ΠΑΠΑΣ ΦΡΑΓΚΙΣΚΟΣ «ΒΑΣΙΛΙΣΣΑ ΤΟΥ ΟΥΡΑΝΟΥ» 5ης Ιουνίου 2022

 

ΠΑΠΑΣ ΦΡΑΓΚΙΣΚΟΣ

ΒΑΣΙΛΙΣΣΑ ΤΟΥ ΟΥΡΑΝΟΥ

Πλατεία Αγίου Πέτρου
Κυριακή,
5 Ιουνίου2022

 

Αγαπητοί αδελφοί και αδελφές, καλημέρα, καλή Κυριακή!

Και καλή γιορτή, διότι σήμερα εορτάζεται η πανήγυρη της Πεντηκοστής. Εορτάζεται η έκχυση του Αγίου Πνεύματος στους Αποστόλους, που έγινε πενήντα μέρες μετά το Πάσχα. Ο Ιησούς το είχε υποσχεθεί πολλές φορές. Στη σημερινή Θεία Λειτουργία, το Ευαγγέλιο καταγράφει μια από αυτές τις υποσχέσεις, όταν ο Ιησούς είπε στους μαθητές: «Το Πνεύμα το Άγιο, ο Παράκλητος, που θα στείλει ο Πατέρας στο όνομά μου, εκείνος θα σας διδάξει τα πάντα και θα σας υπενθυμίσει όλα όσα σας έχω πει εγώ» (Ιω 14,26). Αυτό κάνει το Πνεύμα: διδάσκει και υπενθυμίζει όσα είπε ο Χριστός. Ας αναλογιστούμε αυτές τις δύο ενέργειες, διδάσκει και υπενθυμίζει, διότι έτσι το Άγιο Πνεύμα κάνει να εισέλθει στην καρδιά μας το Ευαγγέλιο του Ιησού.

Πρώτα απ’ όλα το Άγιο Πνεύμα διδάσκει. Με αυτόν τον τρόπο μας βοηθά να ξεπεράσουμε ένα εμπόδιο που προκύπτει στην εμπειρία της πίστεως: αυτό της απόστασης. Το Πνεύμα μας βοηθά να ξεπεράσουμε το εμπόδιο της απόστασης στην εμπειρία της πίστεως. Πράγματι, μπορεί να προκύψει η αμφιβολία ότι μεταξύ του Ευαγγελίου και της καθημερινής ζωής υπάρχει μεγάλη απόσταση: ο Ιησούς έζησε πριν από δύο χιλιάδες χρόνια, ήταν άλλες εποχές, άλλες καταστάσεις, και επομένως το Ευαγγέλιο φαίνεται ξεπερασμένο, φαίνεται ανεπαρκές να μιλήσει στο δικό μας «σήμερα» με τις ανάγκες και τα προβλήματά του. Έρχεται και σ’ εμάς αυτό το ερώτημα: τι μπορεί να πει το Ευαγγέλιο στην εποχή του διαδικτύου, στην εποχή της παγκοσμιοποίησης; Πώς μπορεί ο λόγος του να χαράξει τη ζωή μας;

Μπορούμε να πούμε ότι το Άγιο Πνεύμα είναι ειδικό στη γεφύρωση των αποστάσεων, ξέρει πώς να γεφυρώνει αποστάσεις, μας διδάσκει να τις ξεπερνάμε. Είναι Αυτό που συνδέει τη διδασκαλία του Ιησού με κάθε χρόνο και κάθε άνθρωπο. Μαζί του τα λόγια του Χριστού δεν είναι αναπόληση, όχι: τα λόγια του Χριστού ζωντανεύουν σήμερα με τη δύναμη του Αγίου Πνεύματος! Το Πνεύμα τα ζωντανεύει για εμάς: μέσω της Αγίας Γραφής μας μιλάει και μας καθοδηγεί στο παρόν. Το Πνεύμα το Άγιο δεν φοβάται το πέρασμα των αιώνων. Αντιθέτως, κάνει τους πιστούς να είναι προσεκτικοί στα προβλήματα και στα γεγονότα της εποχής τους. Το Άγιο Πνεύμα, μάλιστα, όταν διδάσκει, επικαιροποιεί: διατηρεί πάντα νέα την πίστη. Διατρέχουμε τον κίνδυνο να κάνουμε την πίστη μουσειακό πράγμα: είναι κίνδυνος! Αυτό, αντιθέτως, την κάνει να συμβαδίζει με τις εποχές, πάντοτε επικαιροποιημένη, η πίστη επικαιροποιημένη: αυτή είναι η εργασία Του. Διότι το Άγιο Πνεύμα δεν συνδέεται με εποχές ή μόδες που περνούν, αλλά φέρνει στο «σήμερα» την επικαιρότητα του αναστημένου και ζωντανού Ιησού.

Και πώς το κάνει αυτό το Πνεύμα; Κάνοντας μας να θυμόμαστε. Εδώ είναι το δεύτερο ρήμα, μας υπενθυμίζει, ri-cordare. Τι σημαίνει «μας υπενθυμίζει»; Μας υπενθυμίζει σημαίνει ότι φέρνει στη μνήμη μας, ξαναφέρνει στην καρδιά, ri-cordare: το Πνεύμα επαναφέρει το Ευαγγέλιο στην καρδιά μας. Συμβαίνει όπως στους Αποστόλους: είχαν ακούσει τον Ιησού πολλές φορές, αλλά ελάχιστα τον είχαν καταλάβει. Το ίδιο συμβαίνει και σ’ εμάς. Αλλά από την Πεντηκοστή και μετά, με το Άγιο Πνεύμα, θυμούνται και καταλαβαίνουν. Αποδέχονται τα λόγια του ως ειδικά ειπωμένα για αυτούς και περνούν από μια εξωτερική γνώση, μια γνώση θύμησης, σε μια ζωντανή σχέση, σε μια πεπεισμένη, χαρούμενη σχέση με τον Κύριο. Είναι το Πνεύμα που το κάνει αυτό, που από το «έτσι ακούσαμε» μας κάνει να περάσουμε στην προσωπική γνώση του Ιησού, ο οποίος εισέρχεται στην καρδιά. Έτσι το Πνεύμα αλλάζει τη ζωή μας: κάνει ώστε οι σκέψεις του Ιησού να γίνουν οι δικές μας σκέψεις. Και αυτό το κάνει υπενθυμίζοντάς μας τα λόγια του, φέρνοντας στην καρδιά, σήμερα, τα λόγια του Ιησού.

Αδελφοί και αδελφές, χωρίς το Πνεύμα το οποίο μας υπενθυμίζει τον Ιησού, η πίστη γίνεται επιλήσμων. Πολλές φορές η πίστη γίνεται θύμηση χωρίς μνήμη: αντιθέτως, η μνήμη είναι ζωντανή και τη ζωντανή μνήμη τη φέρνει το Πνεύμα το Άγιο. Και εμείς -ας προσπαθήσουμε να αναρωτηθούμε- μήπως είμαστε Χριστιανοί που ξεχνάμε εύκολα και αδιαφορούμε; Μήπως αρκεί μια αντιξοότητα, μια κούραση, μια κρίση για να ξεχάσουμε την αγάπη του Ιησού και να πέσουμε στην αμφιβολία και στον φόβο; Αλίμονο σ’ εμάς να γίνουμε επιλήσμονες Χριστιανοί! Ας προσέχουμε να μην γίνουμε «ξεχασιάρηδες» Χριστιανοί. Η θεραπεία είναι η επίκληση του Αγίου Πνεύματος. Ας το κάνουμε συχνά, ειδικά σε σημαντικές στιγμές, πριν από δύσκολες αποφάσεις και σε δύσκολες καταστάσεις. Ας πάρουμε το Ευαγγέλιο στα χέρια μας και ας επικαλεστούμε το Πνεύμα. Μπορούμε να πούμε ως εξής: «Έλα, Πνεύμα Άγιο, θύμισέ μου τον Ιησού, φώτισε την καρδιά μου». Αυτή είναι μια όμορφη προσευχή: «Έλα, Πνεύμα Άγιο, θύμισέ μου τον Ιησού, φώτισε την καρδιά μου». Να την πούμε μαζί; «Έλα, Πνεύμα Άγιο, θύμισέ μου τον Ιησού, φώτισε την καρδιά μου». Μετά, ας ανοίξουμε το Ευαγγέλιο και ας διαβάσουμε ένα μικρό απόσπασμα, αργά αργά. Και το Πνεύμα θα κάνει αυτό το απόσπασμα να μιλήσει στη ζωή μας.

Είθε η Παναγία, πλήρης από το Άγιο Πνεύμα, να ανάψει μέσα μας τον πόθο να Το επικαλεστούμε και να αποδεχτούμε τον Λόγο του Θεού.

——————–

Μετάφραση: π.Λ

κοινοποίηση άρθρου:

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου