Ο ΧΡΙΣΤΟΣ ΒΑΣΙΛΙΑΣ

Ο ΧΡΙΣΤΟΣ ΒΑΣΙΛΙΑΣ

 

Η ευαγγελική περικοπή της Κυριακής του Χριστού Βασιλιά αναφέρεται στην συνάντηση δυο Βασιλιάδων. Ο ένας απέναντι στον άλλο. Από τη μια μεριά ο Πιλάτος, που ως εκπρόσωπος του Αυτοκράτορα της Ρώμης Καίσαρα, είναι ενδεδυμένος με τη μέγιστη εξουσία πάνω στο λαό και μπορεί να αποφασίζει ακόμη και το θάνατο τους.
Μπροστά στον Πιλάτο στέκεται ένας άλλος Βασιλιάς από τη Ναζαρέτ, του οποίου όμως η Βασιλεία όπως ο ίδιος την χαρακτηρίζει είναι ολότελα διαφορετική από εκείνη των ισχυρών της γης, μάλιστα κάποια στιγμή που ο λαός, μετά τον πολλαπλασιασμό των άρτων, τον αναζητούσε για να κάνει ένα Βασιλιά της γης, εκείνος κρύφτηκε.
Ο Μεγάλος Πατέρας της Εκκλησίας μας, ο Άγιος Αυγουστίνος, ερμηνεύοντας τη σημερινή περικοπή σημειώνει: Ο Ιησούς δεν λέει: «η Βασιλεία μου δεν είναι εις αυτόν τον κόσμο, αλλά λέει «η Βασιλεία μου δεν είναι από αυτόν τον κόσμο». Η Βασιλεία λοιπόν του Χριστού βρίσκεται και πάνω στη γη και εμείς αυτό που είμαστε καλεσμένοι να κάνουμε είναι να ψάξουμε να την βρούμε. Η παρουσία του Βασιλιά Χριστού ανάμεσά μας είναι πραγματική αλλά και «διακριτική». Ποτέ δεν επιβάλλεται με δύναμη, αλλά απλώς μας ζητά να την δεχτούμε.

Είναι μία Βασιλεία που δεν έχει όπλα, μία Βασιλεία που δεν έχει στρατό, δεν καταδικάζει σε θάνατο κανένα, αντιθέτως ο Βασιλιάς ο ίδιος πεθαίνει για τους άλλους. Είναι μια Βασιλεία που η εξουσία της είναι υπηρεσία. Πάντα υπηρετεί. Δεν διατάζει. Συμβουλεύει. Είναι απλή και ταπεινή, με ένα Βασιλιά ταπεινό και πράο γι’ αυτό και οι ταπεινοί και φτωχοί της γης γίνονται τα σημάδια της παρουσίας της πάνω στη γη.
Ο Βασιλιάς Χριστός δεν είναι ένα Βασιλιάς ισχυρός, εξουσιαστής. Δεν έχει χρυσή κορώνα στο κεφάλι και πανάκριβο σκήπτρο στο χέρι. Τίποτε από όλα αυτά. Όσοι δεν ήθελαν ένα τέτοιο Βασιλιά του έβαλαν στο χέρι ένα καλάμι για σκήπτρο και στην κεφαλή του ένα ακάνθινο στεφάνι. Έχει ένα περίεργο θρόνο. Σχηματίζεται από δύο ξύλα που διασταυρώνονται και σχηματίζουν ένα σταυρό. Εκεί ενθρονίζεται γιατί αυτά τα δυο ατιμωτικά ξύλα γίνονται το σύμβολο της κάθετης και της οριζόντιας αγάπης. Αγάπης προς τον Θεό, αγάπης προς τον άνθρωπο.
Το Βασίλειο του Ιησού γεννιέται και μεγαλουργεί όταν ο ίδιος αποκαλύπτει το πρόσωπο του Θεού Πατέρα που είναι Αγάπη. Μια αγάπη που δεν αγαπά απλώς αλλά δίνεται. Η αγάπη του Θεού δίνεται με το πάθος και το θάνατο του Χριστού. Όταν ο Χριστός αποκαλύπτει αυτή την αγάπη και την αποδεικνύει προσφέροντας τη ζωή του για μας, γίνεται ο Βασιλιάς των ανθρώπων και του σύμπαντος κόσμου. Προσφέροντας τη ζωή του αποκα-λύπτει πόσο ο Θεός αγαπά τον άνθρωπο. Αποκαλύπτει ένα Θεό Μυστήριο αλλά και παρόντα στη ζωή του ανθρώπου.
Το Βασίλειο του Χριστού είναι ένα Βασίλειο το οποίο στο κακό απαντά με το καλό. Είναι ένα Βασίλειο που βασίζεται στην ευσπλαχνία και τη συγνώμη.

 

κοινοποίηση άρθρου:

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

2η Κυριακή της Παρουσίας (Β)

2η  ΚΥΡΙΑΚΗ ΤΗΣ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣ (Β)   ΑΝΤΙΦΩΝΟ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΕΙΣΟΔΟ Ησ 30,19,30                         Λαέ της Σιών, ιδού, ο Κύριος έρχεται να σώσει τους λαούς. Ο Κύριος

Mελέτη του Ευαγγελίου της ημέρας

ΣΑΒΒΑΤΟ ΤΗΣ 1ης ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ ΤΗΣ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣ 9 Δεκεμβρίου 2023                                       Εις το όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος. Αμήν

9 Δεκεμβρίου μνήμη της Αγίας Λευκαδίας

  Υπάρχουν ελάχιστες πληροφορίες για την Αγία Λευκαδία. Η ευλάβεια προς το πρόσωπό της αναπτύχτηκε στον τόπο ταφής της, το ρωμαϊκό κοιμητήριο του Τολέδο στην

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου