Παρεκκλήσιο φιλοξενεί 5.000 λείψανα Αγίων

ΠΑΡΕΚΚΛΗΣΙΟ ΦΙΛΟΞΕΝΕΙ  5.000 ΛΕΙΨΑΝΑ ΑΓΙΩΝ

 

 

Σε μια ήσυχη γειτονιά στους λόφους πάνω από το Πίτσμπουργκ υπάρχει ένα μικρό παρεκκλήσι αφιερωμένο στον Άγιο Αντώνιο. Μέσα του κρύβει ένα θρησκευτικό θησαυρό μεγάλης αξίας. Ένα κομμάτι από το ακάνθινο στεφάνι, ένα δόντι του Αγίου Αντωνίου της Παδούης και περισσότερα από 5.000 άλλα αυθεντικά Λείψανα Αγίων φυλάσσονται στο μικρό και απομακρυσμένο εκκλησάκι. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη συγκέντρωση Λειψάνων Αγίων που υπάρχει εκτός Ρώμης.

Κάθε λείψανο έχει τη δική του ιστορία: πολλά ταξίδεψαν σε όλο τον κόσμο για να γλιτώσουν πολέμους, κατασχέσεις και βεβηλώνεις μέχρι να φτάσουν στα ασφαλή χέρια του κτήτορα του ναού, Fr. Suitbert Mollinger, γιατρού και ιερέα βελγικής καταγωγής.

Λόγω της σημαντικής θέσης τους στην Καθολική ευλάβεια καθώς και της παρουσίας τους στη Λειτουργία, συχνά σε περιόδους διώξεων αποτελούσαν ενδιαφέρον στόχο. Μέσα, λοιπόν, στην πολιτική και κοινωνική αναταραχή που γνώρισε η Ευρώπη στα τέλη του 19ου αιώνα, το πάθος του βέλγου κληρικού ήταν ζωτικής σημασίας για τη διάσωση λειψάνων.

Από το δεύτερο αιώνα, οι Χριστιανοί Καθολικοί τιμούν τα λείψανα των αγίων – είτε κομμάτια μελών του σώματος είτε αγαπημένα αντικείμενα αγίων ανδρών και γυναικών. Ενώ οι θεολόγοι και η επίσημη Εκκλησία διευκρινίζουν ότι τα λείψανα δεν πρέπει να λατρεύονται, ούτε έχουν μαγικές δυνάμεις, η Διδασκαλία προσθέτει ότι πρέπει να αντιμετωπίζονται με σεβασμό και ευλάβεια, καθώς ανήκουν σε άτομα που βρίσκονται τώρα στον ουρανό. Ενώ τα λείψανα δεν έχουν δύναμη από μόνα τους, ο Θεός μπορεί να συνεχίσει να κάνει θαύματα παρουσία του σώματος του αγίου ακόμη και μετά το θάνατο, διδάσκει η Εκκλησία. Λείψανα Αγίων υπάρχουν στην Αγία Τράπεζα κάθε Ναού.

Το παρεκκλήσιο του Αγίου Αντωνίου χτίστηκε το 1883 και ολοκληρώθηκε το 1892.

(πηγή: catholicnewsagency.com)

πγπ

κοινοποίηση άρθρου:

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

Mελέτη του Ευαγγελίου της ημέρας

  ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΤΗΣ 3ης ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ ΤΗΣ ΚΟΙΝΗΣ ΠΕΡΙΟΔΟΥ 27 Ιανουαρίου 2023                                       Εις το όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος. Αμήν

Πρόγραμμα Ενοριών

   Οικισμός Ενορία 28–29 Ιανουαρίου 2023 Αγάπη Αγίου Αγαπητού – Αετοφωλιά Αγίου Ιωάννου του Προδρόμου – Άνδρος Καθεδρικού Ναού Αγίου Ανδρέα – Βωλάξ Γεννήσεως της Θεοτόκου  Κυριακή 09.30

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου