Πάπας Φραγκίσκος: Η ταπεινή υπηρεσία ενός Διακόνου μαρτυράει το μεγαλείο του Θεού 

Ο Πάπας Φραγκίσκος συνάντησε το προηγούμενο Σάββατο στο Βατικανό, Διακόνους και τις οικογένειές τους και τους ενθάρρυνε να βοηθήσουν τις Ενορίες τους να αναγνωρίσουν τον Ιησού στους φτωχούς.
“Οι Διάκονοι υπενθυμίζουν στην Εκκλησία ότι αυτό που ανακάλυψε η Αγία Τερέζα είναι αλήθεια: η Εκκλησία έχει μια καρδιά που φλέγεται από αγάπη. Ναι, μια ταπεινή καρδιά που χτυπάει με την υπηρεσία”, δήλωσε ο Πάπας στις 19 Ιουνίου.
“Η γενναιοδωρία ενός Διακόνου, ο οποίος προσφέρει από τον εαυτό του χωρίς να επιδιώκει τις πρώτες θέσεις, έχει γύρω του το άρωμα του Ευαγγελίου. Μιλάει για το μεγαλείο της ταπεινότητας του Θεού που κάνει το πρώτο βήμα… για να συναντήσει ακόμη και εκείνους που του έχουν γυρίσει την πλάτη”, είπε.
Ο Πάπας υποδέχτηκε τους Διακόνους από την Επισκοπή της Ρώμης και εξέφρασε στον καθένα από αυτούς τη σημασία της ξεχωριστής διακονίας τους στη ζωή της Εκκλησίας.
“Η μείωση του αριθμού των Ιερέων έχει οδηγήσει σε μια επικρατούσα απασχόληση των Διακόνων για την αντικατάστασή τους σε καθήκοντα που, αν και σημαντικά, δεν αποτελούν την ιδιαίτερη φύση του διακονικού έργου. Πρόκειται για υποκατάστατα καθήκοντα”, είπε.
Ο Πάπας Φραγκίσκος επικαλέστηκε τη δογματική διάταξη, Lumen Gentium, η οποία περιγράφει τη διακονία ως μια διακονία στην οποία “τα χέρια δεν επιβάλλονται στην Ιεροσύνη, αλλά σε μια διακονία υπηρεσίας”.
Είπε χαρακτηριστικά: “Η διακονία είναι η πρώτη φορά που η Εκκλησία έχει την ευκαιρία να διακονήσει την εκκλησία: “Η Σύνοδος, αφού μιλάει για την υπηρεσία προς τον λαό του Θεού “στη διακονία της λειτουργίας, του λόγου και της φιλανθρωπίας”, τονίζει ότι οι Διάκονοι είναι πάνω απ’ όλα “αφιερωμένοι στα καθήκοντα της φιλανθρωπίας και της διοίκησης (Lumen Gentium, 29)”.
“Η φράση υπενθυμίζει τους πρώτους αιώνες, όταν οι Διάκονοι φρόντιζαν για τις ανάγκες των πιστών, ιδιαίτερα των φτωχών και των ασθενών, στο όνομα και για λογαριασμό του Επισκόπου. Μπορούμε επίσης να αντλήσουμε από τις ρίζες της Εκκλησίας της Ρώμης”.
Ο Πάπας ενθάρρυνε τους Διακόνους να ακολουθήσουν τον Χριστό υιοθετώντας τη “λογική” του να ταπεινώνεται κανείς.
“Καλούμαστε όλοι να χαμηλώσουμε τους εαυτούς μας, επειδή ο Ιησούς έσκυψε προς εμάς, έκανε τον εαυτό του δούλο όλων. Αν υπάρχει ένα μεγάλο πρόσωπο στην Εκκλησία, αυτό είναι εκείνο που έκανε τον εαυτό του τον μικρότερο και υπηρέτη όλων”, είπε ο Πάπας Φραγκίσκος.
“Περιμένω από εσάς να είστε ταπεινοί. Είναι λυπηρό να βλέπεις έναν Επίσκοπο και έναν Ιερέα να επιδεικνύεται, αλλά είναι ακόμη πιο λυπηρό να βλέπεις έναν Διάκονο να θέλει να βάλει τον εαυτό του στο κέντρο του κόσμου, ή στο κέντρο της λειτουργίας, ή στο κέντρο της Εκκλησίας. Να είστε ταπεινοί. Αφήστε όλα τα καλά που κάνετε να είναι ένα μυστικό μεταξύ εσάς και του Θεού. Και έτσι θα αποδώσει καρπούς”, είπε.
Οι Διάκονοι μπορούν επίσης να υπηρετήσουν την κοινότητα μέσω της μαρτυρίας τους ως καλοί σύζυγοι, πατέρες και παππούδες.
“Αυτό θα δώσει ελπίδα και παρηγοριά στα ζευγάρια που περνούν δύσκολες στιγμές και που θα βρουν στη γνήσια απλότητα σας ένα τεντωμένο χέρι”, είπε.
Ο Πάπας πρόσθεσε: “Το να κάνετε τα πάντα με χαρά, χωρίς παράπονα – αυτή είναι μια μαρτυρία που αξίζει περισσότερο από πολλά κηρύγματα”.
Οι Διάκονοι μπορούν να λειτουργήσουν ως “φρουροί” για την ενορία τους, είπε, βοηθώντας “τη χριστιανική κοινότητα να αναγνωρίσει τον Ιησού στους φτωχούς και τους απόμακρους, καθώς χτυπάει τις πόρτες μας μέσω αυτών”.
“Όποια κι αν είναι η ανάγκη, δείτε τον Κύριο. Έτσι, αναγνωρίζετε κι εσείς τον Κύριο όταν, σε τόσους πολλούς μικρούς αδελφούς και αδελφές του, ζητάει να τραφεί, να τον καλωσορίσουν και να τον αγαπήσουν. Θα ήθελα αυτό να είναι το προφίλ των Διακόνων της Ρώμης και όλου του κόσμου”, είπε ο Πάπας Φραγκίσκος.

(πηγή: catholicnewsagency.com)

Δ. Μάριος Φώσκολος

κοινοποίηση άρθρου:

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

«Σώμα Χριστού» στον απόστολο Παύλο

«ΣΩΜΑ ΧΡΙΣΤΟΥ» ΣΤΟΝ ΑΠΟΣΤΟΛΟ ΠΑΥΛΟ Δύο τύποι εκκλησίας   Όπως είναι γνωστό, η διδασκαλία περί «Σώματος Χριστού» δεν είναι ενιαία στις Επιστολές του Αποστόλου Παύλου.

Προετοιμασία Μελλονύμφων

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ Στην Μετασυνοδική Αποστολική Παραίνεσή του ο Πάπας Φραγκίσκος γράφει: η συζυγική αγάπη που ενώνει τους συζύγους είναι μια αγάπη εξαγιασμένη, εμπλουτισμένη και φωτισμένη από

Angelus, 19 Μαρτίου 2023

ΠΑΠΑΣ ΦΡΑΓΚΙΣΚΟΣ ΑΓΓΕΛΟΣ ΚΥΡΙΟΥ Πλατεία Αγίου Πέτρου Κυριακή, 19 Μαρτίου 2023   Αγαπητοί αδελφοί και αδελφές, καλημέρα! Σήμερα το Ευαγγέλιο μας δείχνει τον Ιησού που

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου