Ο Πάπας Φραγκίσκος απαντά σε Έλληνες δημοσιογράφους

Ο ΠΑΠΑΣ ΦΡΑΓΚΙΣΚΟΣ ΑΠΑΝΤΑ ΣΕ ΕΛΛΗΝΕΣ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΥΣ

 

 

Στην πτήση της επιστροφής από την Αθήνα προς τη Ρώμη ο Πάπας απάντησε σε ερωτήσεις δημοσιογράφων που τον συνόδευαν, όπως συνηθίζει να κάνει σε κάθε Αποστολικό Ταξίδι. Οι δύο από τις πέντε ερωτήσεις που απάντησε είχαν γίνει από τους Κωνσταντίνο Τσίνδα (ΡΙΚ) και Ηλιάνα Μάγρα (Καθημερινή). 

Ο κύπριος ανταποκριτής ρώτησε για τη συγγνώμη προς τον Ιερώνυμο, τις σχέσεις μεταξύ Καθολικής και Ορθόδοξης Εκκλησίας και το θέμα που προέκυψε με το κείμενο της Ευρωπαϊκής Ένωσης που αντικαθιστούσε την λέξη “Χριστούγεννα” με τη λέξη “γιορτές”.

Ο Ποντίφικας απάντησε ότι ζήτησε συγγνώμη για όλους τους διχασμούς που έχουν προκληθεί με ευθύνη της Καθολικής Εκκλησίας. 

Επίσης αναφέρθηκε στην εμπειρία της Συνοδικότητας στην Ορθόδοξη Εκκλησία, που πρέπει να αποτελέσει παράδειγμα για την Καθολική Εκκλησία και επισήμανε ότι “συν–οδος” σημαίνει “κάνουμε δρόμο μαζί” και ότι ο ίδιος επιθυμεί να έχει σύντομα νέα συνάντηση με τον Ρώσο Πατριάρχη Κύριλλο.

Τέλος  χαρακτήρισε “αναχρονισμό” την αντικατάσταση λέξεων και εκφράσεων που δήθεν έρχονται σε αντίθεση με το πνεύμα πολυπολιτισμικότητας και ανοχής και τόνισε ότι η άρνηση των χριστιανικών αξιών της Ευρώπης οδηγεί στο αντίθετο αποτέλεσμα.

Η απεσταλμένη της “Καθημερινής” ρώτησε για την υποχώρηση της Δημοκρατίας στην Ευρώπη και τους πολιτικούς που αυτοχαρακτηρίζονται χριστιανοί αλλά ωθούν τους πολίτες σε ακραίες απόψεις. 

Ο Πάπας απάντησε ότι η Δημοκρατία είναι θησαυρός και πρέπει να προστατεύεται από τις ίδιες τις χώρες. Αναφέρθηκε στην πληγή του λαϊκισμού και εξήγησε ότι ο μεγαλύτερος λαϊκισμός του περασμένου αιώνα ήταν ο ναζισμός, ο οποίος υπερασπιζόμενος δήθεν εθνικές αξίες, κατέληξε να εκμηδενίσει την ίδια τη ζωή. Αντίστοιχα, η ίδια η Δημοκρατία στην εποχή μας μπαίνει σε δρόμους που την αποδυναμώνουν γιατί τείνει να θυσιάζει τις εθνικές αξίες και την πραγματική συμμετοχή του λαού (αντί της λαϊκότητας κυριαρχεί ο λαϊκισμός) στη λήψη των αποφάσεων προς όφελος διεθνών οικονομικών και πολιτιστικών δυνάμεων. 

Ο Φραγκίσκος απάντησε επίσης σε δημοσιογραφικές ερωτήσεις για την αποδοχή της παραίτησης του Αρχιεπισκόπου Παρισίων Michel Aupetit. 

(πηγή: vaticannews και Καθημερινή)

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΛΕΒΑΝΤΗΣ

Μέλος Συνοδικής Επιτροπής ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ ΚΑΙ ΕΙΡΗΝΗ

κοινοποίηση άρθρου:

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

Γενική Ακρόαση του Πάπα Φραγκίσκου, 7 Ιουνίου 2023

ΠΑΠΑΣ ΦΡΑΓΚΙΣΚΟΣ ΓΕΝΙΚΗ ΑΚΡΟΑΣΗ                                                                           Πλατεία Αγίου Πέτρου Τετάρτη, 7 Ιουνίου 2023     Κατήχηση. Το πάθος για τον ευαγγελισμό: ο αποστολικός ζήλος του πιστού.

Mελέτη  του Ευαγγελίου της ημέρας

ΠΕΜΠΤΗ ΤΗΣ 9ης ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ ΤΟΥ ΕΤΟΥΣ 8 Ιουνίου 2023   Εις το όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος. Αμήν Επικαλούμαι το

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου