Ο Πάπας Φραγκίσκος για τις γυναίκες

O ΠΑΠΑΣ ΦΡΑΓΚΙΣΚΟΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΓΥΝΑΙΚΕΣ

Είναι γνωστό ότι η υγειονομική κρίση έχει αποτελέσματα στην ψυχική υγεία όλων μας. Αυτό, φυσικά, δε δικαιολογεί ούτε αποτελεί άλλοθι για την αυξανόμενη “βία” κατά των αδυνάτων είτε αυτοί είναι φτωχοί, πρόσφυγες και μετανάστες είτε γυναίκες και παιδιά, που υφίστανται βία εντός μιας σχέσης ή μιας οικογένειας. Όπως επίσης καταλάβαμε πρόσφατα, η βία δεν είναι μόνο σωματική, μπορεί να είναι ψυχική ή προσβολή της ιδιωτικότητας και της προσωπικότητας. Γεγονός επίσης παραμένει ότι σε όλο τον κόσμο αλλά και στην Ελλάδα, έχουν αυξηθεί η βία που ασκείται από άνδρες και οι γυναικοκτονίες.

Την 28-12-2021 έγινε γνωστή μία πρωτότυπη έκκληση της φεμινιστικής οργάνωσης ΜΩΒ ΔΙΚΤΥΟ προς τους θρησκευτικούς ηγέτες της Ελλάδας, καλώντας τους, στην ουσία, να νουθετήσουν τα άρρενα θρησκευόμενα μέλη στη συμπεριφορά τους προς τις γυναίκες της Χώρας. 

Με αυτή την αφορμή και ανεξάρτητα αν η έκκλησή τους θα βρει “ευήκωα ώτα”, θα ήθελα να παραθέσω πρόσφατα αποσπάσματα από λόγια του Πάπα Φραγκίσκου, στα οποία αναφέρεται στη θέση της γυναίκας. Αφενός γιατί είναι ξεκάθαρος για την ισότητα των δύο φύλων και την υποτίμηση που αντιμετωπίζουν διαχρονικά οι γυναίκες. Αφετέρου γιατί είναι άδικο να χαρακτηρίζεται “αντιφεμινιστής” από ακραίες οργανώσεις, επειδή “δεν αποδέχεται τις γυναίκες στην ιεροσύνη”, ως να είναι ζήτημα που εξαρτάται αποκλειστικά από τον ίδιο! Θυμίζω ότι αρχές του έτους θέσπισε επίσημα ότι τα διακονήματα του Ακολούθου και του Αναγνώστη είναι ανοικτά στις γυναίκες, ενώ παραμένει η συζήτηση για την επαναφορά του θεσμού των Διακονισσών.    

 

 

– Η βία κατά των γυναικών είναι ανοιχτή πληγή. ΠΑΝΤΟΥ ( Ακρόαση, 22/9 )

– Οι γυναίκες είναι αναντικατάστατες για να υπάρξει ένας κόσμος που θα είναι “σπίτι για όλους” Η αλληλεγγύη και η αμοιβαιότητα ανδρών – γυναικών είναι απαραίτητες στην κοινωνία (Μήνυμα προς το Φόρουμ Γυναικών της G20, 18/10).

– Οι γυναίκες δεν έχουν τις ευκαιρίες ανάδειξης των ανδρών (Ακρόαση, 8/11).

– Οι γυναίκες κρατούνται μακριά από θέσεις ευθύνης, αλλά στο Ευαγγέλιο είναι ΠΡΩΤΑΓΩΝΙΣΤΡΙΕΣ στην ιστορία της ΑΠΟΚΑΛΥΨΗΣ (Μήνυμα για την Παγκόσμια Ημέρα Φτωχών, 14/11).

– Η βία κατά των γυναικών είναι σχεδόν ΣΑΤΑΝΙΚΗ. Υπάρχει εκμετάλλευση της φυσικής αδυναμίας κάποιου να υπερασπισθεί τον εαυτό του. Είναι πράξη που προσπαθεί να εξευτελίσει και να προσβάλλει την αξιοπρέπεια της… Είναι ντροπή να χαστουκίζεις κάποιον, γυναίκα ή παιδί. Η αξιοπρέπεια του ανθρώπου είναι το πρόσωπό του… Το θύμα βίας θα πικραθεί, θα φοβηθεί αλλά κάποια στιγμή πρέπει να το ξεπεράσει, χρειάζεται όμως να βρεθούν άνθρωποι δίπλα του, να μην είναι μόνο και να το βοηθήσουν να επιστρέψει δυνατό (Συζήτηση με “ανθρώπους που έχουν χάσει τα πάντα εκτός από την ελπίδα”, στο TG5, 19/12).   

Πληροφορίες από Vatican News και Vatican Insider

Φωτογραφίες από Vatican News

 

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΛΕΒΑΝΤΗΣ

Μέλος Συνοδικής Επιτροπής ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ ΚΑΙ ΕΙΡΗΝΗ

κοινοποίηση άρθρου:

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

Πρόγραμμα Θείων Λειτουργιών 18-19.5.2024

Οικισμός Ενορία  18 -19 Μαΐου 2024 Αγάπη Αγίου Αγαπητού 18/5 Σάββατο   18.00 Θεία Λειτουργία Αετοφωλιά Αγίου Ιωάννου του Προδρόμου 18/5 Σάββατο   09.00 Θεία

Mελέτη του Ευαγγελίου της ημέρας

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΤΗΣ 2ης ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ ΤΟΥ ΠΑΣΧΑ 17 Μαΐου 2024   Εις το όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος. Αμήν Επικαλούμαι το

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου