ΠΑΠΑΣ: Η ΑΓΙΑ ΘΗΡΕΣΙΑ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΡΟΛΟ ΤΩΝ ΓΥΝΑΙΚΩΝ ΣΤΗΝ ΕΚΚΛΗΣΙΑ & ΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΑ  

Φέτος συμπληρώνονται 50 χρόνια από την ημέρα που ο Πάπας Παύλος ΣΤ΄ ανακήρυξε την Αγία Θηρεσία της Άβιλα Διδάσκαλο της Εκκλησίας. Με την ευκαιρία αυτής της σημαντικής επετείου ο Πάπας Φραγκίσκος αποστέλλει μήνυμα σημειώνοντας πως η Αγία Θηρεσία αποτελεί παράδειγμα για τον ρόλο των γυναικών στην Εκκλησία και την κοινωνία.
Η Αγία Θηρεσία είναι η πρώτη γυναίκα στην οποία αποδόθηκε ο τίτλος της Διδασκάλου της Εκκλησίας, ως αποτέλεσμα της αναγνώρισης της «πολύτιμης διδασκαλίας που ο Θεός μας μετέδωσε μέσω των γραπτών και τη μαρτυρία της ζωής της».
Το Καθολικό Πανεπιστήμιο της Άβιλα, το οποίο είναι αφιερωμένο στην Ισπανή Αγία, θα εορτάσει την επέτειο με ένα παγκόσμιο συνέδριο με θέμα «Μια εξαιρετική γυναίκα». Έτσι την είχε χαρακτηρίσει ο Παύλος ΣΤ΄.
Έχουν περάσει πέντε αιώνες από τη γέννηση της Αγίας (1515 πέθανε το 1582) και όμως «η φλόγα που άναψε ο Ιησούς στη Θηρεσία συνεχίζει να λάμπει σε αυτόν τον κόσμο που πάντα χρειάζεται θαρραλέους μάρτυρες, ικανούς να σπάσουν οποιοδήποτε τοίχο, είτε είναι φυσικός είτε υπαρξιακός είτε πολιτιστικός», γράφει ο Πάπας, ο οποίος αναφέρεται επίσης στη ευφυΐα και την επιμονή της, στην οποία προστέθηκε «μια ευαισθησία για την ομορφιά και μια πνευματική μητρότητα προς όλους εκείνους που προσέγγισαν το έργο της», και που ήταν παράδειγμα «του εξαιρετικού ρόλου που οι γυναίκες έχουν παίξει στην πορεία της ιστορίας στην Εκκλησία και στην κοινωνία».
Η Αγία της Άβιλα μιλά ακόμα σήμερα χάρη στα γραπτά της, το μήνυμά της. Το παράδειγμά της είναι για όλους, συνεχίζει ο Πάπας, «για όσους αισθάνονται το κάλεσμα στην αφιερωμένη ζωή», αλλά και «για όλους εκείνους που επιθυμούν να προχωρήσουν στο δρόμο του εξαγνισμού, που οδηγεί στην ένωση με τον Θεό». «Να την έχουμε φίλη,  σύντροφο και οδηγό στο επίγειο προσκύνημά μας δίνει ασφάλεια και ηρεμία».

(πηγή: vaticannews.va)

πγπ

κοινοποίηση άρθρου:

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου