ΠΑΝΗΓΥΡΙΣΕ Ο ΚΑΘΕΔΡΙΚΟΣ ΝΑΟΣ ΧΙΟΥ

ΠΑΝΗΓΥΡΙΣΕ Ο ΚΑΘΕΔΡΙΚΟΣ ΝΑΟΣ ΧΙΟΥ

 

Την Παρασκευή αναχώρησε από Τήνο για Χίο και Μυτιλήνη ο Αρχιεπίσκοπος π. Νικόλαος συνοδευόμενος από τον Γενικό Βικάριο της Επισκοπής Χίου π. Ριχάρδο Ταράσκεβιτς. Το ταξίδι έγινε μέσω Σύρου, Μυκόνου, Ικαρίας, Σάμου και Χίου. Το δρομολόγιο του ΟΓ ΝΗΣΟΣ ΜΥΚΟΝΟΣ θα εξυπηρετούσε ακόμη περισσότερο αν υπήρχε μία συνεργασία του με το Ο. Γ. Αικατερίνη που αναχωρεί από Τήνο για Μύκονο την ώρα που το Νήσος Μύκονος αναχωρεί από Μύκονο. Βέβαια τέτοιες συνεργασίες, για την ώρα μόνο στο εξωτερικό τις συναντά κανείς. Ευχόμαστε κάποτε να γίνει και αυτό!
Η πανήγυρη ξεκίνησε με την τέλεση Αρχιερατικού Εσπερινού από τον Σεβασμιότατο π. Νικόλαο και συμπροσευχήθηκαν μαζί του, ο π. Ριχάρδος και ο εφημέριος π. Λέων. Η χορωδία των πέντε μικρών παιδιών έψαλλαν και βοηθούσαν με τη μελωδική φωνούλα τους όλους τους παρόντες να συμμετέχουν στην εσπερινή δέηση προς τιμήν του Αγίου Νικολάου.

Μετά το σύντομο ανάγνωσμα ο Αρχιεπίσκοπος απευθύνθηκε στην Εκκλησία εκφράζοντας τη χαρά του που ευρίσκεται στην ακριτική αυτή ενορία για να πανηγυρίσει μαζί του τη μνήμη του Αγίου Προστάτη Νικολάου. Ζήτησε από όλους να προσεύχονται να ζητούν από τον Άγιο Νικόλαο  να προστατεύει το πλοιάριο της Εκκλησίας από κάθε φουρτούνα της θάλασσας και της στεριάς.

Η συμμετοχή του κόσμου ήταν πολύ καλή και ο εφημέριος π. Λέων ευχήθηκε στον Αρχιεπίσκοπο τα χρόνια πολλά εκ μέρους της ενορίας.

Η Κυριακή 7 Δεκεμβρίου ήταν μια ημέρα ξεχωριστή για τον Καθεδρικό Ενοριακό του Αγίου Νικολάου στη Χίο και την εκεί ενοριακή κοινότητα.

Από πολύ νωρίς οι καμπάνες του Ναού ανάγγειλαν στους γύρω κατοίκους του Ναού ότι αυτή η Κυριακή είναι διαφορετική από τις άλλες. Ο κόσμος έφθασε στην ώρα του  από μακριά και κοντινά και ο Ναός γέμισε από ενορίτες και φίλους της ενορίας, ευλαβείς του Αγίου Νικολάου. Το νησί της Χίου έχει ιδιαίτερη ευλάβεια προς τον Άγιο Νικόλαο διότι είναι το νησί των ναυτικών και εφοπλιστών και η εικόνα του Αγίου δεν λείπει από το σπίτι τους και τη γέφυρα του πλοίου τους.

Στις 10 το πρωί άρχισε η Πανηγυρική Αρχιερατική Θεία Λειτουργία την οποία  τέλεσε ο Αρχιεπίσκοπος και Τοποτηρητής της Επισκοπής Χίου π. Νικόλαος. Μαζί του συλλειτούργησαν ο π. Ριχάδος και ο νέος εφημέριος π. Λέων.

Μετά την ανάγνωση του Ευαγγελίου ο Αρχιεπίσκοπος αναφέρθηκε στα τρία γεγονότα που δημιουργεί χαρά και ελπίδα στην Επισκοπή Χίου και ιδιαίτερα στην ενορία του Αγίου Νικολάου.   

