ΠΑΝΤΗΝΙΑΚΗ ΛΙΤΑΝΕΥΣΗ ΑΓΙΑΣ ΔΩΡΕΑΣ

ΠΑΝΤΗΝΙΑΚΗ ΛΙΤΑΝΕΥΣΗ ΑΓΙΑΣ ΔΩΡΕΑΣ

Το πρωί της Κυριακής  29 Ιουνίου 2014 τελέστηκε  Αρχιερατική Θεία Λειτουργία στον πανηγυρίζοντα Ενοριακό Ναό των Αγίων Αποστόλων Πέτρου και Παύλου στην Ξινάρα της Τήνου. Μαζί με τον Αρχιεπίσκοπό μας λειτούργησαν ο Γενικός Βικάριος της Αρχιεπισκοπής μας Παν/τατος π. Ρόκκος Ψάλτης, ο π. Δημήτριος Δαλέζιος, εφημέριος της Ποιμαντικής Ενότητας Κώμης, ενώ ο π. Νίκος Ψάλτης συνόδευε στο αρμόνιο τα ασματικά μέρη της Θείας Λειτουργίας.
Στην πανήγυρη έλαβαν μέρος οι λίγοι μόνιμοι ενορίτες και  πολλοί φιλέορτοι και ευλαβείς των Αγίων από τη Χώρα και τα χωριά.

Το απόγευμα της ίδιας ημέρας τελέστηκε Αρχιερατική Θεία Λειτουργία στον Ενοριακό Ναό του Αγίου Νικολάου στη Χώρα Τήνου και συλλειτούργησαν όλοι οι ιερείς της Τήνου. Μετά τη Θεία Λειτουργία έγινε η λιτάνευση των Αχράντων του Χριστού Μυστηρίου και μέσω των κεντρικών οδών η λιτάνευση κατέληξε στο προαύλιο του Μοναστηριακού Ναού του Αγίου Αντωνίου.

Τα παιδιά του κατηχητικού της Ενορίας  κάτασπρα ντυμένα και συνοδευόμενα από τις κατηχήτριοέ2ς τους και τους γονείς πους έραναν στους δρόμους όπου περνούσε ο Αναστημένος Χριστός κάτω από τα είδη του άρτου, συνοδεύοντας την Εκκλησία του και συνοδευόμενος από την Εκκλησία.
Η χορωδία του ναού εναλλάξ με την φιλαρμονική της Πανελληνίου Ιερού Ιδρύματος της Ευαγγελιστρίας συνέβαλαν ώστε όλη η λιτάνευση να είναι μία προσευχή προς το Πανάχραντο του Χριστού Μυστήριο της Ευχαριστίας. Σ΄ αυτή την προσευχή  έλαβαν μέρος  τόσο όσοι συμμετείχαν στη λιτάνευση όσο και για το πλήθος κόσμου ντόπιων και επισκεπτών που παρακολουθήσουν με τη δική τους ευλάβεια ότι συνέβαινε στη Χώρα της Τήνου.

Στο προαύλιο του Ναού του Αγίου Αντωνίου ομάδα εθελοντών με  τον πάντα  Ενοριακό Σύμβουλο Ιωσήφ Δελατόλα είχαν ετοιμάσει όλο τον περιβάλλοντα χώρο και είχαν στήσει ειδική Άγια Τράπεζα όπου και τοποθετήθηκε το Πανάχραντο Μυστήριο μέχρι την τελική ευλογία.

Εκεί ο Σεβασμιότατος Αρχιεπίσκοπος απευθύνθηκε στο μεγάλο πλήθος που είχε συγκεντρωθεί στην Πλατεία και είπε:

Λίγο πριν, τελέσαμε τη Θεία Λειτουργία στο Ναό του Αγίου Νικολάου. Τελέσαμε το Μυστήριο της Ευχαριστίας. Τελέσαμε την ανάμνηση της προσφοράς της Αγίας Δωρεάς του Κυρίου προς το λαό του. Ακούσαμε το θείο λόγο που μας βοήθησε να καταλάβουμε κάπως ποια είναι αυτή η Αγία  Δωρεά του Κυρίου! Είναι ο καθαγιασμένος άρτος που με την ενέργεια του Αγίου Πνεύματος μετουσιώνεται σε Σώμα Χριστού. Είναι ο ίδιος ο Χριστός μυστηριακά, αλλά αληθινά παρών μέσα στην Εκκλησία  του. Είναι ο Αναστημένος Χριστός  ο οποίος μας συνόδεψε και τον συνοδέψαμε, περνώντας μέσα από τους δρόμους αυτής της πόλης και τώρα ευρίσκεται εκτεθειμένος εδώ ενώπιον των μαθητών του.

Είναι η πιο μεγάλη Δωρεά που μας δόθηκε από το  Θεό εκείνη την πρώτη και μοναδική Μεγάλη Πέμπτη, όταν ο Κύριος πριν το πάθος και τη σταυρική θυσία του, εξασφάλισε μυστηριακά στην Εκκλησία του την ίδια την παρουσία του, κάτω από τα είδη του άρτου και του οίνου.

Ο Θεός Δημιουργός  που έπλασε από αγάπη τον άνθρωπο δεν τον εγκατέλειψε αλλά χάρη στη θεία Πρόνοιά του φρόντισε να  τον χορτάσει μέσα στην έρημο το μάννα εξ ουρανού. Και όταν ήλθε το πλήρωμα του χρόνου  του εξασφάλισε μια διαφορετική τροφή, μια πνευματική τροφή  για να μπορέσει να αντέξει στην πορεία του στην έρημο της ζωής.

Το μάννα έπεσε από τον ουρανό στην έρημο, διότι ήταν κάτι και αυτό το κάτι αφορούσε την επίγεια ζωή, ενώ ο αληθινός άρτος κατέβηκε από τον ουρανό, διότι είναι Κάποιος  και αυτός ο Κάποιος είναι ο ίδιος ο Υιός του Θεού που μας κάνει μέτοχους της θεϊκής ζωής. Μας Χριστοποιεί και ταυτόχρονα μας Θεοποιεί.

Ενώπιον μας, αδελφοί μου και αδελφές μου  ευρίσκεται ο καθαγιασμένος άρτος, ο οποίος με την επίκληση του Αγίου Πνεύματος μετουσιώνεται σε Σώμα του Χριστού  Είναι ο ίδιος ο Αναστημένος Χριστός στο Σώμα και το Αίμα του οποίου μπορούμε: με φόβο Θεού, πίστεως και αγάπης να πλησιάζουμε και να κοινωνούμε. Να κοινωνούμε στη θεϊκή αγάπη, ώστε στη συνέχεια με αυτή τη θεϊκή αγάπη να επικοινωνούμε με όλους τους αδελφούς και  να δημιουργούμε το νέο λαό του Θεού, την Μία Εκκλησία του Χριστού.

Όταν την ώρα της Θείας μετάληψης πλησιάζουμε κάνοντας με το αριστερό χέρι ένα θρόνο στο δεξί, για να δεχθούμε το σώμα του Χριστού, όπως γράφει ο Άγιος Κύριλλος της Αλεξανδρείας, είναι η στιγμή που τείνουμε το χέρι μας στον Παντοδύναμο ζητώντας του την τροφή της αιώνιας  ζωής. Το ίδιο συμβαίνει και όταν αντ’  αυτού με ευλάβεια ανοίγουμε το στόμα μας ως μικρά παιδιά  περιμένοντας να λάβουμε την τροφή από Εκείνον που δεν μας δίνει απλώς τροφή αλλά μας δίνεται ο ίδιος ως  τροφή.

 Είναι τότε που αντιλαμβανόμαστε ότι οφείλουμε να μην λαβαίνουμε μόνο τον τεμαχισμένο άρτο αλλά να τεμαχιζόμαστε και εμείς οι ίδιοι για τους αδελφούς μας. Ποτέ δεν πρέπει ξεχνούμε πως ο ίδιος ο Χριστός που μας αγάπησε και θυσιάστηκε για μας, δεν μας παρεκάλεσε να αγαπούμε ο ένας τον άλλο, αλλά μας είπε και σήμερα μας επαναλαμβάνει: «Σας δίνω νέα εντολή: να αγαπάτε ο ένας τον άλλο όπως εγώ σας αγάπησα». Αμήν

 Με την ομιλία του Αρχιεπισκόπου και την ειδική δέηση δόθηκε η ευλογία με το Πανάχραντο Μυστήριο ενώ η φιλαρμονική απέδιδε στο Χριστό τις τιμές της Πατρίδας μας παιανίζοντας τον Εθνικό Ύμνο.

Παρόντες στην όλη Ιεροτελεστία και στην Λιτάνευση ο Αρχιμανδρίτης της Ορθοδόξου Εκκλησίας Παν/τατος κ. Ιάκωβος, όλες οι πολιτικές και Στρατιωτικές Αρχές του νησιού και πλήθος κόσμου και των δύο αδελφών χριστιανικών δογμάτων.

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ : www.tiniaki.gr

 

 

κοινοποίηση άρθρου:

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου