Πανήγυρη της Πεντηκοστής (B)

ΠΑΝΗΓΥΡΗ  ΤΗΣ  ΠΕΝΤΗΚΟΣΤΗΣ

(Β)

 

ΑΝΤΙΦΩΝΟ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΕΙΣΟΔΟ

Η αγάπη του Θεού, χάρη στο Άγιο Πνεύμα που μας δόθηκε, υπερχείλισε τις καρδιές μας. Αλληλούια.

 

ΣΥΝΑΠΤΗ ΔΕΗΣΗ

Κύριε ο Θεός, ο οποίος με το Μυστήριο της σημερινής πανήγυρης, εξαγιάζεις όλη την Εκκλησία Σου παρούσα σε κάθε λαό και έθνος, σκόρπισε ως τα πέρατα της οικουμένης τα δώρα του Αγίου Πνεύματος και συνέχισε με τη σημερινή κοινότητα των πιστών τα θαυμαστά έργα που πραγματοποίησες στις αρχές του ευαγγελικού κηρύγματος. Διά του Κυρίου μας Ιησού Χριστού, του Υιού Σου, ο οποίος είναι Θεός, και μαζί με Εσένα και το Άγιο Πνεύμα, ζει και βασιλεύει στους αιώνες των αιώνων.

 

ΠΡΩΤΟ ΑΝΑΓΝΩΣΜΑ

Ανάγνωσμα από τις Πράξεις των Αποστόλων (2,1-11)

Όταν έφθασε η ημέρα της Πεντηκοστής, ήταν όλοι μαζί στο ίδιο μέρος. Και έγινε ξαφνικά από τον ουρανό ήχος, όπως ακριβώς φυσά βίαιος άνεμος, και γέμισε όλο το σπίτι όπου κάθονταν. Και φάνηκαν σ’ αυτούς να διαμερίζονται σαν γλώσσες φωτιάς και κάθισε η καθεμιά επάνω στον καθένα τους και γέμισαν όλοι Πνεύμα Άγιο και άρχισαν να μιλούν άλλες γλώσσες, καθώς το Πνεύμα τους έδινε να εκφράζονται.

Στην Ιερουσαλήμ κατοικούσαν τότε Ιουδαίοι, άνδρες ευλαβείς από κάθε έθνος που υπάρχει κάτω από τον ουρανό. Και όταν έγινε αυτή η βοή, συγκεντρώθηκε το πλήθος και κυριεύτηκε από σύγχυση, γιατί τους άκουγαν να μιλούν ο καθένας ξεχωριστά στη δική του γλώσσα. Έμεναν λοιπόν εκστατικοί και θαύμαζαν λέγοντας: «Όλοι αυτοί που μιλούν δεν είναι Γαλιλαίοι; Και πώς εμείς τους ακούμε καθένας στη δική μας μητρική γλώσσα; Πάρθοι και Μήδοι και Ελαμίτες και όσοι κατοικούν τη Μεσοποταμία, την Ιουδαία και την Καππαδοκία, τον Πόντο και την Ασία, τη Φρυγία και την Παμφυλία, την Αίγυπτο και τα μέρη της Λιβύης που είναι κοντά στην Κυρήνη και όσοι Ρωμαίοι παρεπιδημούν, Ιουδαίοι και προσήλυτοι, Κρητικοί και Άραβες, τους ακούμε να λαλούν στις δικές μας γλώσσες τα Μεγαλεία του Θεού».

Λόγος του Κυρίου

 

ΑΝΤΙΦΩΝΙΚΟΣ  ΨΑΛΜΟΣ      Ψαλμός  104     (1αβ και 24αγ.29βγ-30.31-34)

 

Αντίφωνο:   Στέλνεις το Πνεύμα Σου, Κύριε,

                       και ανανεώνεις το πρόσωπο της γης.                              

Να ευλογείς, ψυχή μου, τον Κύριο.*

Κύριε, Θεέ μου, τόσο πολύ δοξάστηκες!

Πόσο πολλά είναι τα Έργα Σου, Κύριε!+

Γέμισε η γη από τα πλάσματά Σου. Αντ.

 

Αφαιρείς την πνοή τους και χάνονται*

και στο χώμα τους επιστρέφουν.

Στέλνεις το Πνεύμα Σου και θα πλαστούν*

και ανανεώνεις το πρόσωπο της γης. Αντ.

 

Αιώνια ας είναι η Δόξα του Κυρίου.*

Αγάλλεται ο Κύριος για τα Άργα Του.

Ευχάριστη ενώπιόν Του ας είναι η ομιλία μου,*

κι εγώ θα ευφραίνομαι για τον Κύριο. Αντ.

 

ΔΕΥΤΕΡΟ ΑΝΑΓΝΩΣΜΑ

Ανάγνωσμα από την πρώτη επιστολή του Αποστόλου Παύλου προς τους Κορινθίους (12,3β-7.12-13)

Αδελφοί, κανένας δεν μπορεί να πει: «Ο Ιησούς είναι Κύριος», παρά μόνο κάτω από την έμπνευση του Αγίου Πνεύματος. Υπάρχει βέβαια ποικιλία χαρισμάτων, αλλά το ίδιο Πνεύμα. Και ποικιλία διακονιών υπάρχει, αλλά ο ίδιος ο Κύριος. Και ποικιλία ενεργειών υπάρχει, αλλά ο ίδιος Θεός που ενεργεί όλα σε όλους. Στον καθένα δίνεται η φανέρωση του Πνεύματος για κάποιο καλό. Πράγματι, όπως ένα είναι το σώμα και έχει πολλά μέλη και όλα τα μέλη του σώματος, αν και είναι πολλά, αποτελούν ένα σώμα, έτσι και ο Χριστός. Διότι όλοι εμείς βαπτιστήκαμε μέσα σε ένα Πνεύμα για να αποτελέσουμε ένα σώμα, είτε Ιουδαίοι, είτε Έλληνες, είτε δούλοι, είτε ελεύθεροι και όλοι έχουμε ποτιστεί ένα Πνεύμα.

Λόγος του Κυρίου

 

ΠΡΟΚΕΙΜΕΝΟ ΕΥΑΓΓΕΛΙΟΥ  – Αλληλούια – (Ιω. 14,18)

Έλα, Πνεύμα Άγιο, γέμισε τις καρδιές των πιστών Σου και άναψε σ’ αυτές τη φλόγα της Αγάπης Σου.

 

ΕΥΑΓΓΕΛΙΟ

Ανάγνωσμα από το κατά Ιωάννη Άγιο Ευαγγέλιο (20,19-23)

Όταν βράδιασε εκείνη την ημέρα, δηλαδή την πρώτη μετά το Σάββατο, κι ενώ ήταν κλειστές οι πόρτες του σπιτιού όπου βρίσκονταν οι μαθητές, επειδή φοβούνταν τους Ιουδαίους, ήλθε ο Ιησούς και στάθηκε στη μέση και τους λέει: «Ειρήνη μαζί σας!». Κι όταν είπε αυτό, τους έδειξε τα χέρια και την πλευρά Του. Χάρηκαν, λοιπόν, οι μαθητές που είδαν τον Κύριο. Τους είπε, λοιπόν, πάλι ο Ιησούς: «Ειρήνη μαζί σας! Όπως έστειλε εμένα ο Πατέρας, έτσι κι εγώ στέλνω εσάς». Κι όταν είπε αυτό, φύσηξε επάνω τους και τους είπε: «Λάβετε Άγιο Πνεύμα. Αν σε κάποιους συγχωρήσετε τις αμαρτίες, τους έχουν συγχωρεθεί. Αν σε κάποιους τις κρατήσετε ασυγχώρητες, θα κρατηθούν έτσι».

Λόγος του Κυρίου

 

ΔΕΗΣΕΙΣ ΤΩΝ ΠΙΣΤΩΝ

Αδελφοί αγαπητοί,

Αφού με το Βάπτισμα και το Χρίσμα λάβαμε το Άγιο Πνεύμα, με τη δύναμη του οποίου μπορούμε να επικαλούμαστε τον Θεό και να τον ονομάζουμε «Πατέρα», με υιική εμπιστοσύνη ας Του απευθύνουμε τις ικεσίες μας λέγοντας:

Στείλε το Πνεύμα Σου, Κύριε να ανανεώσει της γης την όψη !!

Για την Εκκλησία του ζωντανού Θεού, ώστε φωτισμένη από το Πνεύμα της Ζωής να φλογίσει ολόκληρο τον κόσμο με το κήρυγμα της Σωτηρίας, ας παρακαλέσουμε τον Κύριο.

Για όσους αναλαμβάνουν πρωτοβουλίες οι οποίες αποβλέπουν στην προώθηση της Ειρήνης, της Ομόνοιας και της Ενότητας των εθνών, ας παρακαλέσουμε τον Κύριο.

Για όσους καταπιέζονται από δυσκολίες και θλίψεις, ώστε το Παράκλητο Πνεύμα να τους χαρίσει την αληθινή παρηγοριά, ας παρακαλέσουμε τον Κύριο.

Για όλους εμάς, τους εδώ συγκεντρωμένους κατ’ εικόνα της πρώτης εκκλησίας της Ιερουσαλήμ, ώστε το Πανάγιο και ζωοποιό Πνεύμα να ανανεώσει μέσα μας τη χάρη του Βαπτίσματος και του Χρίσματος, ας παρακαλέσουμε τον Κύριο.

+ Θεέ Πατέρα, εισάκουσε τον λαό Σου: στείλε το Πνεύμα Σου για να ανανεώσει στην Εκκλησία Σου τα θαυμαστά δώρα με τα οποία την πλούτισες στην πρώτη Πεντηκοστή. Διά μέσου του Ιησού Χριστού του Κυρίου μας.

 

ΔΕΗΣΗ ΠΡΟΣΚΟΜΙΔΗΣ

Στείλε, Θεέ Πατέρα, το Πνεύμα το Άγιο για να μας αποκαλύψει περισσότερο το ύψιστο Μυστήριο αυτής της θυσίας, όπως υποσχέθηκε ο Υιός Σου και να μας οδηγήσει σε όλη την Αλήθεια. Διά του Ιησού Χριστού του Κυρίου μας, ο οποίος ζει και βασιλεύει στους αιώνες των αιώνων.

 

ΑΝΤΙΦΩΝΟ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΑ Πράξ 2,4.11

 Όλοι πλημμύρισαν από Πνεύμα Άγιο και μιλούσαν για τα θαυμαστά έργα του Θεού. Αλληλούια.

 

ΔΕΗΣΗ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Θεέ Πανάγαθε, που χορηγείς ουράνια αγαθά στην Εκκλησία Σου, διαφύλαξε σε μας τη χάρη Σου, για να μένει πάντοτε ενεργός η δύναμη του Πνεύματος Σου και η πνευματική τροφή που λάβαμε να αυξάνει την αιώνια λύτρωση. Διά του Ιησού Χριστού του Κυρίου μας, ο οποίος ζει και βασιλεύει στους αιώνες των αιώνων.

 

ΠΑΝΗΓΥΡΗ ΤΗΣ ΠΕΝΤΗΚΟΣΤΗΣ (Β)

κοινοποίηση άρθρου:

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

23 ΙΟΥΛΙΟΥ ΜΝΗΜΗ ΤΗΣ ΑΓΙΑΣ ΜΠΡΙΓΚΙΤΗΣ

Αποτελεί μια από της προστάτιδες αγίες της Ευρωπαϊκής Ηπείρου που τιμήθηκε από τους πιστούς για τις «Αποκαλύψεις» της, δηλαδή για τα θεια οράματα που είχε.

Mελέτη του Ευαγγελίου της ημέρας

ΤΡΙΤΗ ΤΗΣ 16ης ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ ΤΗΣ ΚΟΙΝΗΣ ΠΕΡΙΟΔΟΥ 23 Ιουλίου 2024   Εις το όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος. Αμήν Επικαλούμαι

Πρόγραμμα Θείων Λειτουργιών 27-28.7.2024

Οικισμός Ενορία  27 – 28 Ιουλίου 2024 Αγάπη Agapi Αγίου Αγαπητού – Αετοφωλιά Aetofolia Αγίου Ιωάννου του Προδρόμου – Άνδρος Andros Καθεδρικού Ναού Αγίου Ανδρέα

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου