Ο Πάπας Φραγκίσκος προσεύχεται το Angelus από το μπαλκόνι του Νοσοκομείου

Στην πρώτη δημόσια εμφάνισή του μετά από την εγχείρηση στο έντερο, ο Πάπας Φραγκίσκος προσευχήθηκε την Κυριακή από το μπαλκόνι του νοσοκομείου του και απηύθυνε ένα μήνυμα που προέτρεπε την πρόσβαση σε καλή υγειονομική περίθαλψη για όλους.
“Αυτές τις ημέρες που νοσηλεύομαι στο νοσοκομείο, βίωσα πόσο σημαντική είναι η καλή υγειονομική περίθαλψη, προσβάσιμη σε όλους, όπως συμβαίνει στην Ιταλία και σε άλλες χώρες”, δήλωσε ο Πάπας Φραγκίσκος στις 11 Ιουλίου.
“Ένα δωρεάν σύστημα υγειονομικής περίθαλψης που εξασφαλίζει καλές υπηρεσίες, προσβάσιμες σε όλους. Αυτό το πολύτιμο αγαθό δεν πρέπει να χαθεί. Πρέπει να διατηρηθεί. Και γι’ αυτό πρέπει να δεσμευτούμε όλοι, γιατί εξυπηρετεί τους πάντες και απαιτεί τη συμβολή όλων”.

Ο Πάπας μίλησε ενώ βρισκόταν δίπλα σε νεαρούς ασθενείς από το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Gemelli της Ρώμης, όπου αναρρώνει εδώ και μία εβδομάδα μετά από μια εντερική επέμβαση κατά την οποία αφαιρέθηκε μέρος του παχέος εντέρου του.
Ο Πάπας Φραγκίσκος είπε ότι ακόμη και όταν τα Καθολικά νοσοκομεία αντιμετωπίζουν οικονομικές δυσκολίες, είναι ζωτικής σημασίας να θυμόμαστε ότι “η κλήση της Εκκλησίας δεν είναι να έχει χρήματα, αλλά να υπηρετεί, και η υπηρεσία είναι πάντα δωρεάν”.

“Μην το ξεχνάτε αυτό: Σώστε τα δωρεάν ιδρύματα”, είπε ο Πάπας.

Γιατροί και νοσηλευτές στάθηκαν μαζί με μια ομάδα προσκυνητών που είχαν συγκεντρωθεί έξω στην αυλή κάτω από το παράθυρο του νοσοκομείου. Οι άνθρωποι ανέμιζαν σημαίες και πανό και μερικές μοναχές τραγουδούσαν ύμνους καθώς περίμεναν τον Πάπα.
“Θα ήθελα να εκφράσω την εκτίμησή μου και την ενθάρρυνσή μου προς τους γιατρούς και όλους τους εργαζόμενους στον τομέα της υγείας και το προσωπικό του νοσοκομείου σε αυτό το νοσοκομείο και σε άλλα νοσοκομεία. Εργάζονται τόσο σκληρά”, δήλωσε ο Πάπας.
Νεαροί ασθενείς στάθηκαν δίπλα στον Πάπα και τον χαιρέτησαν καθώς εκφωνούσε την ομιλία του Angelus.
“Και ας προσευχηθούμε για όλους τους ασθενείς. Εδώ είναι μερικοί φίλοι που είναι άρρωστα παιδιά”, είπε ο Πάπας δείχνοντας τα παιδιά δίπλα του.
Κατά τη διάρκεια της εβδομαδιαίας παραμονής του Πάπα στο νοσοκομείο, ο Φραγκίσκος αντάλλαξε στοργικά μηνύματα με τους μικρούς ασθενείς στους κοντινούς παιδιατρικούς ογκολογικούς και παιδονευροχειρουργικούς θαλάμους.

“Γιατί υποφέρουν τα παιδιά; Γιατί τα παιδιά υποφέρουν είναι ένα ερώτημα που αγγίζει την καρδιά”, είπε ο Πάπας.

“Να τα συνοδεύετε με προσευχή και να προσεύχεστε για όλους τους ασθενείς, ιδιαίτερα για εκείνους που βρίσκονται σε πιο δύσκολες συνθήκες. Ας μην μείνει κανείς μόνος του. Είθε όλοι να λάβουν το χρίσμα της ακρόασης, της εγγύτητας και της φροντίδας. Ας το ζητήσουμε αυτό με τη μεσολάβηση της Μαρίας, της Μητέρας μας, της Υγείας των ασθενών”.

Ο Πάπας Φραγκίσκος εισήχθη στο νοσοκομείο στις 4 Ιουλίου για να υποβληθεί σε εγχείρηση για την ανακούφιση της στένωσης του παχέος εντέρου που προκλήθηκε από εκκολπωματίτιδα, μια κοινή πάθηση που περιλαμβάνει το σχηματισμό μικρών εξογκωμάτων ή σάκων στο τοίχωμα του παχέος εντέρου.
Το Βατικανό επιβεβαίωσε νωρίτερα αυτή την εβδομάδα ότι ο 84χρονος Πάπας είχε υποστεί μια “σοβαρή” στένωση του παχέος εντέρου.
Μια 10μελής ιατρική ομάδα συμμετείχε στην επέμβαση του Φραγκίσκου, η οποία πραγματοποιήθηκε υπό γενική αναισθησία, διήρκεσε περίπου τρεις ώρες και περιελάμβανε αριστερή ημικολεκτομή, την αφαίρεση της μιας πλευράς του παχέος εντέρου.
Ο Πάπας Φραγκίσκος αναρρώνει στον 10ο όροφο της εκτεταμένης πολυκλινικής σε μια πτέρυγα που προορίζεται για τα επείγοντα ιατρικά περιστατικά του Πάπα.
Πρόκειται για το ίδιο δωμάτιο όπου ο Ιωάννης Παύλος Β΄ έμεινε κατά τη διάρκεια πολλών από τις νοσοκομειακές θεραπείες του, μεταξύ άλλων για μια εγχείρηση στο παχύ έντερο το 1992 και τη νοσηλεία του μετά από πυροβολισμό σε απόπειρα δολοφονίας το 1981.
Ο Πάπας Φραγκίσκος έχει μείνει στο ίδιο δωμάτιο του νοσοκομείου όπου νοσηλεύτηκε ο Άγιος Ιωάννης Παύλος Β’.
Αυτή είναι η πρώτη μεγάλη επέμβαση του Φραγκίσκου κατά τη διάρκεια του ποντιφικού του αξιώματος. Το 2019, έκανε μια επέμβαση στα εξωτερικά ιατρεία για καταρράκτη και υποφέρει περιστασιακά από εξάρσεις ισχιακού πόνου.
Αφού προσευχήθηκε με το πλήθος, ο Πάπας είπε ότι προσευχήθηκε για τον λαό της Αϊτής μετά τη δολοφονία του προέδρου της στις 7 Ιουλίου.
“Συμμερίζομαι την ειλικρινή έκκληση των Επισκόπων της χώρας “να καταθέσετε τα όπλα σας, να επιλέξετε τη ζωή, να επιλέξετε να ζήσετε μαζί αδελφικά προς το συμφέρον όλων και προς το συμφέρον της Αϊτής”, είπε.

(Πηγή: catholicnewsagency.com)
Δ. Μάριος Φώσκολος

κοινοποίηση άρθρου:

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

Angelus, 26 Μαρτίου 2023

ΠΑΠΑΣ ΦΡΑΓΚΙΣΚΟΣ ΑΓΓΕΛΟΣ ΚΥΡΙΟΥ Πλατεία Αγίου Πέτρου Κυριακή, 26 Μαρτίου 2023     Αγαπητοί αδελφοί και αδελφές, καλημέρα! Σήμερα, Πέμπτη Κυριακή της Τεσσαρακοστής, το Ευαγγέλιο

Mελέτη του Ευαγγελίου της ημέρας

ΔΕΥΤΕΡΑ  ΤΗΣ 4ης  ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ ΤΗΣ ΤΕΣΣΡΑΚΟΣΤΗΣ 27 Μαρτίου  2023    Εις το όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος.  Αμήν Επικαλούμαι το 

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου