Ο φραγκισκανος ιερομοναχος πατήρ Γεώργιος Ρούσσος (1945-2022): «Ας οικοδομήσουμε μαζί ένα καλύτερο κόσμο»

Είναι κρίμα να μαθαίνουμε για το μεγάλο κοινωνικό έργο ενός συμπατριώτη μας καθολικού ιερέα, μετά το θάνατό του… Προσωπικά ήξερα μόνο για τον τηνιακής καταγωγής φραγκισκανό ιερομόναχο π. Αντώνιο Ρουγγέρη, με δράση στην Ιταλία.

Υπήρξε όμως και ένας φραγκισκανός από την Άνω Σύρο, ο π. Γεώργιος Ρούσσος, ιδρυτής του διεθνούς ανθρωπιστικού οργανισμού UVISP, στην Ούμπρια της Ιταλίας, με σημαντικό κοινωνικό έργο, ο οποίος έφυγε στα 77 του χρόνια, όπως ενημερωθήκαμε από την ιστοσελίδα της Καθολικής Επισκοπής Σύρου. Αναζητώντας πληροφορίες για τον UVISP αντιλαμβάνεται κανείς γιατί αξίζει να γνωρίσουμε και στη Χώρα μας το έργο του αείμνηστου ιερομονάχου.

Ο π. Γεώργιος Ρούσσος ( Άνω Σύρος 30-7-45 – Ασίζη 2-11-22) έμεινε ορφανός από πατέρα σε παιδική ηλικία και αναγκάστηκε να εργαστεί σε ό,τι έβρισκε για να επιβιώσει. Στα 18 του στάλθηκε, με μεσολάβηση Φραγκισκανών από Ρόδο, στην Ιταλία. Εκεί σπούδασε και έγινε μοναχός και κατόπιν ιερέας του τάγματος του Αγίου Φραγκίσκου. Ζήτησε και πήγε ιεραπόστολος στη Νικαράγουα (1975-82) από όπου επέστρεψε με προβλήματα υγείας, λόγω των κακουχιών. Συνήλθε αλλά δεν ξέχασε τους ανθρώπους με τους οποίους είχε ζήσει. Το 1983 ίδρυσε τη «Διεθνή Εθελοντική Ένωση για την Ανάπτυξη και την Ειρήνη ( UVISP)», με σύνθημα την οικοδόμηση ενός καλύτερου κόσμου, στην περιοχή Bastia Umbria.  H ένωση, το 1987, έλαβε το δικαίωμα από την ιταλική κυβέρνηση, να εκτελεί αναπτυξιακά προγράμματα στο εξωτερικό. Για 35 χρόνια, παράλληλα με τα ιερατικά και μοναχικά καθήκοντα που του ανατίθεντο, ο padre Giorgio ενέπνευσε εκατοντάδες να προσφέρουν χρήματα, είδη ανάγκης ή το χρόνο τους για να βοηθήσουν τους έχοντες ανάγκη.

Η Ένωση έχει 6 Επιτροπές: Έργου -Υιοθεσιών από Απόσταση – Μεταναστών και Φτώχειας – Πληροφόρησης και Ανάπτυξης Εκπαίδευσης – Εκπαίδευσης και Αποστολής Εθελοντών στο Εξωτερικό – Συγκέντρωσης Χρημάτων.

Εντός Ιταλίας οργανώνει πολιτιστικές και καλλιτεχνικές δραστηριότητες, στρογγυλά τραπέζια και διαγωνισμούς σε σχολεία για να συγκεντρώσει χρήματα, ενώ εκδίδει και ενημερωτικό έντυπο. Επίσης μοιράζει τρόφιμα, ρούχα και έπιπλα σε φτωχές οικογένειες.

Εκτός Ιταλίας, εκτός από στήριξη οικογενειών σε Ασία Αφρική και Λατινική Αμερική

μέσω υιοθεσιών εξ αποστάσεως, στηρίζει μικρά αναπτυξιακά έργα σε αγροτικές περιοχές για την αύξηση εισοδήματος και βελτίωσης των κοινωνικών συνθηκών, μέσω εκπαίδευσης π.χ. στη Νικαράγουα τη δημιουργία φούρνου και εκπαίδευση ατόμων να εργαστούν σε αυτόν ή τη ενίσχυση καλλιεργητών καλαμποκιού, σόγιας και φασολιών, στην Μπουρκίνα Φάσο την ενίσχυση κτηνοτρόφων χοίρων και κοτόπουλων και την εκπαίδευση γυναικών στη ραπτική, στο Κονγκο (R.D.) την ενίσχυση 120 κτηνοτρόφων συγκεκριμένης τοπικής ράτσας κουνελιού κλπ.

Αποβίωσε σε θεραπευτήριο του Τάγματος στην Ασίζη, αφού νοσηλεύτηκε στην Περούτζια. Από τις αρχές του έτους είχε διαισθανθεί το τέλος και φρόντισε για τη διαδοχή του στη UVISP.

Πληροφορίες και φωτογραφίες από την ιστοσελίδα της UVISP

 

 

 ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΛΕΒΑΝΤΗΣ

μέλος της Συνοδικής Επιτροπής “Δικαιοσύνη και Ειρήνη”

κοινοποίηση άρθρου:

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου