Πάπας Φραγκίσκος: Ο πόλεμος είναι τρέλα

Πάπας Φραγκίσκος: Ο πόλεμος είναι τρέλα

Τρέλα χαρακτήρισε τους πολέμους ο Πάπας Φραγκίσκος κατά τη διάρκεια μιας λειτουργίας στη βορειοανατολικήΙταλία, στη Βενετία, με αφορμή την 100η επέτειο από την έναρξη του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου.

«Αφού θαύμασα την ομορφιά του τοπίου της περιοχής αυτής, όπου οι άνδρες και οι γυναίκες εργάζονται(…) όπου τα παιδιά παίζουν ή οι ηλικιωμένοι ονειρεύονται… (…) το μόνο που έχω να πω είναι το εξής: ο πόλεμος είναι μια τρέλα» είπε κατά τη διάρκεια του κηρύγματός του στο στρατιωτικό κοιμητήριο της Ρεντιπούλια, το μεγαλύτερο της Ιταλίας, όπου έχουν ενταφιαστεί οι σοροί 100.000 και πλέον στρατιωτών που έχασαν την ζωή τους κατά τη διάρκεια αυτού του πολέμου.

Ο παππούς του Φραγκίσκου είχε πολεμήσει στον Α΄ Παγκόσμιο Πόλεμο στις σφοδρές μάχες που εκτυλίχθηκαν σε αυτήν την περιοχή, στα περίχωρα του ποταμού Πιάβε μεταξύ 1917 και 1918.

Χιλιάδες πιστοί παρέστησαν στη θρησκευτική τελετή αψηφώντας την κακοκαιρία και τη βροχή που έπεφτε σε αυτήν την περιοχή της Ιταλίας.

«Ο πόλεμος καταστρέφει. Ο πόλεμος παραμορφώνει τα πάντα, ακόμα και τους δεσμούς μεταξύ των αδελφών. Ο πόλεμος είναι τρέλα, το σχέδιό ανάπτυξής του είναι η καταστροφή» συνέχισε ο ποντίφικας καταδικάζοντας τις ένοπλες συρράξεις και το εμπόριο όπλων.

«Η απληστία, η μισαλλοδοξία, η φιλοδοξία για την εξουσία… είναι κίνητρα που ωθούν (τον άνθρωπο) στο να αποφασίσει να κηρύξει τον πόλεμο και τα κίνητρα αυτά συχνά δικαιολογούνται από μία ιδεολογία» επισήμανε.

«Όλοι αυτοί οι άνθρωποι, οι σοροί των οποίων έχουν ενταφιαστεί εδώ, είχαν τα σχέδιά τους, τα όνειρά τους…: όμως οι ζωές τους διαλύθηκαν.

Η ανθρωπότητα είπε: -και ποιόν ενδιαφέρει;- » τόνισε ο ποντίφικας.

«Σήμερα επιπλέον, έπειτα από τη δεύτερη αποτυχία ενός άλλους παγκόσμιου πολέμου, μπορούμε, ίσως, να μιλάμε για έναν τρίτο παγκόσμιο πόλεμο, που εκτυλίσσεται αποσπασματικά, με εγκλήματα, σφαγές, καταστροφές» προσέθεσε ο Φραγκίσκος.

 

Πηγή: ΑΜΠΕ

κοινοποίηση άρθρου:

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

Mελέτη  του Ευαγγελίου της ημέρας

ΠΕΜΠΤΗ ΤΗΣ 25ης ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ ΤΟΥ ΕΤΟΥΣ 28 Σεπτεμβρίου 2023                                     Εις το όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος. Αμήν Επικαλούμαι

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου