Κατά την πρώτη Παγκόσμια Ημέρα για τους ηλικιωμένους, ο Πάπας Φραγκίσκος δήλωσε ότι ανησυχεί για το πώς μια ατομικιστική κοινωνία αντιμετωπίζει τα ηλικιωμένα μέλη της και προέτρεψε τους νέους να τους δώσουν αγάπη και προσοχή.
“Ανησυχώ όταν βλέπω μια κοινωνία γεμάτη από ανθρώπους σε συνεχή κίνηση, πολύ απορροφημένους από τις δικές τους υποθέσεις και να μην έχουν χρόνο για μια ματιά, έναν χαιρετισμό ή μια αγκαλιά”, είπε ο Πάπας σε κήρυγμα που διάβασε ο Αρχιεπίσκοπος Rino Fisichella στις 25 Ιουλίου 2021.
“Οι παππούδες και οι γιαγιάδες μας, που έθρεψαν τη δική μας ζωή, τώρα πεινούν για την προσοχή και την αγάπη μας – αποζητούν την εγγύτητά μας. Ας σηκώσουμε τα μάτια μας και ας τους δούμε, όπως μας βλέπει ο Ιησούς”, δήλωσε.
Το κήρυγμα του Πάπα Φραγκίσκου διαβάστηκε κατά τη διάρκεια μιας Λειτουργίας για περίπου 2.500 ηλικιωμένους παππούδες και γιαγιάδες, μαζί με τα παιδιά και τα εγγόνια τους, που πραγματοποιήθηκε στη Βασιλική του Αγίου Πέτρου.
Η Λειτουργία, η οποία ήταν προγραμματισμένη να γίνει από τον Πάπα, τελέστηκε αντ’ αυτού, από τον Αρχιεπίσκοπο Fisichella, τον πρόεδρο του Ποντιφικού Συμβουλίου για την προώθηση του Νέου Ευαγγελισμού, ενώ ο Πάπας Φραγκίσκος αναρρώνει στο Βατικανό μετά την εγχείρηση στο παχύ έντερο που υποβλήθηκε στις 4 Ιουλίου 2021.
Κατά τη διάρκεια του Ιουλίου, ο Πάπας Φραγκίσκος συνήθως κάνει ένα διάλειμμα από δημόσιες ακροάσεις και άλλες συναντήσεις, αν και συνέχισε να απευθύνει την εβδομαδιαία προσευχή του Angelus την Κυριακή.
Στην ομιλία του ο Πάπας στοχάστηκε πάνω στην Ευαγγελική περικοπή από τον Άγιο Ιωάννη, η οποία αφηγείται την ιστορία όταν ο Ιησούς τάισε τα πλήθη μέσω του θαύματος των πέντε ψωμιών και των δύο ψαριών.
Ο Φραγκίσκος επεσήμανε το τελευταίο μέρος της περικοπής, όταν ο Ιησούς έδωσε εντολή στους μαθητές του να μαζέψουν τα κομμάτια ψωμιού που περίσσεψαν, ώστε “να μη χαθεί τίποτα”.
“Αυτό αποκαλύπτει την καρδιά του Θεού”, είπε. “Όχι μόνο μας δίνει περισσότερα από όσα χρειαζόμαστε, αλλά ενδιαφέρεται επίσης να μη χαθεί τίποτα, ούτε καν ένα κομμάτι”.
“Μια μπουκιά ψωμί μπορεί να φαίνεται μικρό πράγμα, αλλά στα μάτια του Θεού, τίποτα δεν προορίζεται για να πεταχτεί. Ακόμη περισσότερο, κανένας άνθρωπος δεν πρέπει ποτέ να πεταχτεί”, εξήγησε, προσθέτοντας ότι οι παππούδες και οι γιαγιάδες μας και οι ηλικιωμένοι “δεν είναι υπολείμματα της ζωής, αποκόμματα που πρέπει να πεταχτούν”.
Τον Ιανουάριο, ο Πάπας Φραγκίσκος καθιέρωσε την Παγκόσμια Ημέρα για τους ηλικιωμένους, η οποία θα πραγματοποιείται κάθε χρόνο την τέταρτη Κυριακή του Ιουλίου, κοντά στη γιορτή του παππού και της γιαγιάς του Ιησού, των Αγίων Άννας και Ιωακείμ.
Το θέμα της φετινής ημέρας των παππούδων και των γιαγιάδων είναι “Είμαι μαζί σας πάντοτε”, από το κατά Ματθαίον 28:20.
Σε ένα μήνυμα που κυκλοφόρησε πριν από τον φετινό εορτασμό, ο Πάπας Φραγκίσκος ενθάρρυνε τους ηλικιωμένους να συνεχίσουν να διαδίδουν το Ευαγγέλιο ακόμη και στα γηρατειά τους.
“Υπάρχει κάτι όμορφο εδώ. Η προσευχή σας είναι ένας πολύ πολύτιμος πόρος: μια βαθιά ανάσα που η Εκκλησία και ο κόσμος χρειάζονται επειγόντως”, δήλωσε.
Στην ομιλία του στις 25 Ιουλίου, ο Φραγκίσκος είπε ότι η Εκκλησία χρειάζεται “μια νέα διαθήκη μεταξύ νέων και ηλικιωμένων”.
Όταν ο Ιησούς τάισε το πεινασμένο πλήθος, το έκανε χρησιμοποιώντας ψωμιά και ψάρια που μοιράστηκε με έναν νεαρό άνδρα, τόνισε. “Πόσο συγκινητικό είναι, ότι στην καρδιά αυτού του θαύματος, με το οποίο σιτίστηκαν περίπου πέντε χιλιάδες ενήλικες, βρίσκουμε έναν νέο άνθρωπο πρόθυμο να μοιραστεί αυτό που είχε”.
“Στις κοινωνίες μας, έχουμε συχνά παραδοθεί στην ιδέα του “ο καθένας για τον εαυτό του”. Αυτό όμως είναι θανατηφόρο”, είπε. “Το Ευαγγέλιο μας καλεί να μοιραστούμε αυτό που είμαστε και αυτό που κατέχουμε, γιατί μόνο έτσι θα βρούμε την ολοκλήρωση”.
Προέτρεψε τους νέους ενήλικες να επισκέπτονται τους παππούδες και τις γιαγιάδες τους, τους ηλικιωμένους συγγενείς τους και τους ηλικιωμένους ανθρώπους στη γειτονιά τους.
“Μας προστάτευαν καθώς μεγαλώναμε, και τώρα είναι στο χέρι μας να προστατεύσουμε τη ζωή τους, να ανακουφίσουμε τις δυσκολίες τους, να φροντίσουμε τις ανάγκες τους και να διασφαλίσουμε ότι βοηθούνται στην καθημερινή ζωή και δεν αισθάνονται μόνοι”, είπε.
Ο Πάπας Φραγκίσκος σημείωσε ότι για πολλούς από εμάς, οι παππούδες και οι γιαγιάδες μας “μας φρόντιζαν, από τότε που ήμασταν παιδιά. Παρά τις ζωές σκληρής δουλειάς και θυσιών, δεν ήταν ποτέ αδιάφοροι για εμάς. Μας κοίταζαν με φροντίδα και τρυφερή αγάπη”.
“Όταν μεγαλώναμε και νιώθαμε παρεξηγημένοι ή φοβισμένοι για τις προκλήσεις της ζωής, μας παρακολουθούσαν – ήξεραν τι νιώθαμε, τα κρυφά μας δάκρυα και τα κρυφά μας όνειρα”, συνέχισε. “Μας κρατούσαν στην αγκαλιά τους και μας κάθισαν στα γόνατά τους. Αυτή η αγάπη μας βοήθησε να ενηλικιωθούμε”.
“Μακάρι να μην μετανιώσουμε ποτέ που δεν ήμασταν αρκετά προσεκτικοί με εκείνους που μας αγάπησαν και μας έδωσαν ζωή”, δήλωσε.
Στο πλαίσιο της πρώτης Παγκόσμιας Ημέρας για τους παππούδες και τις γιαγιάδες και τους ηλικιωμένους, το Βατικανό χορήγησε επίσης άφεση αμαρτιών σε όσους συμμετέχουν, είτε παρακολουθώντας μια σχετική πνευματική εκδήλωση είτε επισκεπτόμενοι φυσικά ή εικονικά ηλικιωμένους, ασθενείς ή άτομα με ειδικές ανάγκες στις 25 Ιουλίου.
Η συγχώρεση είναι η άφεση της χρονικής τιμωρίας που οφείλεται σε αμαρτίες που έχουν ήδη συγχωρεθεί.
Οι συνήθεις προϋποθέσεις για μια πλήρη συγχώρεση, οι οποίες πρέπει να πληρούνται, είναι το άτομο να βρίσκεται στην κατάσταση της χάριτος κατά την ολοκλήρωση των πράξεων, να έχει πλήρη αποδέσμευση από την αμαρτία και να προσεύχεται για τις προθέσεις του Πάπα.
Το Δικαστήριο για τους Λαϊκούς της Οικογένειας και της Ζωής κυκλοφόρησε μια προσευχή για την Παγκόσμια Ημέρα των παππούδων και των ηλικιωμένων.
Το πλήρες κείμενο της προσευχής βρίσκεται παρακάτω:
Σε ευχαριστώ, Κύριε, για την παρηγοριά της παρουσίας Σου:
ακόμη και σε στιγμές μοναξιάς, είσαι η ελπίδα και η εμπιστοσύνη μου,
Είσαι ο βράχος και το φρούριό μου από τα νιάτα μου!
Σε ευχαριστώ που μου έδωσες μια οικογένεια και που με ευλόγησες με μια μακρά ζωή.
Σ’ ευχαριστώ για τις στιγμές χαράς και δυσκολίας, για τα όνειρα που έχουν ήδη γίνει πραγματικότητα στη ζωή μου
και για εκείνα που είναι ακόμη μπροστά μου.
Σε ευχαριστώ για αυτή την περίοδο ανανεωμένης καρποφορίας στην οποία με καλείς.
Αύξησε, Κύριε, την πίστη μου, κάνε με δίαυλο της ειρήνης Σου,
δίδαξέ με να αγκαλιάζω εκείνους που υποφέρουν περισσότερο από μένα,
να μη σταματήσω ποτέ να ονειρεύομαι και να διηγούμαι τα θαύματά Σου στις νέες γενιές.
Προστάτεψε και καθοδήγησε τον Πάπα Φραγκίσκο και την Εκκλησία, ώστε το φως του Ευαγγελίου να φτάσει στα πέρατα της γης.
Στείλε το Πνεύμα Σου, Κύριε, να ανανεώσει τον κόσμο, για να ηρεμήσει η θύελλα της πανδημίας,
οι φτωχοί να παρηγορηθούν και οι πόλεμοι να τερματιστούν.
Στήριξέ με στην αδυναμία και βοήθησέ με να ζήσω τη ζωή στο έπακρο σε κάθε στιγμή που μου δίνεις,
με τη βεβαιότητα ότι είσαι μαζί μου κάθε μέρα, ακόμη και μέχρι το τέλος του κόσμου.
Αμήν.
(πηγή: https://www.catholicnewsagency.com)
δμφ