Ο Πατριάρχης Βαβυλώνας των Χαλδαίων
ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ ΟΛΟΥ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ
ΟΙ ΧΡΙΣΤΙΑΝΟΙ ΤΟΥ ΙΡΑΚ: ΜΙΑ ΔΙΠΛΗ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ
Είναι πλέον προφανές ότι οι Χριστιανοί του Ιράκ, μαζί με άλλες μειονότητες, έχουν δεχθεί ένα θανάσιμο πλήγμα. Πάνω από 100.000 Χριστιανοί έχουν εκτοπιστεί με τη βία, οι περιουσίες τους έχουν λεηλατηθεί, τα χρήματα και τα προσωπικά τους έγγραφα έχουν κλαπεί, τα σπίτια τους καταλαμβάνονται με τη βία για τον μόνο λόγο ότι είναι Χριστιανοί! Επισκέφθηκα τους χώρους συγκέντρωσης των εκτοπισμένων ανθρώπων στις επαρχίες Ερμπίλ και Ντοχόκ και αυτό που είδα και άκουσα ξεπερνά κάθε φαντασία!
Από τις 6 Αυγούστου μέχρι σήμερα, δεν υπάρχει ακόμη μια συγκεκριμένη λύση για την κρίση που αντιμετωπίζουμε. Από την άλλη μεριά, η ροή κονδυλίων, όπλων και μαχητών συνεχίζεται στο Ισλαμικό Κράτος. Παρά το γεγονός ότι βιώνουμε μια οργανωμένη εκστρατεία εξόντωσής μας στο Ιράκ, η παγκόσμια συνείδηση δεν έχει πλήρη επίγνωση της σοβαρότητας της καταστάσεως. Τώρα, η δεύτερη φάση της συμφοράς μας έχει ήδη αρχίσει: είναι η μετανάστευση αυτών των οικογενειών προς διάφορες χώρες του κόσμου, με αποτέλεσμα να χάνεται η ιστορία, η πολιτιστική κληρονομιά και η ταυτότητα αυτών των ανθρώπων.
Η εκτόπιση και η μετανάστευση επιδρούν τα μέγιστα στους Χριστιανούς, όπως και στους Μουσουλμάνους. Το Ιράκ χάνει ένα αναντικατάστατο συστατικό στοιχείο της κοινωνίας του, που είναι το Χριστιανικό. Ως εκ τούτου, μια αυθεντική πολιτιστική και θρησκευτική παράδοση έχει αρχίζει να εξαφανίζεται!
Η Διεθνής Κοινότητα, κυρίως οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Ευρωπαϊκή Ένωση, λόγω της ηθικής και της ιστορικής τους ευθύνης προς το Ιράκ, δεν μπορούν να μένουν αδιάφορες. Ενώ αναγνωρίζουν ό,τι έχει γίνει μέχρι τώρα για την επίλυση αυτής της κρίσης, φαίνεται ότι οι μέχρι τώρα ανειλημμένες αποφάσεις και πράξεις δεν έχουν επιφέρει καμία πραγματική αλλαγή στο ρου των γεγονότων. Η μοίρα αυτών των ανθρώπων που υποφέρουν, ακόμη διακυβεύεται, λες και αυτοί οι άνθρωποι δεν αποτελούν μέρος του ανθρώπινου γένους!
Όσον αφορά στην Μουσουλμανική Κοινότητα, οι δηλώσεις της σχετικά με τις βαρβαρότητες που ασκούνται στο όνομα της θρησκείας τους εναντίον της ζωής, της αξιοπρέπειας και της ελευθερίας των Χριστιανών, δεν ήταν αυτές που περιμέναμε, αφού γνωρίζουν ότι οι Χριστιανοί έχουν συνεισφέρει και παλέψει γι’ αυτήν τη χώρα, σε συνεργασία με τους Μουσουλμάνους αδελφούς τους και παράλληλα με τον Ισλαμικό πολιτισμό.
Ο θρησκευτικός φονταμενταλισμός αυξάνεται συνεχώς και γίνεται ολοένα πιο ισχυρός και βίαιος, προκαλώντας τραγωδίες. Αυτό, μας κάνει να αναρωτηθούμε πότε οι Μουσουλμάνοι ακαδημαϊκοί και διανοούμενοι θα εξετάσουν με κριτική διάθεση αυτό το επικίνδυνο φαινόμενο, και θα το ξεριζώσουν με τη διδασκαλία μιας πραγματικής θρησκευτικής συνείδησης και με τη διάδοση ενός αυθεντικού πολιτισμού, ο οποίος θα δέχεται τον άλλο ως αδελφό και ως ίσο πολίτη με πλήρη δικαιώματα.
Αυτά που έχουν συμβεί μέχρι τώρα είναι φρικτά και απαίσια. Γι’ αυτό χρειαζόμαστε μια επείγουσα και αποτελεσματική διεθνή υποστήριξη από όλους τους ανθρώπους καλής θελήσεως, για να σώσουμε από την εξαφάνιση τους Χριστιανούς και τους Γεζίδις, οι οποίοι είναι γνήσια συστατικά της ιρακινής κοινωνίας. Γνωρίζουμε ότι η σιωπή και η απάθεια θα ενθαρρύνει τους φονταμενταλιστές του ISISνα διαπράξουν και άλλες τραγωδίες! Το ερώτημα είναι: ποιος θα είναι ο επόμενος;
Πολλοί από τους πρόσφυγες επιθυμούν να επιστρέψουν στις πόλεις και στα σπίτια τους, στην πεδιάδα της Νινευή, και ελπίζουν να το πράξουν με ασφάλεια, κάτω από διεθνή προστασία. Όμως, η πλήρης ασφάλεια της περιοχής δεν μπορεί να επιτευχθεί χωρίς την συνεργασία της Διεθνούς Κοινότητας, και την κοινή δράση της κεντρικής κυβέρνησης του Ιράκ και της τοπικής κυβέρνησης του Κουρδιστάν. Οι αθώοι αυτοί άνθρωποι έχουν το δικαίωμα να ζήσουν ειρηνικά και με αξιοπρέπεια, μετά τον τρόμο που τους προκάλεσε το ISISκαι τη λεηλασία από τους ίδιους τους γείτονές τους.
Η Εκκλησία: Εμείς, βέβαια, είμαστε υπερήφανοι για την πίστη των πνευματικών μας παιδιών. Έμειναν ακλόνητοι και αντιμετώπισαν με θάρρος αυτόν τον όλεθρο, για χάρη της πίστεώς τους. Τους καλούμε να ζήσουν αυτήν την κρίση μέσα σε αληθινή κοινωνία με τους γύρω τους, χωρίς διακρίσεις. Αυτό που χρειαζόμαστε δεν είναι εξαντλητικές δηλώσεις, αλλά αληθινή κοινωνία με τους άλλους, όπως η εμπειρία που είχαμε κατά την επίσκεψη της αντιπροσωπείας της Συνόδου της Ιεραρχίας της Γαλλίας, με τον Προσωπικό Απεσταλμένο του Πάπα Φραγκίσκου και τους Πατριάρχες. Η κρίση αυτή μάς ενδυναμώνει ώστε να προχωρήσουμε σε μια πνευματική, ηθική και υλική ανασυγκρότηση των κοινοτήτων μας. Σεβόμαστε την απόφαση εκείνων που επιθυμούν να μεταναστεύσουν, αλλά γι’ αυτούς που επιθυμούν να παραμείνουν, εμείς υπογραμμίζουμε την μακρά ιστορία μας και την βαθιά ριζωμένη κληρονομιά μας σε αυτή τη γη. Ο Θεός έχει το δικό του σχέδιο για την παρουσία μας σε αυτή τη χώρα και μας καλεί να μεταφέρουμε το μήνυμα της αγάπης, της αδελφοσύνης, της αξιοπρέπειας και της αρμονικής συνύπαρξης.
Πατριάρχης Λούϊς Ραφαήλ Σάκο
Πρόεδρος της Συνόδου της Καθολικής Ιεραρχίας του Ιράκ
24/08/2014