Πανήγυρη των Θεοφανείων

ΠΑΝΗΓΥΡΗ ΤΩΝ ΘΕΟΦΑΝΙΩΝ

 

(Λειτουργία της παραμονής)

ΑΝΤΙΦΩΝΟ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΕΙΣΟΔΟ (Πβ. Βαρ 5, 5)

Εγέρθητι, Ιερουσαλήμ, και κοίταξε προς την ανατολή, να δεις τα τέκνα σου που συναθροίζονται από την ανατολή του ήλιου μέχρι τη δύση.

 

ΣΥΝΑΠΤΗ ΔΕΗΣΗ

Φώτισε με τη λάμψη του μεγαλείου σου τις καρδιές μας, Κύριε, για να αξιωθούμε να περάσουμε από τα σκότη αυτού του κόσμου στην πατρίδα του αιωνίου φωτός. Διά του Κυρίου μας Ιησού Χριστού, του Υιού σου, ο οποίος είναι Θεός, και μαζί με εσένα και το Άγιο Πνεύμα ζει και βασιλεύει στους αιώνες των αιώνων.

 

ΠΡΩΤΟ ΑΝΑΓΝΩΣΜΑ

Ανάγνωσμα από το βιβλίο του προφήτη Ησαΐα (60, 1-6)

Να σηκωθείς, να φωτίζεσαι, επειδή το φως σου ήλθε, και η δόξα του Κυρίου ανέτειλε πάνω σου. Επειδή, ιδού, σκοτάδι θα σκεπάσει τη γη και πυκνή ομίχλη τους λαούς. Επάνω, όμως, σε σένα θα ανατείλει ο Κύριος, και η δόξα του θα φανερωθεί επάνω σου.

Και τα έθνη θα έλθουν στο φως σου, και οι βασιλείς στη λάμψη της ανατολής σου. Ύψωσε τα μάτια σου ολόγυρα και δες: όλοι αυτοί συγκεντρώθηκαν, ήλθαν σε σένα. Οι γιοι σου έρχονται από μακριά, και οι θυγατέρες σου βαστάζονται στα χέρια.

Τότε θα δεις και θα χαρείς, και η καρδιά σου θα σκιρτήσει και θα πλατύνει, επειδή η αφθονία της θάλασσας θα συρρεύσει σε σένα, η δύναμη των εθνών θα έλθει σε σένα. Πλήθος καμήλες θα σε σκεπάσει, οι δρομάδες καμήλες του Μαδιάμ και του Γεφά. Όλοι εκείνοι από τη Σεβά θα έλθουν, χρυσάφι και λιβάνι θα φέρουν και θα ευαγγελίζονται τους επαίνους του Κυρίου.

Λόγος του Κυρίου

 

ΑΝΤΙΦΩΝΙΚΟΣ ΨΑΛΜΟΣ (72)

 

Θα σε προσκυνήσουν, Κύριε,

όλα της γης τα έθνη.

 

Δώσε, Θεέ, στο βασιλιά την κρίση σου,*

και τη δικαιοσύνη σου στο γιο του βασιλιά.

Για να κρίνει το λαό σου με δικαιοσύνη*

και τους φτωχούς με ευθύτητα.

 

Στις ημέρες του θα ανατείλει η δικαιοσύνη,*

και άφθονη ειρήνη, όσο η σελήνη θα φωτίζει.

Και θα κυριαρχήσει από τη μια θάλασσα ως την άλλη*

κι από τον ποταμό μέχρι τα πέρατα της οικουμένης.

 

Οι βασιλείς του Θαρσίς και τα νησιά δώρα θα προσφέρουν,*

οι βασιλείς των Αράβων και του Σαβά προσφορές θα δωρίσουν.

Κι όλοι οι βασιλείς θα τον προσκυνήσουν,*

θα τον υπηρετήσουν όλα τα έθνη.

 

Επειδή λευτέρωσε τον δυστυχή, που φώναζε,*

και τον φτωχό, που βοηθό δεν είχε.

Θα λυπηθεί τον φτωχό και τον δυστυχισμένο,*

και τις ψυχές των φτωχών θα σώσει.

 

ΔΕΥΤΕΡΟ ΑΝΑΓΝΩΣΜΑ

Ανάγνωσμα από την επιστολή του Αποστόλου Παύλου προς τους Εφεσίους (3, 2-3α.5-6)

Αδελφοί, έχετε ακούσει για το σχέδιο της χάρης του Θεού που μου έχει δοθεί για σας: μου έγινε γνωστό με αποκάλυψη το μυστήριο. Διαβάζοντάς το, μπορείτε να καταλάβετε πώς αντιλαμβάνομαι το μυστήριο του Χριστού, το οποίο, στις προηγούμενες γενεές, ήταν άγνωστο στους ανθρώπους, όπως τώρα αποκαλύφθηκε, μέσω του Πνεύματος, στους αγίους αποστόλους και προφήτες: ότι οι εθνικοί είναι συγκληρονόμοι και σύσσωμοι και συμμέτοχοι στην υπόσχεση που δόθηκε στο πρόσωπο του Ιησού Χριστού μέσω του Ευαγγελίου.

Λόγος του Κυρίου

 

ΠΡΟΚΕΙΜΕΝΟ ΕΥΑΓΓΕΛΙΟΥ (Mτ. 2, 2)

Αλληλούια. Είδαμε το άστρο του στην Ανατολή και ήλθαμε να προσκυνήσουμε τον Κύριο. Αλληλούια.

 

ΕΥΑΓΓΕΛΙΟ

+ Ανάγνωσμα από το κατά Ματθαίο Άγιο Ευαγγέλιο (2, 1-12)

Όταν γεννήθηκε ο Ιησούς στη Βηθλεέμ της Ιουδαίας, στα χρόνια του βασιλιά Ηρώδη, μάγοι από την Ανατολή έφθασαν στα Ιεροσόλυμα, λέγοντας: «Πού είναι ο βασιλιάς των Ιουδαίων που γεννήθηκε; Διότι είδαμε το αστέρι του να ανατέλλει και ήλθαμε να τον προσκυνήσουμε».

Αλλά, όταν το άκουσε ο βασιλιάς Ηρώδης, ταράχτηκε και μαζί του όλα τα Ιεροσόλυμα. Κι αφού συγκέντρωσε όλους τους αρχιερείς και τους γραμματείς του λαού, ζήτησε να μάθει απ’ αυτούς πού έμελλε να γεννηθεί ο Μεσσίας.

Κι εκείνοι του είπαν: «Στη Βηθλεέμ της Ιουδαίας, επειδή έτσι γράφηκε από τον προφήτη: “Και συ Βηθλεέμ, χώρα του Ιούδα, δεν είσαι

καθόλου η πιο μικρή από τις κυριότερες πόλεις του Ιούδα. Από σένα, πράγματι, θα βγει αρχηγός που θα ποιμάνει το λαό μου, τον Ισραήλ”».

Τότε ο Ηρώδης, αφού κάλεσε κρυφά τους μάγους, εξακρίβωσε απ’ αυτούς το χρόνο που εμφανίστηκε το αστέρι και, στέλνοντάς τους στη Βηθλεέμ, είπε: «Πηγαίνετε και ρωτήστε με προσοχή σχετικά με το παιδί. Και, όταν το βρείτε, ειδοποιήστε με, για να πάω κι εγώ να το προσκυνήσω». Εκείνοι, όταν άκουσαν το βασιλιά, αναχώρησαν.

Και ιδού, το αστέρι, που είχαν δει την ανατολή του, προηγείτο μπροστά τους, έως ότου έφθασε και σταμάτησε πάνω από εκεί όπου βρισκόταν το παιδί. Και εκείνοι, όταν είδαν το αστέρι, χάρηκαν πάρα πολύ. Και, αφού μπήκαν στο σπίτι, είδαν το παιδί μαζί με τη Μαρία, τη μητέρα του, κι έπεσαν και το προσκύνησαν. Κι άνοιξαν τους θησαυρούς των και του πρόσφεραν δώρα: χρυσάφι, λιβάνι και σμύρνα.

Και ειδοποιημένοι στον ύπνο τους να μην επιστρέψουν στον Ηρώδη, αναχώρησαν από άλλο δρόμο για τη χώρα τους.

Λόγος του Κυρίου

 

ΔΕΗΣΗ ΤΗΣ ΠΡΟΣΚΟΜΙΔΗΣ

Δέξου, σε παρακαλούμε, Κύριε, τα δώρα που σου προσφέρουμε κατά την πρώτη φανέρωση στα έθνη του Μονογενούς σου Υιού, και ευδόκησε να αποβούν για σένα δοξολογία και για μας αιώνια σωτηρία. Διά του Ιησού Χριστού του Κυρίου μας, ο οποίος ζει και βασιλεύει στους αιώνες των αιώνων.

 

ΑΝΤΙΦΩΝΟ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΑ    (Πβ. Απ 21, 23)

Η λαμπρότητα του Θεού φώτισε την αγία πόλη Ιερουσαλήμ και τα έθνη βάδιζαν στο φως του.

 

ΔΕΗΣΗ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Ανανεωμένοι από την ιερή τροφή την οποία λάβαμε, ικετεύουμε την ευσπλαχνία σου, Κύριε, ας ανατέλλει πάντοτε στο νου μας το άστρο της δικαιοσύνης σου και η πίστη μας σ’ εσένα να αποτελεί τον ανεκτίμητο θησαυρό μας. Διά του Ιησού Χριστού του Κυρίου μας, ο οποίος ζει και βασιλεύει στους αιώνες των αιώνων.

κοινοποίηση άρθρου:

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

3η Κυριακή του Πάσχα (B)

3η   ΚΥΡΙΑΚΗ ΤΟΥ ΠΑΣΧΑ (B)     ΑΝΤΙΦΩΝΟ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΕΙΣΟΔΟ Ψλ 66[65],1-2                         Αλαλάξετε στο Θεό όλη η γη, ψάλετε στη δόξα του Ονόματός

Mελέτη του Ευαγγελίου της ημέρας

ΣΑΒΒΑΤΟ ΤΗΣ 2ης ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ ΤΟΥ ΠΑΣΧΑ 18 Μαΐου 2024   Εις το όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος. Αμήν Επικαλούμαι το

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου