Ο Πάπας Φραγκίσκος δήλωσε την Τετάρτη 4/8/2021, ότι οι Χριστιανοί πρέπει να λάβουν την αλήθεια του Ευαγγελίου “όπως αυτή αναγγέλθηκε”, χωρίς να επιδιώκουν να “διαπραγματευτούν” μαζί της.
Μιλώντας στη γενική ακρόαση στην αίθουσα Παύλος ΣΤ΄ του Βατικανού στις 4 Αυγούστου, ο Πάπας είπε ότι δεν υπάρχει περιθώριο συμβιβασμού με το Ευαγγέλιο.
“Με την αλήθεια του Ευαγγελίου δεν μπορεί κανείς να διαπραγματεύεται. Είτε δέχεστε το Ευαγγέλιο όπως είναι, όπως κηρύχτηκε, είτε δέχεστε οτιδήποτε άλλο. Αλλά δεν μπορείς να διαπραγματευτείς με το Ευαγγέλιο”, είπε.”Δεν μπορεί κανείς να συμβιβαστεί. Η πίστη στον Ιησού δεν είναι διαπραγματευτικό χαρτί: είναι σωτηρία, είναι συνάντηση, είναι λύτρωση. Δεν μπορεί να πουληθεί φτηνά”.
Η ακρόαση πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα Παύλος ΣΤ’, επειδή είναι πιο δροσερή από την αυλή του Αγίου Δάμασου, (San Damaso) όπου ο Πάπας πραγματοποιεί τις συγκεντρώσεις της Τετάρτης από τότε που επανέλαβε τις γενικές ακροάσεις με το κοινό στις 12 Μαΐου.
Οι προσκυνητές κάθισαν φορώντας μάσκες, χειροκροτώντας συχνά καθ’ όλη τη διάρκεια της γενικής ακρόασης – της πρώτης του Πάπα από τότε που υποβλήθηκε σε χειρουργική επέμβαση στο παχύ έντερο στις 4 Ιουλίου. Ο Πάπας μπήκε στην αίθουσα, η οποία έχει χωρητικότητα 6.300 ατόμων, φορώντας ιατρική μάσκα.
Το Il Sismografo, ένα Ιταλικό Καθολικό ειδησεογραφικό πρακτορείο, που παρακολουθεί στενά το Βατικανό, σχολίασε ότι ο Πάπας φάνηκε να είναι “σε καλή κατάσταση, αεικίνητος, προσεκτικός και ευαίσθητος” καθ’ όλη τη διάρκεια της ακρόασης. “Ακριβώς ένα μήνα μετά την επέμβαση, ο Πάπας Φραγκίσκος φαίνεται να βρίσκεται σε πλήρη και επιταχυνόμενη ανάρρωση”, ανέφερε.
Η ομιλία του Πάπα, η οποία μεταδόθηκε σε ζωντανή μετάδοση και ήταν αφιερωμένη στο θέμα “Υπάρχει μόνο ένα Ευαγγέλιο“, ήταν η τρίτη ενός νέου κύκλου κατήχησης για την επιστολή του Αποστόλου Παύλου προς Γαλάτες.
Ο Πάπας ξεκίνησε την ομιλία του παρατηρώντας ότι ο Άγιος Παύλος ήταν απόλυτα αφοσιωμένος στην αποστολή του να ευαγγελίσει.
Είπε ότι αυτός ήταν ο λόγος για τον οποίο η επιστολή του Αποστόλου προς την κοινότητα της Γαλατίας, στη σημερινή Τουρκία, χαρακτηρίζεται από “θλίψη”, “απογοήτευση”, ακόμη και “πικρή ειρωνεία”.
Ο Παύλος πίστευε ότι τα μέλη της ομάδας ακολουθούσαν λάθος δρόμο, καθώς ήταν πεπεισμένα ότι όταν οι εθνικοί προσηλυτίζονταν στον Χριστιανισμό, έπρεπε να τηρούν τον Μωσαϊκό Νόμο, συμπεριλαμβανομένης της περιτομής.
“Ο άξονας γύρω από τον οποίο περιστρέφονται τα πάντα είναι το Ευαγγέλιο”, σχολίασε ο Πάπας. “Ο Παύλος δεν σκέφτεται τα “τέσσερα Ευαγγέλια”, όπως είναι φυσικό για εμάς. Πράγματι, όταν στέλνει αυτή την επιστολή, κανένα από τα τέσσερα Ευαγγέλια δεν είχε ακόμη γραφτεί”.
“Γι’ αυτόν, το Ευαγγέλιο είναι αυτό που κηρύττει, αυτό που ονομάζεται κήρυγμα, δηλαδή η αναγγελία. Και ποια είναι η αναγγελία; Αυτή του θανάτου και της ανάστασης του Ιησού ως πηγή σωτηρίας. Ένα Ευαγγέλιο που εκφράζεται με τέσσερα ρήματα: “Ο Χριστός πέθανε για τις αμαρτίες μας σύμφωνα με τις γραφές, ενταφιάστηκε, ότι αναστήθηκε την τρίτη ημέρα σύμφωνα με τις γραφές, και εμφανίστηκε στον Κηφά, έπειτα στους δώδεκα” (Α΄ Κορινθίους 15:3-5)”.
“Αυτή είναι η αναγγελία του Παύλου που δίνει ζωή σε όλους. Αυτό το Ευαγγέλιο είναι η εκπλήρωση των υποσχέσεων και η σωτηρία που προσφέρεται σε όλους τους ανθρώπους. Όποιος το δέχεται, συμφιλιώνεται με τον Θεό, γίνεται δεκτός ως αληθινός γιος και λαμβάνει την κληρονομιά της αιώνιας ζωής”.
Ο Πάπας είπε ότι ο Άγιος Παύλος δεν μπορούσε να κατανοήσει γιατί οι Γαλάτες θα προτιμούσαν ένα άλλο “ευαγγέλιο” όταν τους προσφερόταν ένα τόσο μεγάλο δώρο. “Πρέπει να σημειωθεί, ωστόσο, ότι αυτοί οι Χριστιανοί δεν έχουν ακόμη εγκαταλείψει το Ευαγγέλιο που κήρυξε ο Παύλος”, είπε ο Πάπας.
Ο Πάπας Φραγκίσκος είπε ότι καθώς οι Γαλάτες ήταν ακόμη “αρχάριοι” στην πίστη, η σύγχυσή τους ήταν κατανοητή. “Ωστόσο, ο Απόστολος δεν μπορεί να διακινδυνεύσει συμβιβασμούς σε ένα τόσο αποφασιστικό έδαφος. Το Ευαγγέλιο είναι μόνο ένα και αυτό κήρυξε – δεν μπορεί να υπάρξει άλλο”, παρατήρησε ο Πάπας.
Υπογράμμισε ότι ο Παύλος δεν είπε ότι το αληθινό Ευαγγέλιο ήταν δικό του επειδή ήταν αυτός που το ανήγγειλε. “Αντίθετα, επιβεβαιώνει ότι το “δικό του” Ευαγγέλιο, το ίδιο που οι άλλοι Απόστολοι διακήρυτταν αλλού, είναι το μόνο αυθεντικό, επειδή είναι αυτό του Ιησού Χριστού”, είπε.
Ο Απόστολος μίλησε με “πολύ σκληρούς όρους”, χρησιμοποιώντας την ελληνική λέξη “ανάθεμα”, επειδή η παρεξήγηση του Ευαγγελίου απειλούσε τα ίδια τα θεμέλια της κοινότητας, εξήγησε ο Πάπας.
Σημείωσε ότι η κατάσταση ήταν περίπλοκη, καθώς όλες οι πλευρές πίστευαν ότι ενεργούσαν με τρόπο που ήταν αρεστός στον Θεό.
“Οι Γαλάτες που ακούν τους νέους Ιεραποστόλους πιστεύουν ότι με την περιτομή θα είναι ακόμη πιο αφοσιωμένοι στο θέλημα του Θεού και έτσι θα είναι ακόμη πιο ευχάριστοι στον Παύλο”, είπε.
“Οι εχθροί του Παύλου φαίνεται να εμπνέονται από την πίστη στην παράδοση που έλαβαν από τους πατέρες και πιστεύουν ότι η γνήσια πίστη συνίσταται στην τήρηση του νόμου”.
“Ο ίδιος ο Απόστολος γνωρίζει πολύ καλά ότι η αποστολή του έχει θεϊκή φύση – την αποκάλυψε ο ίδιος ο Χριστός σ’ αυτόν – και γι’ αυτό κινείται με απόλυτο ενθουσιασμό για την καινοτομία του Ευαγγελίου, η οποία είναι ριζική καινοτομία, όχι φευγαλέα καινοτομία: δεν υπάρχουν “μοντέρνα” ευαγγέλια, το Ευαγγέλιο είναι πάντα καινούργιο, είναι καινοτομία.
Η ποιμαντική του αγωνία τον οδηγεί να είναι αυστηρός, γιατί βλέπει τον μεγάλο κίνδυνο που αντιμετωπίζουν οι νέοι Χριστιανοί”.
“Εν ολίγοις, σε αυτόν τον λαβύρινθο των καλών προθέσεων, είναι απαραίτητο να ξεμπερδεύουμε για να συλλάβουμε την υπέρτατη αλήθεια που συνάδει περισσότερο με το πρόσωπο και το κήρυγμα του Ιησού και την αποκάλυψη της αγάπης του Πατέρα”.
Ο Πάπας Φραγκίσκος είπε ότι όπως και στην εποχή του Αγίου Παύλου, η διάκριση είναι επίσης ζωτικής σημασίας στην Εκκλησία σήμερα.
“Πολύ συχνά έχουμε δει σε όλη την ιστορία, και το βλέπουμε ακόμη και σήμερα, κάποια κινήματα που κηρύττουν το Ευαγγέλιο με τον δικό τους τρόπο, μερικές φορές με πραγματικά και γνήσια χαρίσματα – αλλά στη συνέχεια υπερβάλλουν και ανάγουν όλο το Ευαγγέλιο σε ένα “κίνημα”, παρατήρησε.
“Και αυτό δεν είναι το Ευαγγέλιο του Χριστού: αυτό είναι το Ευαγγέλιο του ιδρυτή και ναι, μπορεί να βοηθήσει στην αρχή, αλλά στο τέλος δεν αποδίδει καρπούς με βαθιές ρίζες”.
“Για τον λόγο αυτό, ο σαφής και αποφασιστικός λόγος του Παύλου ήταν σωτήριος για τους Γαλάτες και είναι σωτήριος και για εμάς. Το Ευαγγέλιο είναι δώρο του Χριστού προς εμάς, ο ίδιος μας το αποκάλυψε. Είναι αυτό που μας δίνει ζωή”.
Καθώς ο Πάπας ολοκλήρωσε την ομιλία του, οι προσκυνητές τον χειροκρότησαν με ενθουσιασμό.
Στη συνέχεια διαβάστηκε μια περίληψη της κατήχησης του Πάπα σε επτά γλώσσες. Μετά από κάθε περίληψη, χαιρέτησε τα μέλη κάθε γλωσσικής ομάδας.
(ΠΗΓΗ:catholicnewsagency.com)
Δ. Μ.Φ.