        1.- Ενωμένη με την ανά  τον κόσμο Εκκλησία προετοιμάζεται με χαρά και ελπίδα να γιορτάσει την γέννηση της ενσαρκωμένης Θείας Αγάπης στο πρόσωπο του Χριστού. Και η μικρή αυτή ενοριακή και πολυεθνική ενορία του Αγίου Νικολάου στη Χίου ετοιμάζεται με τον καλύτερο τρόπο να γιορτάσει τα φετινά Χριστούγεννα και μάλιστα με την παρουσία του Αρχιεπισκόπου Νικολάου, ο οποίος θα πραγματοποιήσει  σύντομο ταξίδι στη Χίο την παραμονή και την ημέρα των Χριστουγέννων για να γιορτάσει εκεί τη μεγάλη γιορτή της Χριστιανοσύνης. Αλλά αργά το βράδυ των Χριστουγέννων θα επιστρέψει και πάλι στο νησί της Τήνου. Αυτό οφείλεται στην διευκόλυνση που θα υπάρξει στα ακτοπλοϊκά μέσα από Χίο, προς Σάμο, Σύρο και από Σύρο στην Τήνο την ημέρα και το βράδυ των Χριστουγέννων.

Το δεύτερο γεγονός ήταν η ολοκλήρωση των διήμερων λατρευτικών εκδηλώσεων προς τιμή του Προστάτη της ενοριακής κοινότητας Χίου, Αγίου Νικολάου.

Ο Άγιος Ιεράρχης Νικόλαος, ποιμένας καλός κατ απομίμηση του Χριστού πίστεψε, βίωσε και κήρυξε την αγάπη του Χριστού. Οι φτωχοί, οι ανήμποροι, οι περιθωριακοί της κοινωνίας κι ο κάθε πονεμένος και ταλαιπωρημένος της ζωής αυτής ήταν αντικείμενο της έμπρακτης προσευχής, φροντίδας και  αγάπης του.

Έγινε επίσης προστάτης των ναυτιλλομένων και η εικόνα του αλλά προπάντων η αγία παρουσία του βρίσκεται σε κάθε ταξιδιώτη της θάλασσας και της στεριάς και τον προστατεύει από κάθε λογής φουρτούνες.

Ιδιαίτερα αυτό το διάστημα που η Πατρίδα μας αντιμετωπίζει πολλών ειδών στεριανών φουρτουνών, η προσευχή μας προς τον Άγιο Νικόλαο μπορεί να μας προστατεύει από κάθε λογής ναυάγιο.

Το τρίτο γεγονός που χαροποίησε επίσης την τοπική Εκκλησία ήτα η επίσημη εγκατάσταση του νέου εφημερίου Χίου και Μυτιλήνης π. Λέοντα Κισκίνη με το ειδικό επίσημο τυπικό που προβλέπει η Εκκλησία. Μετά την ανάγνωση του επισήμου Επισκοπικού διοριστήριου από τον Γενικό Βικάριο, την ανανέωση των υποσχέσεων της ιερατικής χειροτονίας και την υπόσχεση υπακοής στον Επίσκοπο και στους διαδόχου του, ο Σεβασμιότατος Νικόλαος του παρέδωσε στον π. Λέοντα το Ιερό Ευαγγέλιο, τα άγια και το ευλογημένο νερό του βαπτίσματος. 

Στη συνέχεια τον οδήγησε, κρατώντας τον από το χέρι στο Αρτοφόριο, στο Βαφτιστήρια και στο Εξομολογητήριο του Ναού και τέλος στην ειδική έδρα του εφημερίου, απέναντι από το θρόνο του Επισκόπου. Τότε όλη η Εκκλησία ξέσπασε σε χειροκροτήματα.

Είναι πιστεύω ένας από του ελάχιστους Καθολικούς Καθεδρικούς Ναούς στην Ελλάδα που διαθέτει έδρα για τον εφημέριο και θρόνο γι τον Επίσκοπο.

Μετά τη Θεία Λειτουργία το δραστήριο ενοριακό συμβούλιο πρόσφερε στον περίβολο του Ναού κέρασμα σε όλους με την ευκαιρία του πανηγυρικού εορτασμού του Ενοριακού Ναού και της ονομαστικής εορτής του Αρχιεπισκόπου π. Νικολάου.

Τους αξίζουν πολλά συγχαρητήρια!

Φωτογραφικό Υλικό 
[module-242]

 

 

 

 

κοινοποίηση άρθρου:

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

Ποιμαντική επιστολή Ιεραρχίας

                  ΙΕΡΑ ΣΥΝΟΔΟΣ ΚΑΘΟΛΙΚΗΣ ΙΕΡΑΡΧΙΑΣ ΕΛΛΑΔΟΣ Αρ. Πρωτ.: 5606/2024      Σύρος, 23 Φεβρουαρίου 2024 Προς τους πιστούς της Καθολικής Εκκλησίας στην Ελλάδα Αδελφοί μας και

Mελέτη του Ευαγγελίου της ημέρας

ΣΑΒΒΑΤΟ ΤΗΣ 7ης ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ ΤΟΥ ΕΤΟΥΣ 24 Φεβρουαρίου 2024   Εις το όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος.  Αμήν Επικαλούμαι το 

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου