ΠΑΠΑΣ ΦΡΑΓΚΙΣΚΟΣ: ANGELUS Κυριακή, 19 Ιουνίου 2022

 

ΠΑΝΗΓΥΡΗ ΤΗΣ ΑΓΙΑΣ ΔΩΡΕΑΣ ΤΟΥ ΣΩΜΑΤΟΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΑΙΜΑΤΟΣ ΤΟΥ ΧΡΙΣΤΟΥ

ΠΑΠΑΣ ΦΡΑΓΚΙΣΚΟΣ

ΑΓΓΕΛΟΣ ΚΥΡΙΟΥ

Πλατεία Αγίου Πέτρου
Κυριακή,
19 Ιουνίου 2022

 

Αγαπητοί αδελφοί και αδελφές, καλημέρα και καλή Κυριακή!

Στην Ιταλία και σε άλλες χώρες σήμερα εορτάζεται η πανήγυρη της Αγίας Δωρεάς του Σώματος και του Αίματος του Χριστού. Η Θεία Ευχαριστία, που καθιερώθηκε στον Μυστικό Δείπνο, ήταν σαν το σημείο άφιξης μιας πορείας, κατά μήκος της οποίας ο Ιησούς την είχε προεικονίσει μέσω κάποιων σημείων, κυρίως του πολλαπλασιασμού των άρτων, που ακούσαμε στο Ευαγγέλιο της σημερινής Λειτουργίας (βλ. Λκ 9,11β-17). Ο Ιησούς φροντίζει το μεγάλο πλήθος που τον ακολουθούσε για να ακούσει τον λόγο του και να ελευθερωθεί από διάφορα κακά. Ευλογεί πέντε ψωμιά και δύο ψάρια, τα κόβει σε κομμάτια, οι μαθητές τα μοιράζουν και «έφαγαν όλοι τους και χόρτασαν» (Λκ 9,17), λέει το Ευαγγέλιο. Στη Θεία Ευχαριστία ο καθένας μπορεί να βιώσει αυτή τη στοργική και συγκεκριμένη προσοχή του Κυρίου. Όποιος λαμβάνει το Σώμα και το Αίμα του Χριστού με πίστη όχι μόνο τρώει, αλλά χορταίνει. Τρώω και χορταίνω: αυτές είναι δύο βασικές ανάγκες, που ικανοποιούνται στη Θεία Ευχαριστία.

Τρώω. «Έφαγαν όλοι», γράφει ο Άγιος Λουκάς. Καθώς πέφτει το βράδυ, οι μαθητές συμβουλεύουν τον Ιησού να απολύσει το πλήθος, ώστε να πάνε να ψάξουν για φαγητό. Αλλά ο Διδάσκαλος θέλει επίσης να προνοήσει και για αυτό: σε όσους τον άκουσαν θέλει να δώσει κάτι να φάνε. Ωστόσο, το θαύμα των άρτων και των ιχθύων δεν γίνεται με θεαματικό τρόπο, αλλά σχεδόν συγκρατημένα, όπως στον γάμο στην Κανά: το ψωμί αυξάνεται καθώς περνάει από χέρι σε χέρι. Και το πλήθος, καθώς τρώει, συνειδητοποιεί ότι ο Ιησούς φροντίζει για τα πάντα. Αυτός είναι ο Κύριος παρών στη Θεία Ευχαριστία: μας καλεί να γίνουμε πολίτες του Ουρανού, αλλά στο μεταξύ λαμβάνει υπόψη το ταξίδι που έχουμε να αντιμετωπίσουμε εδώ στη γη. Αν έχω λίγο ψωμί στην τσάντα μου, Αυτός το ξέρει και νοιάζεται γι’ αυτό.

Μερικές φορές υπάρχει ο κίνδυνος να περιοριστεί η Θεία Ευχαριστία σε μια ασαφή, μακρινή διάσταση, ίσως γεμάτη λαμπρότητα και ευωδιαστή από θυμίαμα, αλλά μακριά από τα δύσκολα στενά της καθημερινότητας. Στην πραγματικότητα, ο Κύριος λαμβάνει υπόψη του όλες τις ανάγκες μας, ξεκινώντας από τις πιο στοιχειώδεις. Και θέλει να δώσει το παράδειγμα στους μαθητές, λέγοντας: «Δώστε τους εσείς να φάνε» (στ. 13), σε εκείνους τους ανθρώπους που τον είχαν ακούσει κατά τη διάρκεια της ημέρας. Η Ευχαριστιακή μας Προσκύνηση βρίσκει την επαλήθευσή της όταν φροντίζουμε τον πλησίον, όπως κάνει ο Ιησούς: γύρω μας υπάρχει πείνα για φαγητό, αλλά και για συντροφιά, υπάρχει πείνα για παρηγοριά, για φιλία, για καλή διάθεση, υπάρχει πείνα για προσοχή, υπάρχει πείνα για ευαγγελισμό. Αυτό βρίσκουμε στον Ευχαριστιακό Άρτο: την προσοχή του Χριστού στις ανάγκες μας, και την πρόσκληση να κάνουμε το ίδιο για τους γύρω μας. Πρέπει να φάμε και να δώσουμε να φάνε.

Εκτός από το να τρώμε, όμως, δεν πρέπει να λείπειτο να είμαστε χορτάτοι. Το πλήθος χόρτασε με την αφθονία της τροφής, αλλά και με τη χαρά και την έκπληξη πως την έλαβε από τον Ιησού! Χρειάζεται οπωσδήποτε να τρέφουμε τον εαυτό μας, αλλά και να χορταίνουμε, να ξέρουμε δηλαδή ότι η τροφή μάς δίνεται από αγάπη. Στο Σώμα και στο Αίμα του Χριστού βρίσκουμε την παρουσία του, τη ζωή του δοσμένη για τον καθένα μας. Δεν μας δίνει μόνο τη βοήθεια να προχωρήσουμε μπροστά, αλλά μας δίνει τον εαυτό του: γίνεται ο σύντροφός μας στο ταξίδι, εισέρχεται στις ιστορίες μας, επισκέπτεται τις μοναξιές μας, ξαναδίνοντας νόημα και ενθουσιασμό. Αυτό μας χορταίνει, όταν ο Κύριος δίνει νόημα στη ζωή μας, στο σκοτάδι μας, στις αμφιβολίες μας, αλλά Αυτός βλέπει το νόημα και αυτό το νόημα που μας δίνει ο Κύριος μας χορταίνει, αυτό μας δίνει εκείνο το «περισσότερο» που όλοι αναζητούμε: δηλαδή την παρουσία του Κυρίου! Διότι στη ζεστασιά της παρουσίας του η ζωή μας αλλάζει: χωρίς Αυτόν θα ήταν πραγματικά γκρίζα η ζωή μας. Προσκυνώντας το Σώμα και το Αίμα του Χριστού, ας τον παρακαλέσουμε από καρδίας: «Κύριε, δώσε μου το καθημερινό ψωμί για να πάω μπροστά. Κύριε, χορτάσέ με με την παρουσία σου!».

Είθε η Παναγία να μας διδάξει να προσκυνούμε τον Ιησού, ζωντανό στη Θεία Ευχαριστία, και να τον μοιραζόμαστε με τους αδελφούς και τις αδελφές μας.

———————-

Μετάφραση: π.Λ

κοινοποίηση άρθρου:

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

Ποιμαντική επιστολή Ιεραρχίας

                  ΙΕΡΑ ΣΥΝΟΔΟΣ ΚΑΘΟΛΙΚΗΣ ΙΕΡΑΡΧΙΑΣ ΕΛΛΑΔΟΣ Αρ. Πρωτ.: 5606/2024      Σύρος, 23 Φεβρουαρίου 2024 Προς τους πιστούς της Καθολικής Εκκλησίας στην Ελλάδα Αδελφοί μας και

Mελέτη του Ευαγγελίου της ημέρας

ΣΑΒΒΑΤΟ ΤΗΣ 7ης ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ ΤΟΥ ΕΤΟΥΣ 24 Φεβρουαρίου 2024   Εις το όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος.  Αμήν Επικαλούμαι το 

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου