Παγκόσμια Ημέρα της Δημιουργίας

Παγκόσμια Ημέρα της Δημιουργίας

 

Οι καταστροφικές πυρκαγιές που έπληξαν αρκετές περιοχές στη χώρα μας το τελευταίο διάστημα, αλλά και γειτονικές και πιο απομακρυσμένες περιοχές στον πλανήτη (βλέπε πυρκαγιές στη Σιβηρία), κατέδειξαν πόσο ευάλωτο είναι πλέον το φυσικό περιβάλλον στις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής. Τα ακραία καιρικά φαινόμενα, οι ιδιαίτερα υψηλές θερμοκρασίες για πολλές μέρες, οι παρατεταμένες  περίοδοι ανομβρίας και ξηρασίας σε συνδυασμό με την απερισκεψία και την αδιαφορία πολλών, έχει δημιουργήσει ένα εκρηκτικό μείγμα με καταστροφικά αποτελέσματα.

Όλα αυτά τα προβλήματα μοιράζονται μια σημαντική λύση: πρέπει να αναλάβουμε την «οικολογική μεταστροφή» που ο Πάπας Φραγκίσκος μέσα από την εγκύκλιο επιστολή ΔΟΞΑΣΜΕΝΟΣ ΝΑ’ ΣΑΙ (Laudato Si), πάνω στη φροντίδα της Κοινής μας Οικίας, προτείνει.

«Απευθύνω μια επείγουσα πρόσκληση να ανανεώσουμε το διάλογο για τον τρόπο με τον οποίο οικοδομούμε το μέλλον του πλανήτη… Όλοι  μπορούμε να συνεργαστούμε ως όργανα του Θεού για τη φροντίδα της  δημιουργίας, ο καθένας με την κουλτούρα του και την εμπειρία του, τις πρωτοβουλίες του και τις ικανότητές του» (L.S 14)

Η Δημιουργία είναι έργο της αγάπης του Θεού και εμείς οι χριστιανοί, ενωμένοι, οφείλουμε να εργαστούμε για την υπεράσπιση της κοινής μας κατοικίας. Η προστασία του κοινού μας σπιτιού, είναι μια υπηρεσία  ιδιαίτερα επίκαιρη, που  μπορούμε να μοιραστούμε με πολλούς άλλους. Εδώ και χρόνια, αποτελεί ένα διαρκές πεδίο δράσης όπου όλοι μαζί και καθένας χωριστά μπορούμε  να δώσουμε  τη μαρτυρία μας.

Η ετήσια οικουμενική γιορτή προσευχής και δράσης για τη δημιουργία, ξεκινά την 1η Σεπτεμβρίου, Παγκόσμια ημέρα προσευχής για τη Φροντίδα της Δημιουργίας και λήγει στις 4 Οκτωβρίου, εορτή του Αγίου Φραγκίσκου της Ασίζης.

Η θρησκευτική κοινότητα του Taizé, με την ευκαιρία αυτή, πρότεινε  την  παρακάτω προσευχή, την οποία καθένας από μας, μπορεί καθημερινά να απευθύνει στο Δημιουργό, ώστε να μας βοηθήσει  να αναγνωρίσουμε το μεγαλείο, το επείγον και την ομορφιά της πρόκλησης  που μας παρουσιάζεται :

«Θεέ της αγάπης, είσαι παρών μέσα στο σύμπαν
και μέσα στο πιο μικρό από τα δημιουργήματά σου.
Αγκάλιασε  με την τρυφερότητά σου κάθε ύπαρξη.
Δίδαξέ μας να φροντίζουμε τη Δημιουργία,
όπου κάθε τι μας μιλά για σένα.
Σε παρακαλούμε για όλους αυτούς
που υποφέρουν από  τη φωτιά και το νερό,
από τους σεισμούς και τους τυφώνες.
Προκάλεσε τον έπαινό μας και την ευγνωμοσύνη μας.
Δώσε μας τη χάρη να αισθανόμαστε  στενά ενωμένοι με όλα όσα υπάρχουν.
Σου εμπιστευόμαστε  όλους εκείνους, ιδιαίτερα τους πιο νέους,
που  υλοποιούν νέα σχέδια
για την επείγουσα ανάγκη της  αντιμετώπισης της κλιματικής αλλαγής.
Είσαι μαζί μας κάθε μέρα.
Στήριξέ μας στον αγώνα μας για τη δικαιοσύνη, την αγάπη και την ειρήνη. ΑΜΗΝ»

Πηγή: www.episkopisyrou.gr

κοινοποίηση άρθρου:

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

5η Κυριακή της Τεσσαρακοστής Α      

5η ΚΥΡΙΑΚΗ ΤΗΣ ΤΕΣΣΑΡΑΚΟΣΤΗΣ                (Α)                   ΑΝΤΙΦΩΝΟ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΕΙΣΟΔΟ                                  Πβ. Ψλ 43(42),1-2                     Κρίνε με, Κύριε, υπεράσπισε την υπόθεσή μου από ένα

Πρόγραμμα Θείων Λειτουργιών 1-2 Απριλίου 2023

Οικισμός Ενορία 1–2 Απριλίου 2023 Αγάπη Αγίου Αγαπητού – Αετοφωλιά Αγίου Ιωάννου του Προδρόμου Σάββατο 19.30 Άνδρος Καθεδρικού Ναού Αγίου Ανδρέα – Βωλάξ Γεννήσεως της Θεοτόκου 

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου