Πανηγυρικά γιορτάστηκε η Αγία Δωρεά στη Χώρα Τήνου

Πανηγυρικά γιορτάστηκε η Αγία Δωρεά στη Χώρα Τήνου

 

Γράφει ο Νίκος Φώσκολος

Την Κυριακή 21 Ιουνίου 2015 γιορτάστηκε πανηγυρικά η Αγία Δωρεά του Σώματος και του Αίματος του Κυρίου, στην Καθολική Ενορία του Αγίου Νικολάου Χώρας Τήνου, με την τέλεση Αρχιερατικής Θείας Λειτουργίας από τον Σεβασμιότατο π. Νικόλαο.

Στην Τελετή συλλειτούργησαν ιερείς από τις ενορίες της Τήνου βοηθούμενοι από τον ιεροδιάκονο π. Ιωάννη.

Λαϊκοί συμμετείχαν ενεργά στη Θεία Λειτουργία με την ανάγνωση των Βιβλικών Κειμένων και τις ψαλμωδίες των ύμνων της Εορτής.

Στο τέλος της Θείας Λειτουργίας λιτανεύτηκε στους κεντρικούς δρόμους και πλατείες της Χώρας Τήνου η Αγία Όστια, το Σώμα του Κυρίου Ιησού Χριστού, με τη συμμετοχή του ιερού Κλήρου του πιστού Λαού, της φιλαρμονικής του Π.Ι.Ι.Ε. Τήνου, μικρών παιδιών που έραναν στο δρόμο λουλούδια και άνθη για να περάσει ο Κύριος, υπό την μορφή του Άρτου.

Στην αυλή του Μοναστηριακού Ναού του Αγίου Αντωνίου στην Παλλάδα Χώρας Τήνου, ο Αρχιεπίσκοπος π. Νικόλαος κήρυξε το Λόγο του Κυρίου, αναφερόμενος στην εντολή της Αγάπης του Κυρίου, η οποία είναι απαραίτητα για τις σχέσεις μεταξύ των Χριστιανών και δόθηκε η Ευλογία του Αγιοτάτου Μυστηρίου.

Είπε ο Αρχιεπίσκοπος:

Αδελφοί μου και Αδελφές μου,

Ο Ιησούς Χριστός μας υποσχέθηκε ότι, θα μένει πάντα μαζί μας μέχρι τη συντέλεια των αιώνων. (Ματθ. 28,20). Ο Κύριος τήρησε τον λόγο του  και εξασφαλίζει την παρουσία του ανάμεσά μας με πολλούς και ποικίλους τρόπους.

 Είναι παρών στην Εκκλησία με την ενέργεια του Αγίου Πνεύματος που έστειλε από τον Πατέρα του την ημέρα της Πεντηκοστής.

Είναι παρών με το λόγο του που χάρη στην ενέργεια του Αγίου Πνεύματος, ακούμε, μελετούμε, κατανοούμε και τον μετατρέπουμε σε προσευχή και τρόπο ζωής.

Είναι παρών στο πρόσωπο κάθε ανθρώπου, και ιδιαίτερα  των φτωχών και των δυστυχισμένων, των ανήμπορων και των ξεριζωμένων. Ο ίδιος μας είπε: «ότι κάνετε σ’ ένα από αυτούς τους μικρούς αδελφούς μου, σε μένα το κάνετε».

Είναι παρών στο πρόσωπο  των σύγχρονων  μαρτύρων, που προτιμούν να χάσουν την επίγεια ζωή τους για να συνεχίσουν στην ουράνια.

Είναι όμως προπάντων ουσιαστικά και μυστηριακά παρών στο Μυστήριο της Ευχαριστίας όταν με την ενέργεια του Αγίου Πνεύματος ο άρτος και ο οίνος μετουσιώνονται σε σώμα και αίμα του.

Ο Ιησούς Χριστός που είναι παρών  αφανώς κάτω από τα είδη του άρτου και του οίνου, είναι ο ίδιος ο Αναστημένος Χριστός που συνοδοιπορεί μαζί μας, όπως έκανε το απόγευμα της Κυριακής του Πάσχα με τους μαθητές της Εμμαούς και σήμερα μαζί μας λίγο πριν στους δρόμους αυτής της πόλης.

Ο Θεάνθρωπος Ιησούς Χριστός, ενδύεται  τα είδη του άρτου και του οίνου,  και γίνεται το αληθινό μάννα της ψυχής του ανθρώπου που δεν έπεσε από τον ουρανό, όπως το άψυχο μάννα στην έρημο, αλλά κατέβηκε από τον ουρανό διότι δεν είναι κάτι αλλά κάποιος, είναι ο ίδιος ο Λόγος του Πατέρα που ενσαρκώνεται με την ενέργεια του Αγίου Πνεύματος. Τον ευχαριστούμε και τον προσκυνούμε αληθινά παρόντα εδώ στο Μυστήριο της Ευχαριστίας.

Μένει στα αρτοφόρια των Ναών του κόσμου, αλλά προτιμά να κατοικεί στο αρτοφόριο της καρδιάς μας. Γι’ αυτό έγινε τροφή της ψυχής μας στην πορεία προς τη γη της επαγγελίας που είναι η εικόνα της ουράνιας Βασιλείας.

Η μετά φόβου Θεού, πίστεως και αγάπης πρόσκληση  μας δίνει τη δυνατότητα, αν και ανάξιοι, να κοινωνήσουμε στο σώμα και στο αίμα του, να ενωθούμε μαζί του και  μεταξύ μας.  Κι αν ο εγωισμός μας, δεν μας επιτρέπει ακόμη, αυτή η ενότητα να είναι πλήρης, δεν παύουμε να συνεργαζόμαστε και να προσευχόμαστε, να γίνει το συντομότερο, με τη χάρη του Θεού, τέλεια ενότητα, ώστε ο κόσμος να πιστέψει ότι ο Ιησούς Χριστός είναι ο απεσταλμένος Υιός του Θεού.

Με όση ευγλωττία και αν κηρύττουμε δεν μπορούμε να πείσουμε, αν είμαστε απλώς κήρυκες και όχι μάρτυρες των όσων κηρύττουμε. Δεν μπορούμε να κηρύττουμε την αγάπη όταν δεν αγαπιόμαστε, και δεν μπορούμε να αγαπιόμαστε χωρίς την συνεχή παρουσία του Κυρίου όχι στα χείλη μας αλλά στο νου και την καρδιά μας.

Ο Θεός δεν μας εγκαταλείπει, αν εμείς δεν τον εγκαταλείψουμε. Ο Θεός μας αγαπά αλλά  σέβεται ακόμη και την όποια άτυχη επιλογή μας. Όμως ακόμη και αν εμείς  απομακρυνθούμε, Εκείνος  δεν παύει υπομονετικά να περιμένει και να αγναντεύει την επιστροφή μας.

Αδελφοί μου και Αδελφές μου, ας πορευόμαστε με

αισιοδοξία και ελπίδα προς τον Ένα άρτο και το Κοινό

Ποτήριο,  προς τον ένα και μοναδικό Λυτρωτή και Σωτήρας. Ας εργαζόμαστε και ας συνεργαζόμαστε, εκδηλώνοντας τη συνεχή πρόθεσή και έντονη θέλησή μας να φθάσουμε στην πλήρη ενότητα της πίστης, και μαζί να τεμαχίζουμε, τον άρτο, μαζί να τεμαχιζόμαστε για τον πλησίον μας, βιώνοντας την ενότητα της  Μίας, Αγίας, Καθολικής και Αποστολικής Εκκλησία, μια όμορφη εικόνα της οποίας  βλέπω  αυτή τη στιγμή ενώπιον μου και μαζί σας  δοξάζω και ευχαριστώ τον Ιησού Χριστό παρόντα εδώ στο Μυστήριο της Ευχαριστίας. Αμήν

Συμμετείχαν πολλοί ευλαβείς πιστοί από τη Χώρα και χωριά της Τήνου, Καθολικοί και Ορθόδοξοι οι οποίοι σέβονται και τιμούν ο ένας τα πιστεύω του άλλου.

Παρών στην Τελετή και και στη Λιτάνευση ο εκπρόσωπος της Ορθοδόξου Εκκλησία της Τήνου Αρχιμανδρίτης κ. Ιάκωβος Σέττας.

Παρόντες επίσης στην Τελετή και στη Λιτάνευση ήταν ο Δήμαρχος Τήνου κ. Σίμος Ορφανός, Αντιδήμαρχοι, Δημοτικοί και Τοπικοί Σύμβουλοι Τήνου, ο Έπαρχος Τήνου, εκπρόσωποι των Σωμάτων Ασφαλείας, εκπρόσωποι Συλλόγων και Φορέων και ο πιστός Λαός.

Στο τέλος της όλης γιορταστικής Τελετής προσφέρθηκε κέρασμα από την ενοριακή επιτροπή του Αγίου Νικολάου Χώρας Τήνου, στην αίθουσα του Αγίου Αντωνίου, όπου οι ευλαβείς πιστοί προσέρχονταν για να χαιρετήσουν και να ευχηθούν αλλήλους κλήρος και λαός, άρχοντες και αρχόμενοι.

[module-469]

 

κοινοποίηση άρθρου:

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

Mελέτη  του Ευαγγελίου της ημέρας

ΠΕΜΠΤΗ ΤΗΣ 25ης ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ ΤΟΥ ΕΤΟΥΣ 28 Σεπτεμβρίου 2023                                     Εις το όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος. Αμήν Επικαλούμαι

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου