Παγκόσμια ημέρα ευαισθητοποίησης για τον αυτισμό (2 Απριλίου)

 

Ο ΠΑΠΑΣ ΔΕΧΘΗΚΕ ΣΕ ΑΚΡΟΑΣΗ ΤΟ ΙΤΑΛΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΑΥΤΙΣΜΟΥ

 

Την 1-4-22, παραμονή της Π.Η. για τον Αυτισμό, ο Πάπας δέχθηκε στο Βατικανό μέλη του Ιταλικού Ιδρύματος για τον Αυτισμό, συνοδευόμενα από τον π. Andrea Bonsignori. Στο Ίδρυμα, συσταθέν το 2015, συμμετέχουν ιατροί, ψυχολόγοι, ερευνητές, οργανώσεις πασχόντων και ενώσεις γονέων.

Μετά την ακρόαση νέοι που πάσχουν από αυτισμό παρασκεύασαν πίτσες και τις μοίρασαν, μαζί με άλλα γεύματα, σε άστεγους που συγκεντρώνονται καθημερινά, για να λάβουν βοήθεια από την «Υπηρεσία Φιλανθρωπίας» του Πάπα, στον Άγιο Πέτρο.

Κατά την ακρόαση ο Πάπας, αφού άκουσε τον Πρόεδρο και ένα νέο με πρόβλημα αυτισμού, τους ενθάρρυνε να αποτελούν ισότιμα μέλη της κοινωνίας. Μια περίληψη της παπικής ομιλίας ακολουθεί, σε δική μας μετάφραση.

«Ευχαριστώ για τις πληροφορίες σχετικά με τις δράσεις σας. Επιτρέψτε μου να σας παρουσιάσω κάποιες σκέψεις:

  1. Κουλτούρα ένταξης και ανήκειν: Η αναπηρία είναι πρόκληση να οικοδομήσουμε από κοινού μια κοινωνία χωρίς αποκλεισμούς. Είναι πολύ σημαντικό ότι αυξάνουν οι θέσεις εργασίας σε στοχευμένα προγράμματα για ανθρώπους με αναπηρία. Η ευαγγελική παραβολή του Καλού Σαμαρείτη υποδεικνύει το δρόμο για πιο αδελφική κοινωνία.
  2. Συμμετοχή: Είναι πολύ σημαντικό τα άτομα με αναπηρία να έχουν δυνατότητα ενεργού παρουσίας στην κοινωνία. Να υπάρχει προσβασιμότητα σε χώρους εκπαίδευσης, απασχόλησης, αναψυχής, αλλά και χώρους άσκησης των θρησκευτικών καθηκόντων.
  3. Δίκτυο: Η πανδημία απόδειξε ότι κανείς δεν πρέπει να μένει μόνος. Απαιτείται αρμονική συνεργασία για να βοηθιούνται και οι πιο αδύνατοι και να ακούγεται η φωνή τους. Χρειάζεται ένα ευρύ και διαφοροποιημένο φάσμα υποστήριξης.
  4. Αλληλεγγύη: Το Ευαγγέλιο εμπνέει να θέτουμε όλους στο επίκεντρο της οικονομικής δραστηριότητας, ώστε να μην αποκλείονται οι φτωχοί, οι περιθωριοποιημένοι και τα άτομα με αναπηρία. Φυσικά χρειάζεται οικονομική στήριξη από το κράτος αλλά και τον ιδιωτικό τομέα. Είμαι ευγνώμων προς αυτούς που διαθέτουν πόρους για άλλους, στα πλαίσια μιας υποστηρικτικής και αδελφικής κοινωνίας.

Το Πάσχα που πλησιάζει μας θυμίζει ότι ο θάνατος δεν έχει τον τελευταίο λόγο. Μαζί με τους ευάλωτους αδελφούς μας ας κρατήσουμε αναμμένη τη δάδα της ειρήνης.

 

Πληροφόρηση από το Δελτίο της Sala Stampa Santa Sede

Φωτογραφίες από Vatican Media

 

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΛΕΒΑΝΤΗΣ

Μέλος Συνοδικής Επιτροπής ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ ΚΑΙ ΕΙΡΗΝΗ

κοινοποίηση άρθρου:

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

«Σώμα Χριστού» στον απόστολο Παύλο

«ΣΩΜΑ ΧΡΙΣΤΟΥ» ΣΤΟΝ ΑΠΟΣΤΟΛΟ ΠΑΥΛΟ Δύο τύποι εκκλησίας   Όπως είναι γνωστό, η διδασκαλία περί «Σώματος Χριστού» δεν είναι ενιαία στις Επιστολές του Αποστόλου Παύλου.

Προετοιμασία Μελλονύμφων

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ Στην Μετασυνοδική Αποστολική Παραίνεσή του ο Πάπας Φραγκίσκος γράφει: η συζυγική αγάπη που ενώνει τους συζύγους είναι μια αγάπη εξαγιασμένη, εμπλουτισμένη και φωτισμένη από

Angelus, 19 Μαρτίου 2023

ΠΑΠΑΣ ΦΡΑΓΚΙΣΚΟΣ ΑΓΓΕΛΟΣ ΚΥΡΙΟΥ Πλατεία Αγίου Πέτρου Κυριακή, 19 Μαρτίου 2023   Αγαπητοί αδελφοί και αδελφές, καλημέρα! Σήμερα το Ευαγγέλιο μας δείχνει τον Ιησού που

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου