Ο Πάπας Φραγκίσκος στην Αλβανία

Φραγκίσκος: Κανείς να μην χρησιμοποιεί ως πρόσχημα τη θρησκεία για να δικαιολογεί τη βία

 

Στην ομιλία του, που είχε έμμεσες αναφορές στο Ισλαμικό Κράτος, ανέφερε με νόημα ότι κανείς δεν μπορεί να "χρησιμοποιεί ως πρόσχημα τη θρησκεία" για να δικαιολογεί τη βία.

Αναφορά στην αποτρόπαιη δράση του Ισλαμικού Κράτος έκανε ο Πάπας Φραγκίσκος εξυμνώντας την Κυριακή την ειρηνική συνύπαρξη των θρησκειών στην Αλβανία. Στηνομιλίατου, ανέφερεμενόημαότικανείςδενμπορείνα"χρησιμοποιείωςπρόσχηματηθρησκεία" γιαναδικαιολογείτηβία.

"Κανείς να μην σκεφτεί ότι μπορεί να κάνει το Θεό ασπίδα όταν σχεδιάζει και εκτελεί πράξεις βίας και περιφρόνησης! Κανείςναμηνχρησιμοποιείωςπρόσχηματηθρησκείαγιανα΄πραγματοποιείτιςενέργειέςτουπουείναιαντίθετεςμετηναξιοπρέπειατουανθρώπουκαιτωνθεμελιωδώνδικαιωμάτωντου", τόνισεενώπιοντηςαλβανικήςηγεσίας, παρουσιάζονταςτοαλβανικόπολιτικόσύστημακαιτηναρμονικήσυνύπαρξημεταξύτωνθρησκειώνστηνΑλβανίαως"έναπρότυπο".

Ο77χρονοςΠοντίφικας, πουέδειχνεχλωμόςκαικαταβεβλημένος, απηύθυνεθερμόχαιρετισμόσε"μιαχώραηρώωνπουθυσίασαντηζωήτουςγιατηνανεξαρτησίατουέθνουςκαιμιαχώραμαρτύρωνπουθυσιάστηκανγιατηνπίστητουςαντιμετωπίζονταςτιςδιώξεις".

ΟΠάπαςεξήρετηστάσητηςπολιτικήςκαιθρησκευτικήςηγεσίαςστηνΑλβανία: "τοαμοιβαίοκλίμασεβασμούκαιεμπιστοσύνηςμεταξύκαθολικών, ορθοδόξωνκαιμουσουλμάνωνείναιπολύτιμοαγαθόγιατηχώρακαιαποκτάιδιαίτερησημασίαστηνεποχήμας". Σημείωσε επίσης ότι η "αληθινή έννοια της θρησκείας "προδίδεται από εξτρεμιστικές ομάδες" που "διαστρεβλώνουν και εκμεταλλεύονται τις διαφορές μεταξύ των διαφόρων δογμάτων, και τις μετατρέπουν σε "επικίνδυνο παράγοντα αντιπαράθεσης και βίας".

Στην ομιλία του, ο Φραγκίσκος απευθυνόταν σε όλες τις θρησκείες, υποδηλώνοντας επίσης σαφώς ότι η επικαιρότητα σημαδεύεται από τις βιαιότητες της τζιχαντιστικής οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος που δρα στο Ιράκ και τη Συρία.

"Μακάρι η Αλβανία να συνεχίσει (να πορεύεται) συνεχώς σε αυτό δρόμο αποτελώντας πρότυπο για πολλές χώρες", δήλωσε.

"Η εμπειρία της Αλβανίας δείχνει ότι μια ειρηνική και γόνιμη συνύπαρξη μεταξύ ανθρώπων και κοινοτήτων διαφορετικών θρησκειών είναι όχι μόνο επιθυμητή, αλλά εφικτή και ρεαλιστική. Είναι κάτι πρέπει να προστατεύεται και να τρέφεται καθημερινά, ενισχύοντας την παιδεία για τον σεβασμό στις διαφορές και τις ιδιαίτερες ταυτότητες", υπογράμμισε.

Η έκκληση του Ποντίφικα ήταν πολύ γενική, με αναφορά βεβαίως στις διχόνοιες μεταξύ χριστιανών και μουσουλμάνων, στη Μέση Ανατολή ιδιαίτερα, αλλά και στη διχόνοια μεταξύ καθολικών και ορθοδόξων (όπως στην Ουκρανία) και σε άλλες συγκρούσεις μεταξύ θρησκειών, επισημαίνουν οι ειδικοί υπογραμμίζοντας ότι ο Πάπας εκτιμά πως είναι σε εξέλιξη "ένας τρίτος παγκόσμιος πόλεμος τμηματικά".

Ο Ποντίφικας κάλεσε την αλβανική ηγεσία και τη νεολαία να "απαντήσουν στις νέες προκλήσεις".

"Σε έναν κόσμο που τείνει προς την οικονομική και πολιτισμική παγκοσμιοποίηση, πρέπει να καταβληθούν όλες οι προσπάθειες ώστε η οικονομική ευημερία και η ανάπτυξη να είναι στη διάθεση όλων, και όχι μόνο μιας μερίδας του πληθυσμού. Επιπλέον, καμιά τέτοιου είδους ανάπτυξη δεν θα είναι αληθινή αν δεν είναι επίσης αειφόρος και δίκαιη, δηλαδή αν ξεχνά τα δικαιώματα των φτωχών και δεν σέβεται το περιβάλλον".

Πηγή: http://www.skai.gr/news

κοινοποίηση άρθρου:

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου