ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΒΑΤΙΚΑΝΟΥ ΓΙΑ ΤΗ ΣΩΤΗΡΙΑ ΙΣΤΟΡΙΚΟΥ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ ΤΗΣ ΡΩΜΗΣ
Το Βατικανό παρενέβη για να βοηθήσει ένα σχεδόν χρεοκοπημένο νοσοκομείο στη Ρώμη. Πρόκειται για το ιστορικό Νοσοκομείο Fatebenefratelli, που είναι κτισμένο πάνω στο νησί του ποταμού Τίβερη, και το οποίο από το 2013 βρίσκεται σε δεινή οικονομική κατάσταση, με τα χρέη εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ να το οδηγούν στο χείλος της χρεοκοπίας.
Τον Ιούνιο, το νοσοκομείο πωλήθηκε στον Όμιλο San Donato, έναν από τους μεγαλύτερους ιδιωτικούς ομίλους νοσοκομείων στην Ιταλία, ο οποίος είχε υπογράψει συμφωνία με τους πιστωτές του νοσοκομείου.
Στις 21 Οκτωβρίου με δήλωσή του το Βατικανό ευχαρίστησε την ηγεσία του Ομίλου San Donato, ενώ είπε ότι οι εκκλησιαστικές αρχές είχαν ξεκινήσει ένα «σχέδιο ανάκαμψης» για να διατηρήσουν το νοσοκομείο υπό τη διαχείριση του Καθολικού Τάγματος στο οποίο ανήκε.
«Έχει ξεκινήσει ένα σχέδιο ανάκαμψης που, σε συμμόρφωση με τους ισχύοντες κανονισμούς και σε διάλογο με τα εμπλεκόμενα μέρη με διάφορους τρόπους, θα επιτρέψει [στο νοσοκομείο] να συνεχίσει να παίζει τον ρόλο που το χαρακτήριζε μέχρι τώρα στον τομέα της Καθολικής υγειονομικής περίθαλψης», αναφέρεται στην ανακοίνωση του γραφείου τύπου της Αγίας Έδρας. Πρόσθεσε ότι οι εκκλησιαστικές αρχές θα συνεργαστούν με άλλα μη κερδοσκοπικά ιδρύματα «για την επίλυση της οικονομικής και διαχειριστικής κρίσης» στο νοσοκομείο, επίσημα γνωστό ως Ospedale San Giovanni Calibita Fatebenefratelli.
Η δήλωση του Βατικανού επεσήμανε τα σχόλια του Πάπα Φραγκίσκου στις 11 Ιουλίου, κατά κατά το Angelus από το νοσοκομείο Gemelli, όταν είχε υποβληθεί σε χειρουργική επέμβαση. «Στην Εκκλησία συμβαίνει μερικές φορές κάποιο ίδρυμα υγειονομικής περίθαλψης, λόγω κακής διαχείρισης, να μην τα πάει καλά οικονομικά και η πρώτη σκέψη που έρχεται στο μυαλό είναι να πουληθεί», είπε ο Πάπας Φραγκίσκος. Και πρόσθεσε: «Αλλά η αποστολή, στην Εκκλησία, δεν είναι να έχεις χρήματα. Είναι να προσφέρεις υπηρεσία, και η υπηρεσία παρέχεται πάντα ελεύθερα».
Στο δελτίο τύπου της 21ης Οκτωβρίου, το Βατικανό ευχαρίστησε τους αντιπροέδρους και τον διευθύνοντα σύμβουλο του Ομίλου San Donato για τη συμφωνηθείσα παρέμβαση, «με στόχο την αποτροπή περαιτέρω επιδείνωσης της τρέχουσας κρίσης και την εξεύρεση οριστικής λύσης».
Το νοσοκομείο της Ρώμης ηλικίας άνω των 400 ετών είναι γνωστό για την μαιευτική του πτέρυγα, όπου πραγματοποιούνται κατά μέσο όρο 3.200 γεννήσεις κάθε χρόνο. Φέτος, ένα Σαββατοκύριακο του Ιουλίου, το νοσοκομείο έγινε πρωτοσέλιδο επειδή είχε ρεκόρ 36 γεννήσεων σε 30 ώρες.
(πηγή: catholicnewsagency.com)
πγπ