ΠΑΝΗΓΥΡΙΣΕ Η ΑΓΑΠΗ ΣΤΗ ΛΕΣΒΟ ΜΕ ΤΗ ΖΩΗ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΒΑΛΕΝΤΙΝΟΥ

Την Κυριακή 14 Φεβρουαρίου 2016 ο Καθολικός Ναός στη Μυτιλήνη έζησε στιγμές που από πολλά χρόνια περίμενε.

Στις 11 το πρωί προεξάρχοντος του Σεβασμιοτάτου  π.  Νικολάου, Καθολικού Αρχιεπισκόπου Νάξου-Τήνου-Άνδρου-Μυκόνου, Αποστολικού Τοποτηρητού της Καθολικής Επισκοπής Χίου (Λέσβου – Σάμου) και συλλειτουργούντων του Γενικού Αρχιερατικού Επιτρόπου π. Ριχάρδου και του Εφημερίου του Ναού π. Λέοντος άρχισε η προγραμματισμένη Πανηγυρική Αρχιερατική Θεία Λειτουργία.

Η χορωδία «ΑΝΙΜΑΤΟ» της Μυτιλήνης ενθουσίασε με την μελωδία και πολυφωνία που απέδωσε τα ασματικά μέρη  της Θείας Λειτουργίας με τη συνοδεία εκκλησιαστικού οργάνου.

Οι Αρχές της  πόλης της Μυτιλήνης, με επί κεφαλής τον Δήμαρχο, Αντιδήμαρχοι, Πρόεδροι  Συλλόγων και θεσμών αλλά  και πλήθος κόσμου είχαν την ευκαιρία να ζήσουν στιγμές προσευχής, μέσα σε μία όμορφη ατμόσφαιρα που δημιουργούσε τόσο η απόλυτη σιγή  εντός  και εκτός του Ναού, αλλά και η ίδια η ομορφιά του, που εντυπωσιάζει όσους έχουν την ευκαιρία να τον επισκεφθούν.

Η φορητή μικροφωνική εγκατάσταση, που εξασφάλισε ο π. Ριχάρδος, βοήθησε όλους σε μια ενεργό συμμετοχή, η οποία ωφέλησε όσους και όσες την ημέρα αυτή έσπευσαν να συμμετάσχουν ή απλώς να παρασταθούν στην τέλεση του Μυστηρίου της Ευχαριστίας.

Μετά την ανάγνωση του Ιερού Ευαγγελίου ο Αρχιεπίσκοπος μίλησε στη συναγμένη Εκκλησία και είπε μεταξύ άλλων:

Μέσα σ’ ένα κόσμο βαθειά σημαδεμένο από το φόβο, τη μοναξιά, τον σπαραγμένο  από πολεμικές συγκρούσεις και τον τρομοκρατημένο από απάνθρωπες εξτρεμιστικές ομάδες, η αγάπη  παραμένει η μόνη οδός για να μπορεί ο σημερινός άνθρωπος να ελπίζει σ’ ένα ευτυχισμένο μέλλον. Σήμερα έχουμε περισσότερο παρά ποτέ ανάγκη από την αγάπη: «είναι ο καιρός της αγάπης» Ο καιρός της αγάπης για όλους  και όχι μόνο για τον εαυτό μας και τους δικούς μας. 

Η λέξη αγάπη είναι αυτή που διάλεξαν οι Ιεροί Συγγραφείς της Καινής Διαθήκης για να εκφράσουν  την αγάπη που βίωσε και δίδαξε ο Ιησούς.  Στην εποχή εκείνη αυτή η λέξη δεν ήταν σχεδόν σε χρήση, διότι η ελληνική λογοτεχνία προτιμούσε τη λέξη «έρωτας» και «φιλία».

Στη Νέα Διαθήκη συναντούμε μία νέα αντίληψη  για την αγάπη: που δεν είναι απλώς η ανάγκη επικοινωνίας με τον άλλο, όπως είναι ο έρωτας, ούτε η φιλία, αλλά μία αγάπη που έχει ως ιδανικό εκφραστή τον ίδιο τον Ιησού Χριστό: μία αγάπη για τους άλλους, ανιδιοτελής και δοσμένη χωρίς αντάλλαγμα.

Ο Απόστολος Παύλος στην επιστολή του προς τους Ρωμαίους  βεβαιώνει: «Δύσκολα θα έδινε κανείς  τη ζωή ακόμη και για ένα δίκαιο  άνθρωπο. Ίσως αποφάσιζε  κανείς να πεθάνει για κάποιον καλόν άνθρωπο. Ο Θεός όμως  ξεπερνώντας  αυτά τα όρια έδειξε  την αγάπη του για μας,  γιατί ενώ εμείς ζούσαμε ακόμα  στην αμαρτία , ο Χριστός έδωσε τη ζωή του για μας» (Ρωμ.5, 7-8).

Η ενσάρκωση είναι το κεντρικό Μυστήριο της χριστιανικής πίστης, η οποία και διαφέρει από κάθε άλλη πίστη, διότι  εκτός του ότι θεοποιεί τον άνθρωπο, ο ίδιος ο Θεός καθόλα όμοιος με τον άνθρωπο εκτός της αμαρτίας. Και δεν περιορίζεται μόνο σ’ αυτό  αλλά και θυσιάζεται πάνω στο σταυρό. Στο Σταυρό έχουμε αποκορύφωμα της άπειρης αγάπης του Θεού.

Ο έρωτας είναι μια περιπέτεια και πολλές φορές χωρίς καμιά προοπτική και μέλλον. 

Ο κάθε άνθρωπος έχει μία έμφυτη ορμή προς την αγάπη. Όλοι αισθανόμαστε την ανάγκη να αγαπήσουμε και θέλουμε να μας αγαπούν. Όμως τα αισθήματα έρχονται  και παρέρχονται. Το αίσθημα είναι μία αρχική σπίθα αλλά μόνο όταν γίνει φλόγα γίνεται αγάπη.          

Όσον αφορά τη φιλία, αυτή  εκφράζει  μία άλλη διάσταση της αγάπης.  Συνήθως την σκεπτόμαστε σαν μία μέτρια μορφή αγάπης, ένα αίσθημα  πιο αδύναμο, ολιγότερο δεσμευτικό, ολιγότερο απαιτητικό. Όμως δεν αποτελεί δευτερεύουσα πραγματικότητα στη ζωή του ανθρώπου. Ας θυμηθούμε την τριπλή ερώτηση που απευθύνει ο Ιησούς στον Απόστολο Πέτρο: «Φιλείς με»;  Είναι σαν να του λέει: « Είσαι δικός μου, μου ανήκεις, ανήκει ο ένας μας στον άλλο; Είναι ο ίδιος ο Ιησούς που βεβαιώνει τους μαθητές του λέγοντας: «εγώ σας ονόμασα φίλους».

Η τρίτη μορφή της αγάπης είναι η αγάπη του Ευαγγελίου, η οποία ξεπερνά τις δύο άλλες μορφές. Με τη λέξη αγάπη μπαίνουμε μέσα στη θεϊκή τριαδική διάσταση, όπου δεν υπάρχει κατάργηση του άλλου, ούτε ο ένας απλώς ανήκει στον άλλο, αλλά κάτι παραπάνω, προστίθεται η δημιουργία μιας νέας πραγματικότητας μέσα στην ίδια την αγάπη.  Η αγάπη   δημιουργεί μια υπέρβαση σε δύο  πρόσωπα που είναι ακριβώς αυτή η ίδια η  μεταξύ τους «σχέση» η οποία  μάλιστα είναι  αιώνια. Αυτή η αιώνια σχέση ονομάζεται Άγιο Πνεύμα και είναι το τρίτο πρόσωπο της Αγίας Τριάδας. Η Θεϊκή αγάπη διατηρεί  την  μοναδικότητα στην ουσία και την τριαδικότητα στα πρόσωπα στον Ένα και Τριαδικό μας Θεό.

Απρόσμενα τον τελευταίο καιρό  το νησί της Λέσβου βρέθηκε  στην παγκόσμια επικαιρότητα. Πολλά  Μέσα μαζικής ενημέρωσης ασχολήθηκαν με το νησί μας αυτό. Το είδαν να πρωτοστατεί στην αντιμετώπιση ενός μεγάλου απρόβλεπτου μεταναστευτικού και προσφυγικού προβλήματος. Τα μάτια του κόσμου όλου και ιδιαίτερα της Ευρώπης  είναι  συνεχώς στραμμένα το βλέμμα προς τα ακριτικά  αυτά  νησιά μας  και ιδιαίτερα το νησί της Λέσβου.

Η εδώ η μικρή μας ενοριακή κοινότητα, σε συνεργασία με την Κάριτας Ελλάς και Κάριτας Ευρώπης αλλά και τις άλλες φιλανθρωπικές οργανώσεις, δίνει ένα συμπληρωματικό παρών σ’ εκείνο που  δίνει η αδελφή μας Ορθόδοξη Εκκλησία και όλη τοπική κοινωνία με τους κοινωνικούς και φιλανθρωπικούς θεσμούς της και τους εθελοντές της.

Το νησί της Μυτιλήνης, σε συνεργασία με όλους τους φιλανθρωπικούς θεσμούς και οργανώσεις ενισχυμένο από την ευλογία και τη χάρη του Θεού, με τις ικεσίες των πολλών αγίων που  το προστατεύουν και με του Αγίου Βαλεντίνου, οφείλει να συνεχίσει να δίνει το παράδειγμα της χριστιανικής αγάπης.

Σήμερα βρισκόμαστε εδώ για να βοηθηθούμε από τον λόγο του Κυρίου και τη συμμετοχή μας στο Μυστήριο  της Αγάπης που είναι το Μυστήριο της Θείας Ευχαριστίας  και να συνεχίσουμε να αγαπούμε όπως ο ίδιος ο Χριστός μας δίδαξε με τη ζωή του και το λόγο του.

Σήμερα σε όλο τον κόσμο τιμάται ο Άγιος Βαλεντίνος. Τιμάται με πολλούς τρόπους, άλλους που επιλέγει η Εκκλησία και άλλους που προτείνει η ανθρώπινη κοινωνία.

Βρισκόμαστε στον Καθολικό Ενοριακό Ναό όπου φυλάσσεται απότμημα των λειψάνων του Αγίου Βαλεντίνου, ενός κοινού Αγίου Ανατολής και Δύσης, εφόσον μαρτύρησε για τη χριστιανική του τον τρίτο αιώνα μετά Χριστόν. Είναι ο  Άγιος προστάτης των νέων που επιθυμούν ο έρωτάς τους και η ανθρώπινη φιλία τους, να μετατραπούν σε αιώνια αγάπη. Αν δεν καταφέρουμε να αγαπούμε ο ένας τον άλλο με μία κάθε και οριζόντια αγάπη, τότε ματαιοπονούμε.

Κάνω και σήμερα δημόσια αδελφική πρόσκληση προς τους δύο Σεβασμιοτάτους Μητροπολίτες του νησιού μας, της Μυτιλήνης κ. Ιάκωβο και της Μηθύμνης   κ. Χρυσόστομο αλλά και όλο τον ιερό κλήρο τους, τις μοναχές και τους μοναχούς τους, να κλείσουμε τα αυτιά μας στις  όποιες γηρασμένες σειρήνες  από την νοοτροπία του χθες, και να ανοίξουμε διάπλατα  την πόρτα της καρδιάς μας στην αγάπη του Θεού, όπως αυτή βιώθηκε και κηρύχτηκε από τον κοινό Δάσκαλό μας Χριστό.

Όπως βιώνεται καθημερινά στο νησί μας αυτό,  όπου ο Κύριος επέτρεψε να υπάρξουν πολλές ευκαιρίες έμπρακτης αγάπης.

Αν αυτό το αποφασίσουμε τότε θα έχουμε πανηγυρίσει με τον καλύτερο τρόπο τη μνήμη του Αγίου Βαλεντίνου, ο οποίος απέδειξε την αγάπη του για τον Θεό και τον πλησίον του,  όχι με λόγια, αλλά προσφέροντας με το μαρτύριο την ίδια    τη ζωή του. Αμήν.

Στον τέλος της Θείας Λειτουργίας ο Αρχιεπίσκοπος ευχαρίστησε:

Τον εφημέριο του Ναού Πατέρα Λέοντα, τα μέλη του Ενοριακού Συμβουλίου και όλα τα μέλη της ενορίας.

Την θαυμάσια  χορωδία  ΑΝΙΜΑΤΟ, η οποία εντυπωσίασε  τους  πάντες.

Την τοπική Αυτοδιοίκηση πρώτου και δευτέρου βαθμού για την πολύτιμη συνεργασία.

Το τμήμα της φιλαρμονικής του Δήμου που παιάνιζε κατά τη λιτάνευση τν ιερών λειψάνων του Αγίου Βαλεντίνου μετά τον προεόρτιο πανηγυρικό Εσπερινό του Σαββάτου.

Τον εμπορικό Σύλλογο για την διακριτικότητα και την λεπτότητα που χρησιμοποίησε στον στολισμό της οδού Ερμού, όπου βρίσκεται ο Καθολικός Ναός της Μεταστάσεως της Θεοτόκου και την καλή συνεργασία.

Όλα τα παρόντα ΜΜΕ  και  sites, τα οποία με πολύ τέχνη εικόνας και λόγου μετέφεραν στους τηλεθεατές το γνήσιο πνεύμα με το οποίο γιορτάστηκε στη Μυτιλήνη η εορτή του Αγίου Βαλεντίνου στη Μυτιλήνη.

Ευχαρίστησε επίσης όλες και  όλους  τους παρόντες και ευχήθηκε να υπάρξει  ενότητα στην προσφορά αγάπης για να είναι πιο δυνατή και πιο αποτελεσματική.

Σημειώνουμε ότι οι φωτογραφίες που αναρτήθηκαν στον ιστοσελίδα μας είναι του Μάριου Φώσκολου, ο οποίος μας συνόδεψε στο νησί της Λέσβου μαζί με τον κ. Ανδρέα Παλαμάρη και τον Στέλιο Σπηλιάδη οι οποίοι και βοήθησαν στις Ιεροτελεστίες του οποίους και ευχαριστούμε.

Μετά τη Θεία Λειτουργία στον αύλιο χώρο του Ναού ο Αρχιεπίσκοπος έκοψε την Βασιλόπιτα της ενοριακής καθολικής κοινότητας που ήταν προσφορά του Εμπορικού Συλλόγου Λέσβου.

[module-553]

[module-555]

κοινοποίηση άρθρου:

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

Μελέτη του Ευαγγελίου της ημέρας

  ΤΡΙΤΗ ΤΗΣ 5ης ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ ΤΗΣ ΚΟΙΝΗΣ ΠΕΡΙΟΔΟΥ ΤΟΥ ΕΤΟΥΣ 7 Φεβρουαρίου 2023   ΕΥΑΓΓΕΛΙΟ Ανάγνωσμα από το κατά Μάρκο Άγιο Ευαγγέλιο (7, 1-13) Και

Ο σεισμός στην Τουρκία και Συρία…

Δυστυχώς ο σεισμός των 7.9 ρίχτερ που έπληξε Τουρκία και Συρία προξένησε μεγάλο αριθμό θυμάτων, που συνεχώς μεγαλώνει. Ο Πάπας Φραγκίσκος απέστειλε αμέσως συλλυπητήρια τηλεγραφήματα,

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου