ΠΑΝΗΓΥΡΙΣΕ ΤΟ ΧΩΡΙΟ ΣΜΑΡΔΑΚΙΤΟ ΤΟΝ ΑΓΙΟ ΤΟΥ ΠΡΟΣΤΑΤΗ

ΠΑΝΗΓΥΡΙΣΕ ΤΟ ΧΩΡΙΟ ΣΜΑΡΔΑΚΙΤΟ ΤΟΝ ΑΓΙΟ ΤΟΥ ΠΡΟΣΤΑΤΗ

Με ιδιαίτερη μεγαλοπρέπεια τελέστηκε την Τρίτη 13 Ιουνίου 2016 η Αρχιερατική Θεία λειτουργία προς τιμή του προστάτη της ενορίας  του Αγίου Αντωνίου της Παδούης στο Σμαρδάκιτο.

Στην Θεία Λειτουργία προΐστατο ο Σεβασμιότατος Αρχιεπίσκοπος Νάξου Τήνου π. Νικόλαος Πρίντεζης και συλλειτούργησαν ο εφημέριος της ενορίας π. Μάρκος Φώσκολος  και οι Σεβαστοί πατέρες π. Γεώργιος Ανδριώτης και π. Δημήτρης Δαλέζιος. Τους ύμνους συνόδευε  με το αρμόνιο ο κ. Φιοράντες Χρήστος.

Ευλαβείς προσκυνητές από την Τήνο και από την Αθήνα συνέρρευσαν για να αποδώσουν τιμές στον αγαπητό Άγιο Καθολικών αλλά και Ορθοδόξων Πιστών.

Πλήθος κόσμου, παρευρέθηκαν στην πανήγυρη ενώ την πανήγυρη  τίμησαν με την παρουσία τους ο Δήμαρχος με Αντιδημάρχους και Δημοτικούς Συμβούλους και Προέδρους τοπικών διαμερισμάτων του Δήμου και τοπικών Συλλόγων

Ο Ναός ήταν όμορφα στολισμένος, όπως κάθε χρόνο, χάρη στον ακούραστο επίτροπο κ. Μάρκο Φιοράντη. Αξίζουν πολλά συγχαρητήρια σε εκείνο, στην σύζυγο του Μαριέττα, αλλά και στα νέες οικογένειες του Χωρίου που δείχνουν ιδιαίτερη αγάπη προς τον Άγιο  τους Προστάτη και φροντίζουν πάντοτε ως Ναός να απαστράπτει από ομορφιά και να συμβολίζει την ομορφιά της ψυχής και της αγιοσύνης του Αγίου Αντωνίου.

Μετά την ανάγνωση του ιερού Ευαγγελίου  ο Σεβασμιότατος Αρχιεπίσκοπος μίλησε στην Εκκλησία και είπε:

Όταν πανηγυρίζουμε τη μνήμη ενός Αγίου ή μιας Αγίας συνήθως  κατά την εσπερινή δέηση της προετοιμασίας της Πανήγυρης ή την ημέρα της Πανήγυρης κατά την Πανηγυρική Θεία Λειτουργία είμαστε συνηθισμένοι να ακούμε από τους ιεροκήρυκες να μας μιλούν για τη ζωή και τις αρετές του Αγίου με κίνδυνο να ακούσομε ήδη όσα έχουμε ακούσει και γνωρίζουμε.

Για να το αποφύγω αυτό σήμερα σκέφτηκα να μη σας μιλήσω εγώ, αλλά να ζητήσω από τον ίδιο τον Άγιο Αντώνιο να μιλήσει ο ίδιος σε όλους μας. Ακούστε λοιπόν τι μας λέει:

«Σήμερα είναι οι φτωχοί, οι απλοί άνθρωποι, οι ταπεινοί που διψούν για το λόγο της ζωής και το νερό της σοφίας. Αντίθετα, οι άνθρωποι του κόσμου, που μεθούν με το χρυσό ποτήρι της ηδονής, οι ψευτοσοφοί, οι δυνατοί, δεν αφήνουν τον εαυτό τους να ακούσουν το θεϊκό λόγο.

Ο Χριστός είναι η αλήθεια. Στο πρόσωπο του Χριστού έλαμψαν η φτώχεια, η υπακοή, η ταπεινοσύνη. Όποιος σκανδαλίζεται απ’ αυτές τις αρετές, σκανδαλίζεται από το Χριστό. Οι αληθινά όμως φτωχοί δεν σκανδαλίζονται, επειδή αυτοί τρέφονται από την αλήθεια του Ευαγγελίου, αυτοί είναι ο λαός του Κυρίου, τα πρόβατα που Εκείνος οδηγεί στα καταπράσινα λιβάδια του.

Αντίθετα, οι άνθρωποι του κόσμου, που έχουν μια πίστη μόνο από λόγια και που εναποθέτουν τις ελπίδες τους μόνο στους εαυτούς των και στις υποθέσεις τους, που βασίζονται μόνο πάνω στις ανθρώπινες ικανότητες τους, μοιάζουν με εκείνα τα ζώα που κάποτε γύριζαν στα μαγγανοπήγαδα. Τους έκλειναν τα μάτια και τα κτυπούσαν με το ραβδί, για να γυρίζουν ασταμάτητα και χωρίς ελπίδα. Έτσι και οι άνθρωποι του κόσμου, έχοντας τυφλωμένα το λογικό και τη διάνοιά τους, γυρίζουν ασταμάτητα το βάρος της ματαιότητας αυτής της ζωής».

«Κοιτάξτε, ο ήλιος είναι πηγή θερμότητας και φωτός. Με τον ίδιο τρόπο, σαν από μια πηγή, πρέπει να πηγάζουν η ζωή και διδασκαλία για το καλό το δικό μας και των άλλων. Η ζωή σας να είναι θερμή από αγάπη και τα λόγια σας να είναι καθαρά και γεμάτα από φως.

Ο κόσμος έχει πολύ μεγάλη ανάγκη από τη ζεστασιά του Θεού, που φωτίζει και ζωοποιεί, και επειδή δε γνώρισε την απολύτρωση ή την απέρριψε, συνεχίζει να ζει μέσα στους πόνους και τους καημούς. Είναι άρρωστος αυτός ο κόσμος, αλλά δε βρίσκει φάρμακο για τους πόνους του. Ζει μέσα σε αγωνία και άγχος, επειδή διακρίνει πόσο άχρηστα είναι τα αγαθά πάνω στα οποία στηρίζεται και δεν τολμά να ελπίσει στα αγαθά που είναι αιώνια. Ο κόσμος μας είναι γεμάτος φόβο και ανικανότητα, ενώ ο διάβολος τον κτυπά ανελέητα και τον σέρνει στην απώλεια.

Ο Κύριος μας υπενθυμίζει την προσκαρτερία στην προσευχή, όταν μας λέει: «Ζητάτε και θα σας δοθεί». Αυτοί που ζουν σύμφωνα με το πνεύμα του κόσμου, ζητούν συνεχώς γήινα πράγματα και στο τέλος τα αιώνια. Θα έπρεπε, όμως, να αρχίσουν από τα ουράνια αγαθά, όπου βρίσκεται ο θησαυρός μας και όπου θα έπρεπε να βρίσκεται και η καρδιά μας. Αυτό πρέπει να είναι το συνεχές αίτημά μας.

Αναζητάτε, λοιπόν, και θα βρείτε. «Αναζητείστε τον Κύριο, όλοι εσείς που αισθάνεστε φτωχοί, εσείς που εκτελείτε το θέλημά του. Αναζητείστε τη δικαιοσύνη, αναζητείστε την ταπεινοσύνη, για να βρείτε προστασία την ημέρα της δικαιοσύνη του Κυρίου, όπως λέει ο προφήτης Σοφονίας.

«Αναζητείστε τον Κύριο και θα ζήσετε»», όπως λέει ο προφήτης Αμώς.

«Ο Ιησούς ήρθε στον κόσμο για να σπείρει στον σπόρο από τον οποίο φύτρωσε η Εκκλησία του, μέσα σ’ αυτήν θα διατηρηθεί άφθαρτος ο Λόγος του Θεού θα μείνει ζωντανός μέσα στους αιώνες.

Επειδή ο Χριστός έπρεπε να επιστρέψει στους κόλπους του Πατέρα του, στους ουρανούς, απ’ όπου είχε έρθει εδώ στη γη, όλους εμάς μας εμπιστεύθηκε στη φροντίδα των αποστόλων του, στα χέρια των οποίων παρέδωσε τις δυο Διαθήκες, την Παλαιά και την  Καινή. Σ’ αυτούς ερμήνευσε τη σημασία τους, για να μπορούν και εκείνοι να ποιμαίνουν και να καθοδηγούν το χριστιανικό λαό.

Ζούμε μέσα στην Εκκλησία, όπως τα πουλιά στη φωλιά τους. Ας προσέξουμε να μην απομακρυνθούμε από κοντά της, παρά μόνο για να πετάξουμε στον παράδεισο. «Κάμε, Κύριε, να μπορέσω να πεθάνω μες τη φωλιά μου», προσευχήθηκε ο δίκαιος Ιώβ (29,18). Ο κάθε χριστιανός ας ζητά το δώρο της προσκαρτερίας στην πίστη, λέγοντας: Δώσε μου, Θεέ, Πατέρα του ουρανού και της γης, τη χάρη να ζω και να πεθάνω μέσα στην πίστη των Αποστόλων και μέσα στην Αγία σου Καθολική Εκκλησία.

Η καρδιά του Χριστού ξεχειλίζει από αγάπη για τη νύμφη του, την Εκκλησία, και χαίρεται όταν βλέπει τους ποιμένες  της να είναι ενωμένοι μεταξύ τους και τους πιστούς σε πλήρη κοινωνία μαζί τους.

Όποιος θέλει να κατέχει μέσα του το Θεό και να βρει το σίγουρο δρόμο για την κοινωνία μαζί του, πρέπει να παραμείνει μέσα στην Εκκλησία, να ζει τη ζωή της Εκκλησίας, επειδή μόνο μέσα σ’ αυτήν οι σχέσεις μας με το Θεό και με τους αδελφούς μας ολοκληρώνονται από την πίστη και την αγάπη».

Ευχαριστούμε τον Άγιο Αντώνιο για όσα μας είπε, και τους ζητούμε τις ικεσίες του ώστε ο Θεός Πατέρας να μας στείλει το Άγιο Πνεύμα το οποίος ετοιμαζόμαστε να δεχθούμε την ημέρα της Πεντηκοστής για να καταλάβουμε ότι μας είπε σήμερα ο Άγιος Αντώνιος και να το μιμηθούμε στην ατομική και ενοριακή ζωή μας. Αμήν.

Μετά την Αρχιερατική Πανηγυρική Θεία Λειτουργία  οι ενορίτες κάτοικοι του Σμαρδακίτου πρόσφεραν φιλόξενο γεύμα στους ευλαβείς του Αγίου Αντωνίου. Φίλοι και συγγενείς τους, επισκέφτηκαν τα νοικοκυριά και τους ευχήθηκαν κάθε καλό.

 

κοινοποίηση άρθρου:

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

7η Κυριακή του Πάσχα (B)

7η    ΚΥΡΙΑΚΗ ΤΟΥ ΠΑΣΧΑ (Β)               ΑΝΤΙΦΩΝΟ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΕΙΣΟΔΟ Ψλ.27(26),7-9                     ΕΙΣΑΚΟΥΣΕ, Κύριε, τη φωνή μου, με την οποία κραυγάζω. Για Σένα είπε η καρδία

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου