“ο χριστιανισμός είναι η θρησκεία των έργων.”

“ο χριστιανισμός είναι η θρησκεία των έργων.” “Μεταξύ των λόγων και των έργων υπάρχει  ένας ωκεανός”.

Αυτό εξήγησε χθες το πρωί στη διάρκεια της Θείας Λειτουργίας ο Πάπας Φραγκίσκος, κατά την τέλεση της Θείας Λειτουργίας στο Παρεκκλήσιο του Οίκου φιλοξενίας «Αγία Μάρθα» στο Βατικανό.

Ο  Θεός «είναι συγκεκριμένος» ενώ πολλοί χριστιανοί δεν είναι, και μάλιστα προσποιούνται ότι είναι χριστιανοί. Βιώνουν «μια θρησκεία των λόγων», κατασκευασμένη  από την υποκρισία και τη ματαιότητα.

Ερμηνεύοντας  τα λειτουργικά κείμενα της ημέρας (Τρίτη της δεύτερη εβδομάδας της Τεσσαρακοστής)  ο Άγιος Πατέρας  σταμάτησε στο σημείο  του Προφήτη Ησαΐα  που  συμπορεύεται με την  ευαγγελική περικοπή από το Ευαγγέλιο του Ματθαίου,  για να εξηγήσει  για μια φορά ακόμα  την διαλεκτική μεταξύ «των λόγων και των έργων».

Ειδικά εκείνο που ενέπνευσε  τα λόγια του Πάπα,  ήταν τα λόγια του Ιησού,  ο οποίος προέτρεπε τους μαθητές του  και το πλήθος που τον ακολουθούσε  να τηρούν τη διδασκαλία  των    Γραμματέων  και των Φαρισαίων, αλλά να μην μιμούνται  την συμπεριφορά τους, διότι είναι εμποτισμένη από την υποκρισία. «Ο Κύριος μας δείχνει το δρόμο των έργων» – είπε χαρακτηριστικά ο Άγιος Πατέρας. Πόσες φορές δυστυχώς συναντούμε στην Εκκλησία ανθρώπους  με ίδια  συμπεριφορά που λένε: Α! εγώ είμαι  καλός Καθολικός! Και έπειτα τι κάνουν;

«Ή πόσοι γονείς  που λέγονται Καθολικοί, αλλά ποτέ δεν έχουν καιρό  να μιλήσουν στα παιδιά τους,  να παίξουν με τα παιδιά τους, να ακούσουν τα παιδιά τους.  Ή χειρότερα ακόμη ενώ έχουν τους γονείς τους στο Ησυχαστήριο, πάντοτε είναι απασχολημένοι και δεν βρίσκουν καιρό να τους επισκεφθούν και τους αφήνουν εγκαταλειμμένους»  Όμως συνεχίζουν να φωνάζουν : «Μα εγώ είμαι  καλός Καθολικός ,  εγώ ανήκω στη τάδε εκκλησιαστική οργάνωση….»

«Αυτή είναι η θρησκεία των λόγων, συνέχισε ο Πάπας: όταν  λέω πως είμαι έτσι αλλά συμπεριφέρομαι εκκοσμικευμένα».  Μια θρησκεία που στην πραγματικότητα είναι «μια απάτη» διότι είναι «των λόγων και όχι των έργων».   Να κάνω όμως  τι;  Αυτό που λέει ο Ησαΐας, εξηγεί ο Πάπας Φραγκίσκος :  Να σταματήσω να κάνω το κακό, να μάθω να κάνω το καλό….. Φροντίστε  τον καταπιεσμένο, αποδώστε δικαιοσύνη στο ορφανό, υπερασπιστείτε την υπόθεση της χήρας».

Όλες αυτές οι πράξεις  δείχνουν την ευσπλαχνία του  Κυρίου,  που συναντά εκείνους  που έχουν το κουράγιο  να μιλούν μαζί του, να μιλούν για την αλήθεια  για τα έργα που κάνουν ή που δεν κάνουν  και αυτό για να διορθωθούν». «Ακριβώς σ’ αυτή τη διαλεκτική των λόγων και των έργων    ευρίσκεται η αγάπη του Κυρίου».

Το να είσαι Χριστιανός σημαίνει  να εκτελείς το θέλημα του Θεού.  Την τελευταία ημέρα, διότι για όλους θα υπάρξει η τελευταία ημέρα – τι θα μας ρωτήσει  ο Κύριος;  Θα μας πει: Τι είπατε για μένα; Όχι βέβαια αλλά θα μας ρωτήσει  «τι κάνατε για μένα ;»

Ο Ευαγγελιστής Ματθαίος μιλώντας για την τελική κρίση, αναφέρει  ότι ο Θεός θα  μας ζητήσει  λογαριασμό  για ότι κάναμε στους πεινασμένους, τους διψασμένους, τους φυλακισμένους, τους  ξένους. «Αυτή είναι η χριστιανική ζωή».

«Είθε ο Κύριος  να μας δώσει τη σύνεση να καταλάβουμε καλά  ποια είναι η διαφορά μεταξύ των λόγων και των έργων. Να μας διδάξει  την οδό των έργων  και να μας βοηθήσει να ακολουθήσουμε αυτό το δρόμο, διότι ο δρόμος των λόγων μας οδηγεί εκεί που ήταν  αυτοί οι διδάσκαλοι του νόμου,  αυτοί οι Αρχιερείς  και Γραμματείς  που αρέσκονται να ντύνονται πλούσια και να δείχνουν ότι κατέχουν μία εξουσία.»

Αλλά αυτή δεν είναι η πραγματικότητα του Ευαγγελίου: Ας μας δείξει ο  Κύριος το σωστό δρόμο».

Σημ.Στην πρώτη σειρά της φωτογραφίας, ο δεύτερος ιερέας από τα αριστερά είναι ο π., Ιωάννης Σκλάβος της Εκκλησιαστικής μας Επαρχίας.

 

κοινοποίηση άρθρου:

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

Από την απόλυτη μη βία του Ευαγγελίου, στη Θεολογία του δίκαιου πολέμου (του Σεβ. Ιωάννη)

Αγαπητοί αναγνώστες, Επειδή μερικά από τα κείμενα μου, κυρίως στην πρώτη περίοδο, ήταν εξαιρετικά μακροσκελή και αναλυτικά, έχω την εντύπωση πως πέρασαν απαρατήρητα. Αποφάσισα, λοιπόν,

Mελέτη του Ευαγγελίου της ημέρας

  ΤΡΙΤΗ ΤΗΣ 13ης ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ ΤΗΣ ΚΟΙΝΗΣ ΠΕΡΙΟΔΟΥ 28 Ιουνίου 2022 Εις το όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος. Αμήν Επικαλούμαι

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου