«Πανευτυχής» ο Πάπας εν όψει της συνάντησης με τον Κύριλλο

«Είμαι πανευτυχής» δήλωσε ο Πάπας Φραγκίσκος στην εφημερίδα CorrieredellaSera, εν όψει της ιστορικής συνάντησής του με τον Πατριάρχη Μόσχας Κύριλλο στην Κούβα, η οποία πρόκειται να πραγματοποιηθεί την Παρασκευή.

«Άφησα τα πράγματα να εξελιχθούν. Εγώ είπα μόνον ότι ήθελα να συναντήσω και να αγκαλιάσω και πάλι τους ορθόδοξους αδελφούς μου. Μόνον αυτό. Οι μυστικές διαπραγματεύσεις διήρκεσαν δύο χρόνια, υπό τον συντονισμό ικανών επισκόπων. Από την πλευρά των Ορθοδόξων ασχολήθηκε με αυτές ο Ιλαρίωνας, ο οποίος, εκτός από ικανός, είναι και καλλιτέχνης, μουσικός. Τα ετοίμασαν όλα οι επίσκοποι» δηλώνει ο ποντίφικας στην Corrieredella Sera.

Ο Αργεντινός Πάπας προσθέτει ότι «η Ρωσία μπορεί να προσφέρει πολλά» και επανέρχεται σε προηγούμενες δηλώσεις του περί «Γ' Παγκοσμίου Πολέμου ο οποίος εξελίσσεται τμηματικά»: «βρίσκεται σε εξέλιξη ένας πόλεμος. Πως γίνονται οι πόλεμοι; Δρώντας πάνω στην οικονομία, με την διακίνηση των όπλων και πολεμώντας τον κοινό μας οίκο, που είναι η φύση», λέει ο Φραγκίσκος.

Στη συνομιλία του με τον συντάκτη της ιταλικής εφημερίδας, ο Πάπας αναφέρεται και στις εξελίξεις στην Μέση Ανατολή και στον αραβικό κόσμο, τονίζοντας:

«Σε ότι αφορά την Αραβική Άνοιξη και το Ιράκ μπορούσε να καταλάβει έγκαιρα κανείς τι θα μπορούσε να συμβεί. Και υπήρξε εν μέρει μια σύγκλιση των αναλύσεων που είχαν κάνει η Αγία Έδρα και η Ρωσία. Μια μερική σύγκλιση, καλό είναι να μην υπερβάλλουμε, διότι η Ρωσία έχει τα συμφέροντά της».

Σε ό,τι αφορά τα συνεχή κύματα μεταναστών και προσφύγων που φθάνουν στην Ευρώπη, ο ποντίφικας δηλώνει στην CorrieredellaSera ότι «είναι μια πρόκληση η οποία πρέπει να αντιμετωπισθεί με έξυπνο τρόπο, διότι πίσω της υπάρχει το φοβερό και τεράστιο πρόβλημα της τρομοκρατίας».

Στο δημοσίευμα της ιταλικής εφημερίδας τονίζεται ότι «κατά τις συναντήσεις με τους συνομιλητές του, στον ξενώνα της Σάντα Μάρτα στο Βατικανό, o Φραγκίσκος επιμένει ότι «η Ευρώπη πρέπει και μπορεί να αλλάξει. Πρέπει και μπορεί να μεταρρυθμιστεί. Αν δεν είναι σε θέση να βοηθήσει οικονομικά τις χώρες από τις οποίες προέρχονται οι πρόσφυγες, πρέπει να θέσει στον εαυτό της το θέμα του πώς να αντιμετωπισθεί αυτή η μεγάλη πρόκληση, η οποία είναι πρώτα από όλα ανθρωπιστική, αλλά όχι μόνο. Έσπασε ένα παιδαγωγικό σύστημα: εκείνο που μετέδιδε τις αξίες από τους παππούδες στα εγγόνια, από τους γονείς στα παιδιά. Πρέπει λοιπόν να τεθεί το θέμα της ανοικοδόμησής του».

Ο λατινοαμερικανός Πάπας επιμένει τέλος ότι «πρέπει να οικοδομούνται γέφυρες, οι οποίες έχουν διάρκεια και βοηθούν την ειρήνη» και όχι τείχη, «τα οποία δεν προστατεύουν, αλλά διχάζουν και για τον λόγο αυτό πρέπει να γκρεμίζονται».

Πηγή:ΒΗΜΑ 08/02/2016

κοινοποίηση άρθρου:

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

Mελέτη του Ευαγγελίου της ημέρας

  ΔΕΥΤΕΡΑ ΤΗΣ 26ης ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ ΤΟΥ ΕΤΟΥΣ 26 Σεπτεμβρίου 2022                                              Εις το όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος. Αμήν Επικαλούμαι

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου