Ο Πρόεδρος της COMECE για την κατασκευή τειχών στα σύνορα της Ε.Ε.

O ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ COMECE ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΤΕΙΧΩΝ

ΣΤΑ ΣΥΝΟΡΑ ΤΗΣ Ε.Ε

 

Ο Πρόεδρος της COMECE Καρδινάλιος J.-C. Hollerich σχολιάζει το αίτημα Χώρων της Ευρωπαϊκής Ένωσης για κατασκευή τειχών στα σύνορά της. 

Οι Καθολικοί Ιεράρχες της Ευρωπαϊκής Ένωσης (COMECE) έχουν επανειλημμένα ζητήσει τη θεσμοθέτηση κανόνων προστασίας των μεταναστών και των αιτούντων άσυλο. Ήταν αναμενόμενη, επομένως, η δήλωση του Προέδρου της και Αρχιεπισκόπου Λουξεμβούργου, στο Πρακτορείο SIR. 

Επιθυμώ να εκφράσω την ανησυχία μου για την κατάσταση των μεταναστών και των ευρισκόμενων σε κατάσταση ανάγκης αιτούντων άσυλο. Η ανθρώπινη αξιοπρέπεια και τα θεμελιώδη δικαιώματα τους πρέπει να γίνονται σεβαστά. Πρέπει να προστατεύεται το δικαίωμά τους να ζητήσουν άσυλο και τα Κράτη της Ε.Ε. πρέπει να σέβονται την αρχή της μη επαναπροώθησης σε χώρες προέλευσης όταν κινδυνεύει η ζωή τους.”

Αφορμή της δήλωσης ήταν η επιστολή 12 χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, με την οποία ζητούν να κατασκευασθούν τείχη στα εξωτερικά σύνορά της ώστε να αποτρέπεται η είσοδος μεταναστών

Ο Πρόεδρος της COMECE θύμισε το μήνυμα του Πάπα Φραγκίσκου για την Ευρώπη: “Ονειρεύομαι μια Ευρώπη αλληλέγγυα και γενναιόδωρη, έναν τόπο δεκτικό και φιλόξενο, όπου Η ΑΓΑΠΗ η ανώτερη χριστιανική αρετή θα υπερτερεί κάθε μορφής αδιαφορίας και εγωισμού” και συμπλήρωσε: “ Ως Επίσκοποι της Ευρωπαϊκής Ένωσης στηρίζουμε τις προσπάθειες εξεύρεσης νόμιμων και ασφαλών διαδρόμων για τους μετανάστες προς τα κράτη μέλη ώστε να αποφεύγεται να πέφτουν στα χέρια εγκληματικών δικτύων. Καλούμε την Ε.Ε. και τα κράτη μέλη να δέχονται, να προστατεύουν και να προωθούν τις διαδικασίες ενσωμάτωσης των μεταναστών και των αιτούντων άσυλο, στηρίζοντας μια θετική καταγραφή για τους ίδιους και τις οικογένειές τους”.

Η επιστολή. προς τον Αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Μαργαρίτη Σχοινά και την Επίτροπο Εσωτερικών Υποθέσεων Ylva Johansson, φέρει ημερομηνία 7-10-2021 και υπογράφεται από τους Υπουργούς Εσωτερικών 12 χωρών (Αυστρίας, Βουλγαρίας, Κύπρου, Τσεχίας, Δανίας Εσθονίας, Ελλάδας, Ουγγαρίας, Λεττονίας, Λιθουανίας, Πολωνίας, Σλοβακίας ). Οι Υπουργοί αναφέρουν: “Τα φυσικά εμπόδια είναι αποτελεσματικός τρόπος προστασίας των συμφερόντων της Ε.Ε. και όχι μόνο των χωρών πρώτης άφιξης. Αυτή η νόμιμη μέθοδος, ως επείγουσα ανάγκη, πρέπει να χρηματοδοτηθεί, κατά σημαντικό ποσοστό, από τον προϋπολογισμό της Ένωσης …”. 

Πληροφόρηση-φωτογραφίες: ιστοσελίδα της COMECE και πρακτορείο SIR 

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΛΕΒΑΝΤΗΣ

Μέλος Συνοδικής Επιτροπής ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ ΚΑΙ ΕΙΡΗΝΗ

κοινοποίηση άρθρου:

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

4η Κυριακή του Πάσχα (B)

4η   ΚΥΡΙΑΚΗ ΤΟΥ ΠΑΣΧΑ (B)        ΑΝΤΙΦΩΝΟ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΕΙΣΟΔΟ Ψλ.33(32),5-6         Από το έλεος του Κυρίου η γη είναι γεμάτη. Με το Λόγο του

ΜΕΛΕΤΗ_ΤΟΥ_ΕΥΑΓΓΕΛΙΟΥ.jpg

Mελέτη του Ευαγγελίου της ημέρας

ΣΑΒΒΑΤΟ ΤΗΣ 3ης ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ ΤΟΥ ΠΑΣΧΑ 25 Μαΐου  2024     Εις το όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος.  Αμήν Επικαλούμαι

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου