Πανηγύρισε ο Καθεδρικός Ναός Χίου

Την περασμένη Τρίτη, 6 Δεκεμβρίου, πανηγύρισε ο Καθεδρικός Ναός Χίου που τιμάται στον Άγιο Νικόλαο. Για τον λόγο αυτό τελέστηκε Αρχιερατική Θεία Λειτουργία από τον Σεβασμιότατο Αποστολικό  Τοποτηρητή Χίου π. Ιωσήφ και μαζί του συλλειτούργησαν ο Εφημέριος Χίου και Λέσβου π. Λέων Κισκίνης και ο Κανονικός του Καθεδρικού Ναού π. Δομίνικος Ψάλτης. Ο Σεβ. Αρχιεπίσκοπος πραγματοποιεί ποιμαντική επίσκεψη στη Χίο, ερχόμενος από τη Λέσβο.

Η Χίος, μαζί με τη Λέσβο και τη Σάμο, αποτελεί αυτόνομη Επισκοπή και μέχρι τον θάνατο του μακαριστού Νικολάου Χαρικιόπουλου, το μακρινό 1939, είχε πάντοτε δικό της Επίσκοπο από τον 14ο αιώνα, ο οποίος διεμένε μόνιμα στο νησί. Στη συνέχεια, η εσωτερική μετανάστευση προς την Αθήνα αλλά και η άδικη εκδίωξη από το νησί των Ιταλο-Χιωτών κατά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, οδήγησαν στη σημαντική μείωση του καθολικού ποιμνίου, που άρχισε πάλι να αυξάνεται από την δεκαετία του ‘90 ως τώρα με την άφιξη καθολικών πιστών από διάφορες χώρες οι οποίοι πλέον μένουν μόνιμα στη Χίο. Σήμερα η Επισκοπή Χίου υπάγεται στην Αρχιεπισκοπή Νάξου Τηνου, ο Επίσκοπος της οποίας φέρει τον τίτλο του Αποστολικού Τοποτηρητή της Καθολικής Επισκοπής Χίου, Λέσβου, Σάμου.

Η ανταπόκριση των ενοριτών στη Θεία Λειτουργία ήταν ικανοποιητική και έτσι δόθηκε η δυνατότητα της συνάντησης του ποιμένα με το ποίμνιο της Χίου, τόσο κατά την τέλεση της Θείας Λειτουργίας όσο και στην φιλική συνάντηση και το κέρασμα που ακολούθησε στους βοηθητικούς χώρους της ενορίας.

Ο Αρχιεπίσκοπος είχε την ευκαιρία να συνεργαστεί με τον εφημέριο π. Λέοντα και τα μέλη του  ενοριακού συμβουλίου, τα οποία δίνουν δείγματα ιδιαίτερης αγάπης προς την ενορία και αποτελούν το δεξί χέρι του εφημερίου στην προσπάθεια η ενορία να παραμένει ζωντανή και ενεργής και να είναι χώρος αδελφοσύνης και αποδοχής.

Ο Σεβ. Αρχιεπίσκοπος Ιωσήφ, τις επόμενες μέρες θα έχει συνάντηση με τον κ. Αντιπεριφεριάρχη Χίου και άλλους ιθύνοντες για το Παρεκκλήσιο του Αγίου Ιωσήφ, του οποίου η αποκατάσταση ολοκληρώθηκε πρόσφατα και του οποίου τα θυρανοίξια προβλέπεται να γίνουν τον Μάιο του 2023.

π. Λέων Κισκίνης

κοινοποίηση άρθρου:

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

Ο σεισμός στην Τουρκία και Συρία…

Δυστυχώς ο σεισμός των 7.9 ρίχτερ που έπληξε Τουρκία και Συρία προξένησε μεγάλο αριθμό θυμάτων, που συνεχώς μεγαλώνει. Ο Πάπας Φραγκίσκος απέστειλε αμέσως συλλυπητήρια τηλεγραφήματα,

6η Κυριακή του Έτους

  ΑΝΤΙΦΩΝΟ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΕΙΣΟΔΟ (Ψλ 31 [30], 3-4) Ας είσαι για μένα οχυρωμένο κάστρο, και τόπος καταφυγής, για να με σώσεις. Επειδή εσύ είσαι

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου