Πανήγυρη της Υπεραγίας Θεοτόκου Μαρίας

 

ΠΑΝΗΓΥΡΗ ΤΗΣ ΥΠΕΡΑΓΙΑΣ

ΘΕΟΤΟΚΟΥ ΜΑΡΙΑΣ

 

 

ΑΝΤΙΦΩΝΟ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΕΙΣΟΔΟ

Χαίρε, Υπεραγία Θεοτόκε, διότι συνέλαβες τον Βασιλέα, ο οποίος κυβερνά τον ουρανό και τη γη στους αιώνες των αιώνων.

 

 

ΣΥΝΑΠΤΗ ΔΕΗΣΗ

Θεέ Πατέρα, ο οποίος με την παρθενική μητρότητα της Θεοτόκου Μαρίας δώρισες στο ανθρώπινο γένος το υπέρτατο αγαθό της αιώνιας σωτηρίας, σε παρακαλούμε, ας πρεσβεύει για μας η Υπεραγία Θεοτόκος, μέσω της οποίας λάβαμε τον δημιουργό της ζωής, τον Ιησού Χριστό, τον Υιό σου, ο οποίος είναι Θεός, και μαζί με εσένα και το Άγιο Πνεύμα ζει και βασιλεύει στους αιώνες των αιώνων.

 

 

ΠΡΩΤΟ ΑΝΑΓΝΩΣΜΑ

Ανάγνωσμα από το βιβλίο των Αριθμών  (6, 22-27)

Ο Κύριος μίλησε στο Μωυσή, ως εξής: «Να μιλήσεις στον Ααρών και στους γιους του, λέγοντας: Έτσι θα ευλογείτε τους γιους Ισραήλ, λέγοντάς τους:

“Ο Κύριος να σε ευλογήσει και να σε φυλάξει!

Ο Κύριος να λάμψει το πρόσωπό του επάνω σου και να σε ελεήσει!

Ο Κύριος να στρέψει το πρόσωπο του επάνω σου και να σου δώσει ειρήνη!”

Και θα επικαλεστούν το όνομά μου επάνω στους γιους Ισραήλ, κι εγώ θα τους ευλογήσω».

Λόγος του Κυρίου

 

 

 

ΑΝΤΙΦΩΝΙΚΟΣ ΨΑΛΜΟΣ (67)

 

Ο Θεός να μας ελεήσει

και να μας ευλογήσει.

 

Ο Θεός να μας ελεήσει και να μας ευλογήσει.*

Ας λάμψει πάνω μας το πρόσωπό του,

για να γίνει γνωστός πάνω στη γη ο δρόμος σου,*

σε όλα τα έθνη η σωτηρία σου.

 

Ας χαίρονται και ας αγάλλονται τα έθνη,+

διότι δίκαια κρίνεις τους λαούς*

και οδηγείς πάνω στη γη τα έθνη.

 

Να σε δοξολογούνε οι λαοί, Θεέ.*

Να σε δοξολογούνε όλοι οι λαοί.

Ας μας ευλογήσει ο Θεός,*

κι ας τον φοβηθούν όλα τα πέρατα της γης.

 

 

ΔΕΥΤΕΡΟ ΑΝΑΓΝΩΣΜΑ

Ανάγνωσμα από την επιστολή του Αποστόλου Παύλου προς τους Γαλάτες  (4, 4-7)

Αδελφοί, όταν συμπληρώθηκε ο καιρός, ο Θεός έστειλε τον Υιό του, που γεννήθηκε από μια γυναίκα και υποτάχτηκε κάτω από το νόμο, με σκοπό να εξαγοράσει όσους βρίσκονταν κάτω από το νόμο, ώστε να αποκτήσουμε την υιοθεσία. Επειδή είστε παιδιά, έστειλε ο Θεός το Πνεύμα του Υιού του στις καρδιές μας, που φωνάζει: «Αββά, Πατέρα!». Οπότε δεν είσαι πια δούλος αλλά γιος. Κι αν είσαι γιος, είσαι και κληρονόμος, με θέλημα του Θεού.

Λόγος του Κυρίου

 

ΠΡΟΚΕΙΜΕΝΟ ΕΥΑΓΓΕΛΙΟΥ  (Εβρ.1,1-2)

Αλληλούια. Αφού ο Θεός στους παλαιούς χρόνους είχε μιλήσει στους πατέρες μέσω των προφητών, σ’αυτές τις έσχατες ημέρες μίλησε σε μας μέσω του Υιού. Αλληλούια.

 

 

ΕΥΑΓΓΕΛΙΟ

Ανάγνωσμα από το κατά Λουκά Άγιο Ευαγγέλιο  (2, 16-21)

Εκείνο τον καιρό, οι βοσκοί πήγαν γρήγορα και βρήκαν τη Μαρία και τον Ιωσήφ και το βρέφος να βρίσκεται στη φάτνη. Όταν είδαν, έκαμαν γνωστό το λόγο που τους αναγγέλθηκε, σχετικά με το παιδί. Κι όλοι όσοι άκουσαν θαύμασαν γι’αυτά που τους διηγήθηκαν οι βοσκοί. Και η Μαριάμ όλα αυτά τα λόγια τα κρατούσε στην καρδιά της και τα μελετούσε. Οι βοσκοί επέστρεψαν πίσω δοξάζοντας και αινώντας το Θεό για όλα εκείνα που άκουσαν και είδαν, όπως τους είχε λεχθεί.

Όταν συμπληρώθηκαν οι οκτώ ημέρες, έκαμαν περιτομή στο παιδί, και του δόθηκε το όνομα Ιησούς, όπως το είχε ονομάσει ο άγγελος πριν ακόμα συλληφθεί στα σπλάχνα της μητέρας του.

Λόγος του Κυρίου

 

 

ΔΕΗΣΕΙΣ ΤΩΝ ΠΙΣΤΩΝ

Αδελφοί αγαπητοί, σήμερα που ο Θεός μας αξίωσε να δούμε την ανατολή ενός νέου έτους σωτηρίας, ας απευθύνουμε με θάρρος τις ικεσίες μας προς το Θεό Πατέρα, για τις ελπίδες που τρέφει η καρδιά μας, ψάλλοντας: Ευλόγησε, Κύριε, *  το λαό σου!

 

Για την Αγία Εκκλησία του Θεού, ώστε μέσα σ’ αυτή τη νέα χρονιά να μην παύσει ούτε στιγμή να κηρύττει τον Ιησού Χριστό που γεννήθηκε απ’ την Αειπάρθενο Μαρία, ας παρακαλέσουμε τον Κύριο.

 

-Για τον Άγιο Πατέρα (…), για τον επίσκοπό μας (…) και τον κλήρο της τοπικής μας Εκκλησίας, ώστε να προοδεύουν σε χάρη και αγιοσύνη, ας παρακαλέσουμε τον Κύριο.

 

-Για τους άρχοντες της πατρίδας μας και όλου του κόσμου, ώστε να μοχθούν για την εδραίωση της ειρήνης ανάμεσα στους λαούς και τα έθνη, ας παρακαλέσουμε τον Κύριο.

 

-Για όσους είδαν την περασμένη χρονιά να καταπατούνται τα κάθε είδους δικαιώματά τους, ώστε ο Θεός να τους στηρίξει και να φωτίσει τους δυνάστες των, ας παρακαλέσουμε τον Κύριο.

-Για τους ανθρώπους που θα γεννηθούν μέσα σ’αυτή τη νέα χρονιά, ώστε να αισθάνονται συνεχώς στη ζωή τους την προστασία της Παναγίας Μητέρας μας, ας παρακαλέσουμε τον Κύριο.

 

-Για όλους εμάς, που συγκεντρωθήκαμε εδώ για να αποδώσουμε στο Θεό τις ευχαριστίες μας για τη χρονιά που πέρασε, και τη δοξολογία μας για το Νέο Έτος που ανατέλλει, ώστε να απολαμβάνουμε τις ευλογίες του Θεού, ας παρακαλέσουμε τον Κύριο.

 

Πατέρα κάθε αγαθού, προαιώνια αρχή των ετών της ζωής μας, εισάκουσε τις προσευχές μας: απομάκρυνε από μας κάθε κακό, στερέωσε στις καρδιές μας κάθε σχέδιο που οδηγεί στο καλό, ελευθέρωσέ μας από τις τύψεις του παρελθόντος και από τους φόβους που μπορεί να γεννά το μέλλον. Κάμε ώστε τη νέα αυτή χρονιά να γνωρίσουμε καλύτερα στη ζωή μας το μυστήριο της αγάπης σου.  Δια μέσου του Ιησού Χριστού του Κυρίου μας.  Αμήν!

 

 

 

ΔΕΗΣΗ ΠΡΟΣΚΟΜΙΔΗΣ

Παντοδύναμε Θεέ, αρχή και τέλος κάθε καλού, εορτάζοντας σήμερα με αγαλλίαση τη μητρότητα της Υπεραγίας Θεοτόκου Μαρίας, και ενώ χαιρόμαστε για την απαρχή της σωτηρίας μας, αξίωσέ μας, σε παρακαλούμε, να απολαύσουμε και την ολοκλήρωσή της. Διά του Ιησού Χριστού του Κυρίου μας, ο οποίος ζει και βασιλεύει στους αιώνες των αιώνων.

 

 

ΑΝΤΙΦΩΝΟ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΑ (Εβρ 13, 8)

Ο Ιησούς Χριστός χθες και σήμερα, ο ίδιος και στους αιώνες.

 

 

ΔΕΗΣΗ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Τα ουράνια Μυστήρια που λάβαμε, Κύριε, ας οδηγήσουν στην αιώνια ζωή όλους εμάς, που καυχόμαστε να αποκαλούμε την Υπερευλογημένη Παρθένο Μαρία Μητέρα του Υιού σου και Μητέρα της Εκκλησίας. Διά του Ιησού Χριστού του Κυρίου μας, ο οποίος ζει και βασιλεύει στους αιώνες των αιώνων.

κοινοποίηση άρθρου:

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

10 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ μνήμη της Αγίας Σχολαστικής

Το όνομα της Σχολαστικής, αδελφής του Αγίου Βενεδίκτου, είναι άρρηκτα συνδεδεμένο με την αρχή του κοινοβιακού δυτικού μοναχισμού. Ο Βενέδικτος προέτρεπε η διακονία προς το

Mελέτη του Ευαγγελίου της ημέρας

ΔΕΥΤΕΡΑ ΤΗΣ 5ης ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ ΤΗΣ ΚΟΙΝΗΣ ΠΕΡΙΟΔΟΥ 10 Φεβρουαρίου 2025                                   Εις το όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος. Αμήν Επικαλούμαι το Πνεύμα

Ιταλία: π. Mauricio Patriciello “Συκοφαντημένοι για χρόνια – τώρα κανείς δεν μπορεί να το αρνηθεί . Εδώ πεθαίνουμε”

ΙΤΑΛΙΑ: π. MAURIZIO PATRICIELLO  «ΣΥΚΟΦΑΝΤΗΜΕΝΟΙ ΓΙΑ ΧΡΟΝΙΑ – ΤΩΡΑ ΚΑΝΕΙΣ ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΤΟ ΑΡΝΗΘΕΙ. ΕΔΩ ΠΕΘΑΙΝΟΥΜΕ!» Είχαμε παρουσιάσει τον εφημέριο του «Αγίου Αποστόλου Παύλου»