Πάπας Φραγκίσκος: Regina Coeli


ΠΑΠΑΣ ΦΡΑΓΚΙΣΚΟΣ

ΒΑΣΙΛΙΣΣΑ ΤΟΥ ΟΥΡΑΝΟΥ

Πλατεία Αγίου Πέτρου
Δευτέρα του Αγγέλου, 18Απριλίου 2022

 

Αγαπητοί αδελφοί και αδελφές, καλημέρα!

Οι ημέρες της Διακαινησίμου Εβδομάδας είναι σαν μία ημέρα, κατά την οποία παρατείνεται η χαρά της Ανάστασης. Έτσι το Ευαγγέλιο της σημερινής Θείας Λειτουργίας συνεχίζει να μας μιλά για τον Αναστάντα, για την εμφάνισή του στις γυναίκες που είχαν πάει στον τάφο (βλ. Μτ 28,8-15). Ο Ιησούς πηγαίνει να τις συναντήσει, τις χαιρετά και μετά τις λέει δύο πράγματα, που θα κάνει καλό και σ’ εμάς να τα δεχτούμε ως δώρο του Πάσχα. Είναι δύο συμβουλές του Κυρίου, ένα πασχαλινό δώρο.

Πρώτον, τις καθησυχάζει με δύο απλά λόγια: «Μη φοβάστε» (στ. 10). Μη φοβάστε. Ο Κύριος γνωρίζει ότι οι φόβοι είναι καθημερινοί εχθροί μας. Γνωρίζει επίσης ότι οι φόβοι μας προκύπτουν από τον μεγάλο φόβο, τον φόβο του θανάτου: φόβος να εξαφανιστούμε, να χάσουμε τα αγαπημένα μας πρόσωπα, να νιώθουμε άσχημα και να μην τα καταφέρουμε πια… Αλλά το Πάσχα ο Ιησούς νίκησε τον θάνατο. Κανείς άλλος, λοιπόν, δεν μπορεί να μας πει πιο πειστικά: «Μη φοβάσαι», «μη νοιώθεις φόβο». Ο Κύριος το λέει ακριβώς εκεί, δίπλα στον τάφο από τον οποίο εξήλθε νικητής. Μας καλεί έτσι να βγούμε από τους τάφους των φόβων μας. Ας ακούσουμε προσεκτικά: βγείτε από τους τάφους των φόβων σας, διότι οι φόβοι μας είναι σαν τάφους, μας θάβουν μέσα. Ξέρει ότι ο φόβος είναι πάντα κουλουριασμένος στην πόρτα της καρδιάς μας και ότι έχουμε ανάγκη να ακούμε να μας επαναλαμβάνεται: μη φοβάσαι, μη νιώθεις φόβο, μη φοβάσαι. Το πρωί του Πάσχα, όπως και το πρωί της κάθε μέρας, να ακούμε: «Μη φοβάσαι». Να έχεις θάρρος. Αδελφέ, αδελφή που πιστεύεις στον Χριστό, μη φοβάσαι! «Εγώ -σου λέει ο Ιησούς- δοκίμασα τον θάνατο για σένα, πήρα το κακό σου πάνω μου. Τώρα αναστήθηκα για να σου πω: Είμαι εδώ, μαζί σου, για πάντα. Μη φοβάσαι!». Μη νιώθετε φόβο.

Αλλά πώς μπορούμε να καταπολεμήσουμε τον φόβο; Μας βοηθάει το δεύτερο που λέει ο Ιησούς στις γυναίκες: «Πηγαίνετε να αναγγείλετε στους αδελφούς μου να πάνε στη Γαλιλαία: εκεί θα με δουν» (στ. 10). Πήγαινε να αναγγείλετε. Ο φόβος μας κλείνει πάντα στον εαυτό μας. Μας κλείνει στον εαυτό μας. Ο Ιησούς, από την άλλη, μας κάνει να βγούμε έξω και μας στέλνει στους άλλους. Ιδού η θεραπεία. Αλλά εγώ -μπορούμε να πούμε- δεν είμαι ικανός! Αλλά σκεφτείτε, εκείνες οι γυναίκες σίγουρα δεν ήταν οι πιο κατάλληλες και έτοιμες να αναγγείλουν τον Αναστημένο, αλλά ο Κύριος δεν ενδιαφέρεται γι’ αυτό. Τον νοιάζει να βγούμε και να αναγγείλουμε. Να βγούμε και να αναγγείλουμε. Βγείτε και αναγγείλετε. Διότι την πασχαλινή χαρά δεν είναι να την κρατάς για τον εαυτό σου. Η χαρά του Χριστού ενισχύεται δίνοντάς της, πολλαπλασιάζεται μοιράζοντάς την. Αν ανοιχτούμε και μεταφέρουμε το Ευαγγέλιο, η καρδιά μας διευρύνεται και υπερνικά τον φόβο. Αυτό είναι το μυστικό: να αναγγείλουμε για να ξεπεραστεί ο φόβος.

Το σημερινό κείμενο λέει ότι η αναγγελία μπορεί να συναντήσει ένα εμπόδιο: το ψεύδος. Μάλιστα το Ευαγγέλιο διηγείται μια «αντιαγγελία». Ποια είναι αυτή; Είναι αυτή των στρατιωτών που είχαν φυλάξει τον τάφο του Ιησού. Πληρώνονται -λέει το Ευαγγέλιο- «με ένα καλό χρηματικό ποσό» (στ. 12), ένα ωραίο φιλοδώρημα, και λαμβάνουν αυτές τις οδηγίες: «Να πείτε: “τη νύχτα που εμείς κοιμόμασταν, ήρθαν οι μαθητές του και τον έκλεψαν”» (στ. 13). Κοιμόσασταν; Είδατε πώς έκλεψαν το σώμα του στον ύπνο σας; Υπάρχει μια αντίφαση εκεί, αλλά μια αντίφαση που όλοι πιστεύουν, διότι υπάρχουν χρήματα στη μέση. Είναι η δύναμη του χρήματος, αυτό το άλλο αφεντικό για το οποίο ο Ιησούς λέει ότι δεν πρέπει ποτέ να υπηρετούμε. Είναι δύο κύριοι: ο Θεός και το χρήμα. Ποτέ μην υπηρετείς το χρήμα! Εδώ είναι το ψεύδος, η λογική της απόκρυψης, που αντιτίθεται στην αναγγελία της αλήθειας. Είναι μια υπενθύμιση και για εμάς: τα ψέματα -στα λόγια και στη ζωή- μολύνουν την αναγγελία, διεφθείρουν μέσα, οδηγούν πίσω στον τάφο. Τα ψέματα μας φέρνουν πίσω, μας οδηγούν στον θάνατο, στον τάφο. Ο Αναστημένος, από την άλλη, θέλει να βγούμε από τους τάφους του ψεύδους και των εθισμών. Μπροστά στον αναστημένο Κύριο, υπάρχει αυτός ο άλλος «θεός»: ο θεός του χρήματος, που λερώνει τα πάντα, καταστρέφει τα πάντα, κλείνει τις πόρτες στη σωτηρία. Και αυτός είναι παντού: στην καθημερινή ζωή υπάρχει ο πειρασμός να λατρεύουμε αυτόν τον θεό του χρήματος.

Αγαπητοί αδελφοί και αδελφές, δικαίως σκανδαλιζόμαστε όταν μέσω της ενημέρωσης ανακαλύπτουμε ψέματα και ψεύδη στις ζωές των ανθρώπων και στην κοινωνία. Ας δώσουμε όμως ένα όνομα και στο ψέμα που έχουμε μέσα μας! Και ας τοποθετήσουμε αυτές τις αδιαφάνειές μας, τα ψέματά μας, μπροστά στο φως του αναστημένου Ιησού. Αυτός θέλει να φέρει στο φως τα κρυφά πράγματα, για να μας κάνει διαφανείς και φωτεινούς μάρτυρες της χαράς του Ευαγγελίου, της αλήθειας που ελευθερώνει (βλ. Ιω 8,32).

Η Αειπάρθενος Μαρία, η Μητέρα του Αναστάντος, ας μας βοηθήσει να νικήσουμε τους φόβους μας και να μας δώσει το πάθος για την αλήθεια.

——————————————————-

Μετά το Βασίλισσα του Ουρανού

Αγαπητοί αδελφοί και αδελφές!

Και πάλι καλό Πάσχα σε όλους εσάς, Ρωμαίους και προσκυνητές από διάφορες χώρες!

Είθε η χάρη του Αναστάντος Κυρίου να δώσει παρηγοριά και ελπίδα σε όσους υποφέρουν: Κανείς ας μη νοιώθει εγκαταλελειμμένος! Οι τσακωμοί, οι πόλεμοι και οι προστριβέςας δώσουν τη θέση τους στην κατανόηση και τη συμφιλίωση. Τονίζω διαρκώς αυτή τη λέξη: συμφιλίωση, διότι αυτό που έκανε ο Ιησούς στον Γολγοθά και με την ανάστασή Του είναι να συμφιλιώσει όλους μας με τον Πατέρα, με τον Θεό και τον έναν με τον άλλον. Συμφιλίωση!

Ο Θεός νίκησε την αποφασιστική μάχη ενάντια στο πνεύμα του κακού: ας αφήσουμε να νικήσει Αυτός! Ας απαρνηθούμε τα ανθρώπινα σχέδιά μας, ας μεταστραφούμε στα δικά του σχέδιά για ειρήνη και δικαιοσύνη.

Ευχαριστώ όλους όσους, αυτές τις μέρες, μου έστειλαν ευχετήριες εκφράσεις. Είμαι ιδιαίτερα ευγνώμων για τις προσευχές σας! Παρακαλώ τον Θεό, δια της μεσιτείας της Παναγίας, να ανταμείψει τον καθένα σας με τα δώρα Του.

Εύχομαι σε όλους να ζήσετε αυτές τις μέρες του Πάσχα με την ειρήνη και τη χαρά που πηγάζουν από τον Αναστάντα Χριστό. Παρακαλώ, συνεχίστε να προσεύχεστε για μένα. Καλό μεσημέρι και εις το επανιδείν!

——————-

Μετάφραση: π.Λ

κοινοποίηση άρθρου:

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

Mελέτη του Ευαγγελίου της ημέρας

ΤΡΙΤΗ ΤΗΣ 1ης ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ ΤΗΣ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣ 5 Δεκεμβρίου 2023                                       Εις το όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος. Αμήν

5 Δεκεμβρίου μνήμη του Αγίου Σάββα του Οσίου

Γεννήθηκε στη Ματουλάσκη της Καισάρειας στην Καππαδοκία από χριστιανούς γονείς. Νεαρός ακόμα εισέρχεται στη σχολή ενός μοναστηριού στην ίδια πόλη. Εκεί ανακαλύπτει την κλήση του

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου