
  • Βλέποντας και τα θετικά: Μπορεί ο Πάπας να μην έγινε δεκτός από την Ιερά Σύνοδο της Εκκλησίας της Ελλάδος, όπως στην Κύπρο, όμως ο Μακαριότατος είχε καλέσει τους Μητροπολίτες κ.κ. Μεσσηνίας Χρυσόστομο, Δημητριάδος Ιγνάτιο και Νέας Ιωνίας Γαβριήλ, να παραστούν στη συνάντησή του με τον Φραγκίσκο. Να τονιστεί ότι στη συνάντηση των μακαριστών Ιωάννη Παύλου Β΄ – Χριστόδουλου δεν είχαν προσέλθει Μητροπολίτες. Επίσης στη Θεία Λειτουργία στο Μέγαρο Μουσικής προσήλθαν, πλην της Προέδρου της Δημοκρατίας οι κ.κ. Υπουργοί Παιδείας Νίκη Κεραμέως, Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη και Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης, ο πρώην Υπουργός Παιδείας του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Φίλης, ο Περιφερειάρχης Γιώργος Πατούλης και ο Δήμαρχος Αθηναίων Κώστας Μπακογιάννης με τη σύζυγό του, δημοσιογράφο Σία Κοσιώνη. 
  • Ένα ιδιαίτερο δώρο πρόσφερε ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος στον Πάπα: τη χαρακτηριζόμενη και Μαύρη Βίβλο της Γενοκτονίας των Ελλήνων της Ανατολικής Θράκης  και της Μικράς Ασίας, πρόσφατη έκδοση σε αγγλική και γαλλική γλώσσα, της Αποστολικής Διακονίας και της Γ.Γ. Θρησκευμάτων του Υπουργείου Παιδείας. Ο Ποντίφικας το ξεφύλλισε, κατά την παραλαβή, σχολιάζοντας “πόση ανείπωτη θλίψη… ”.

 

  • Μετά τη Θεία Λειτουργία, σε σεμνή τελετή ο Δήμαρχος απένειμε στον Πάπα το “Χρυσό Μετάλλιο Αξίας της Πόλεως των Αθηνών”, υλοποιώντας απόφαση του Δ.Σ. του Δήμου, ο δε Πάπας έκανε εξαίρεση από τα συνηθισμένα και αποδέχθηκε τη βράβευση, λόγω της ιδιαιτερότητας της Αθήνας στον ευρωπαϊκό πολιτισμό.

( συνεχίζεται )

Ενημέρωση και φωτογραφίες από ελληνικό τύπο

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΛΕΒΑΝΤΗΣ

Μέλος Συνοδικής Επιτροπής ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ ΚΑΙ ΕΙΡΗΝΗ

κοινοποίηση άρθρου:

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

Πρόγραμμα Θείων Λειτουργιών 18-19.5.2024

Οικισμός Ενορία  18 -19 Μαΐου 2024 Αγάπη Αγίου Αγαπητού 18/5 Σάββατο   18.00 Θεία Λειτουργία Αετοφωλιά Αγίου Ιωάννου του Προδρόμου 18/5 Σάββατο   09.00 Θεία

Mελέτη του Ευαγγελίου της ημέρας

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΤΗΣ 2ης ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ ΤΟΥ ΠΑΣΧΑ 17 Μαΐου 2024   Εις το όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος. Αμήν Επικαλούμαι το

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου