Πανήγυρη της Αγίας Δωρεάς

ΠΑΝΗΓΥΡΗ ΤΗΣ ΑΓΙΑΣ ΔΩΡΕΑΣ (A)

 

ΑΝΤΙΦΩΝΟ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΕΙΣΟΔΟ Ψλ 81 {80}, 17                                

Ο Κύριος τους έθρεψε με το εκλεκτότερο σιτάρι και με μέλι από την πέτρα τους χόρτασε.

 

ΣΥΝΑΠΤΗ ΔΕΗΣΗ

Κύριε Ιησού Χριστέ, ο οποίος με το θαυμαστό Μυστήριο της Ευχαριστίας μας παρέδωσες την ανάμνηση του Πάθους Σου, αξίωσέ μας, Σε παρακαλούμε, να τιμούμε το ιερό Μυστήριο του Σώματος και του Αίματός Σου, ώστε πάντοτε να απολαμβάνουμε τη χάρη του λυτρωτικού Σου Έργου, Εσύ, ο οποίος ζεις και βασιλεύεις με τον Πατέρα και το Άγιο Πνεύμα, στους αιώνες των αιώνων.

 

ΠΡΩΤΟ ΑΝΑΓΝΩΣΜΑ

Ανάγνωσμα από το βιβλίο του Δευτερονομίου (8,2-3.14β-16α)

Μίλησε ο Μωυσής στον λαό λέγοντας: «Να θυμάσαι ολόκληρο τον δρόμο, μέσα από τον οποίο σε οδήγησε ο Κύριος, ο Θεός σου, τα σαράντα αυτά χρόνια στην έρημο, για να σε ταπεινώσει και να σε δοκιμάσει, για να γίνουν γνωστά όσα είναι στην καρδιά σου, αν θα φύλαγες τις εντολές Του ή όχι. Σε ταπείνωσε με πείνα και σε έθρεψε με μάννα, που δε γνώριζες εσύ και οι πατέρες σου, για να σου δείξει ότι ο άνθρωπος δε ζει μονάχα με ψωμί αλλά με κάθε Λόγο που βγαίνει από το στόμα του Κυρίου. Σε έβγαλε από τη γη της Αιγύπτου, από οίκο δουλείας και σε οδήγησε μέσα από τη μεγάλη και τρομερή έρημο στην οποία ήταν το τρομερό φίδι και ο σκορπιός και γη άγονη χωρίς καθόλου νερό. Ανάβλυσε για σένα νερό από τη σκληρή πέτρα και σε έθρεψε στην έρημο με το μάννα, που δε γνώριζαν οι πατέρες σου».

Λόγος του Κυρίου

 

ΑΝΤΙΦΩΝΙΚΟΣ ΨΑΛΜΟΣ          

Ψαλμός 147 (12-13.14-15.19-20)

 

Αντίφωνο:                       

 Να επαινείς, Ιερουσαλήμ, τον Κύριο, τον Θεό σου.

Να επαινείς, Ιερουσαλήμ, τον Κύριο, *

να αινείς, Σιών, τον Θεό σου.

Διότι ενίσχυσε τους μοχλούς των πυλών σου, *

ευλόγησε, ανάμεσά σου, τα τέκνα σου. Αντ.

 

Αυτός φέρνει την Ειρήνη στα σύνορά σου *

και σε χορταίνει με το εκλεκτότερο σιτάρι.

Αυτός στέλνει στη γη τον Λόγο Του, *

γρήγορα τρέχει το Μήνυμά Του. Αντ.

 

Αυτός αναγγέλλει στον Ιακώβ τον Λόγο Του, *

στον Ισραήλ τα Δικαιώματα και τις Εντολές Του.

Δεν έκαμε το ίδιο με κανένα άλλο έθνος *

και δεν τους φανέρωσε τις Εντολές Του. Αντ.

 

ΔΕΥΤΕΡΟ ΑΝΑΓΝΩΣΜΑ

 Ανάγνωσμα από την πρώτη επιστολή του Αποστόλου Παύλου προς τους Κορινθίους (10,16-17)

Αδελφοί, το ποτήρι της ευλογίας, που ευλογούμε, δεν είναι κοινωνία στο Αίμα του Χριστού; Ο Άρτος που τεμαχίζουμε, δεν είναι κοινωνία στο Σώμα του Χριστού; Κι επειδή ένας είναι ο Άρτος, είμαστε ένα σώμα και εμείς, αν και είμαστε πολλοί, γιατί όλοι μετέχουμε στον έναν Άρτο.

Λόγος του Κυρίου

 

ΠΡΟΚΕΙΜΕΝΟ ΕΥΑΓΓΕΛΙΟΥ

 – Αλληλούια  – (Ιω. 6,51-52)

Εγώ είμαι ο Ζωντανός Άρτος που κατέβηκε απ’ τον Ουρανό.

Αν κάποιος φάει απ’ αυτόν τον Άρτο θα ζήσει αιώνια.

 

ΕΥΑΓΓΕΛΙΟ

Ανάγνωσμα από το κατά Ιωάννη Άγιο Ευαγγέλιο (6,51-59)

Τον καιρό εκείνο, είπε ο Ιησούς στον λαό των Ιουδαίων: «Εγώ είμαι ο Ζωντανός Άρτος που κατέβηκε απ’ τον Ουρανό. Αν κάποιος φάει απ’ αυτόν τον Άρτο θα ζήσει αιώνια. Κι ο Άρτος που εγώ θα δώσω, είναι η σάρκα μου για τη ζωή του κόσμου». Φιλονικούσαν τότε οι Ιουδαίοι μεταξύ τους, λέγοντας: «Πώς μπορεί αυτός να μας δώσει να φάμε τη σάρκα του;» Τότε ο Ιησούς τους είπε: «Αλήθεια, αλήθεια σας λέω, αν δε φάτε τη Σάρκα του Υιού του ανθρώπου και δεν πιείτε το Αίμα του, δεν έχετε μέσα σας Ζωή. Αυτός που τρώει τη Σάρκα μου και πίνει το Αίμα μου έχει Αιώνια Ζωή, κι εγώ θα τον αναστήσω κατά την έσχατη ήμερα. Διότι η Σάρκα μου είναι αληθινή τροφή και το Αίμα μου είναι αληθινό ποτό. Αυτός που τρώει τη Σάρκα μου και πίνει το Αίμα μου μένει ενωμένος μαζί μου κι εγώ μαζί του. Όπως με απέστειλε ο Ζωντανός Πατέρας κι εγώ ζω για τον Πατέρα, κι αυτός που τρώει εμένα θα ζήσει για μένα. Αυτός είναι ο Άρτος που κατέβηκε απ’ τον Ουρανό. Όχι όπως έφαγαν οι πατέρες και πέθαναν. Εκείνος που τρώει αυτόν τον Άρτο θα ζήσει αιώνια».                                                                                             

Λόγος του Κυρίου

 

ΔΕΗΣΕΙΣ ΤΩΝ ΠΙΣΤΩΝ

Αδελφοί αγαπητοί,

Ο Λόγος του Θεού μας δίδαξε ότι ο άνθρωπος δεν ζει μόνο με ψωμί, αλλά και με κάθε Λόγο που βγαίνει από το στόμα του Θεού. Για τούτο ας Τον παρακαλέσουμε να μας χαρίζει πάντοτε τον Λόγο Του και τον Άρτο που κατέβηκε από τον Ουρανό, ως τροφή μας επί της γης. Ας προσευχηθούμε, λέγοντας:

Εισάκουσέ μας, Κύριε!

Για την Αγία Εκκλησία του Θεού, ώστε η Θυσία του Ιησού Χριστού του Κυρίου της να την πλουτίζει με κάθε χάρη, ας παρακαλέσουμε τον Κύριο.

Για όσους υποφέρουν ανά τον κόσμο, ώστε να βρουν ανακούφιση στην αλληλεγγύη των χριστιανών και στην εξ ύψους βοήθεια, ας παρακαλέσουμε τον Κύριο.

Για την ευχαριστιακή μας σύναξη, ώστε η κοινωνία μας στο Σώμα και στο Αίμα του Χριστού να μας χαρίσει την εγγύηση της Αναστάσεως, ας παρακαλέσουμε τον Κύριο.

+ Κύριε, Θεέ Πατέρα μας, Εσύ που έθρεψες τον λαό Σου τον Ισραήλ με το μάννα κατά την πορεία του στην έρημο, μη στερήσεις ποτέ τον Άρτο της Ζωής από την Εκκλησία Σου, που την καθιστά ένα Σώμα. Διά μέσου του Ιησού Χριστού του Κυρίου μας.

 

ΔΕΗΣΗ ΠΡΟΣΚΟΜΙΔΗΣ

Χορήγησε στην Εκκλησία Σου, Κύριε, τα αγαθά της Ενότητάς και της Ειρήνης, τα οποία κατά τρόπο θαυμαστό, εκφράζονται από τα δώρα που Σου προσφέρουμε. Διά του Ιησού Χριστού του Κυρίου μας, ο οποίος ζει και βασιλεύει στους αιώνες των αιώνων.

 

ΑΝΤΙΦΩΝΟ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΑ  Ιω  6, 57

Όποιος τρώει τη Σάρκα μου και πίνει το Αίμα μου, μένει σ’ εμένα και εγώ σ’ αυτόν, λέει ο Κύριος.

 

ΔΕΗΣΗ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Αξίωσέ μας, Κύριε, στην αιωνιότητα να απολαμβάνουμε τη Θεότητά Σου, όπως στην παρούσα ζωή μας προεικονίζει η μετάληψη του Σώματος και του Αίματός Σου, Εσύ ο οποίος ζεις και βασιλεύεις στους αιώνες των αιώνων.

 

ΤΗΣ ΑΓΙΑΣ ΔΩΡΕΑΣ (A) οκ !!.docx

κοινοποίηση άρθρου:

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου