«Ο Πάπας Φραγκίσκος στο Άουσβιτς τον Ιούλιο;»

Κατά την Ημέρα της ιστορικής Μνήμης, που γιορτάστηκε στις 27 Ιανουαρίου, ο διευθυντής του Γραφείου Τύπου του Βατικανού, πατέρας Federico Lombardi, αποκάλυψε ότι κατά πάσα πιθανότητα ο Πάπας Φραγκίσκος θα επισκεφθεί το στρατόπεδο εξόντωσης του Άουσβιτς. Καμία ημερομηνία δεν έχει καθοριστεί μέχρι στιγμής, αλλά η επίσκεψη θα λάβει χώρα τον Ιούλιο, με την ευκαιρία του ταξιδιού στην Πολωνία για την Παγκόσμια Ημέρα Νεολαίας 2016.
Ο εκπρόσωπος τύπου του Βατικανού μίλησε στο ραδιόφωνο του Βατικανού για την παρουσίαση του βιβλίου του Alberto Mieli, επιζήσαντος του Ολοκαυτώματος, «Eravamo ebrei. Questa era la nostra colpa» («Ήμασταν Εβραίοι. Αυτό ήταν το λάθος μας»), στο οποίο μετά από 70 χρόνια αφηγείται στην ανιψιά του την Ester, την τρομακτική εμπειρία της απελάσεως.
Συμβολικά, κατά την Ημέρα της ιστορικής Μνήμης, Ο πατέρας Lombardi θέλησε να φορέσει το kippah. «Δεν μου αρέσουν οι θεατρικές χειρονομίες – δήλωσε – αλλά σήμερα αποφάσισα να φορέσω ως διακριτικό σήμα, το kippah που φορούσα στη συναγωγή για την επίσκεψη του Πάπα πριν από δέκα ημέρες».
Επιπλέον, ο πατέρας Federico επεσήμανε ότι, στη Γαλλία, αμέσως μετά τις τρομοκρατικές επιθέσεις, τα θεσμικά όργανα είχαν ζητήσει από τις αρχές να μην φέρουν αναγνωριστικά σήματα. «Σε αυτές τις περιπτώσεις – παρατήρησε ο εκπρόσωπος τύπου του Βατικανού – για να το πω με τα λόγια της Ruth Dureghello προέδρου της Εβραϊκής Κοινότητας της Ρώμης, είναι σωστό να δηλώνουμε την ταυτότητά μας, ενάντια σε κάθε απειλή. Δεν έχω ξεχάσει αυτά τα λόγια, έβγαλα το kippah που μας είχανε δώσει την ημέρα της επίσκεψης στη συναγωγή και τώρα το φοράω ως ένδειξη αλληλεγγύης και φιλίας ».
Ο διευθυντής του Γραφείου Τύπου του Βατικανού εξέφρασε επίσης την «συγκίνηση» του για το γεγονός ότι η Ημέρα της ιστορικής Μνήμης εορτάστηκε «σε ένα χώρο του Βατικανού», την έδρα του ραδιοφωνικού σταθμού, «μαζί με έναν από τους λιγοστούς επιζώντες» των καταυλισμών εξόντωσης. Υπενθύμισε, τέλος, τις τρεις ομιλίες των Παπών Ιωάννη Παύλου ΙΙ και Βενέδικτου XVI στο μνημείο του Ολοκαυτώματος στην Ιερουσαλήμ, στο Yad Vashem και στο Άουσβιτς.

ΡΦ
 

κοινοποίηση άρθρου:

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

Mελέτη  του Ευαγγελίου της ημέρας

ΕΟΡΤΗ ΑΓΙΟΥ ΑΝΔΡΕΑ ΑΠΟΣΤΟΛΟΥ Τρίτη 30 Νοεμβρίου 2022     Εις το όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος. Αμήν Επικαλούμαι το

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου