Ο ΠΑΠΑΣ ΦΡΑΓΚΙΣΚΟΣ ΕΓΙΝΕ 87 ΕΤΩΝ
Την Κυριακή 17-12-2023 ο Πάπας συμπλήρωσε το 87ο έτος της ζωής του.
Όλοι γνωρίζουμε τα κινητικά προβλήματα που αντιμετωπίζει και τη βρογχίτιδα που τον ταλαιπώρησε πρόσφατα, με αποτέλεσμα να ματαιώσει την παρουσία του στη Συνδιάσκεψη για το Κλίμα στο Αμπού Ντάμπι.
Οι περισσότεροι ίσως άκουσαν ότι ο Φραγκίσκος δέχθηκε, Κυριακή πρωί, 450 παιδιά με τους γονείς τους: είναι φτωχές οικογένειες που λαμβάνουν δωρεάν υγειονομική φροντίδα από την Υπηρεσία Φιλανθρωπίας του Ποντίφικα. Με αυτούς μοιράστηκε την εορταστική τούρτα και παρακολούθησε παράσταση τσίρκου, πριν την μεσημεριανή προσευχή του Αγγέλου. Μετά το τέλος της προσευχής, ζήτησε την κατάπαυση πυρός στη Γάζα και στην Ουκρανία και ανθρωπιστική αντιμετώπιση των δεκάδων χιλιάδων μεταναστών που περνούν τα σύνορα Κολομβίας / Παναμά με κατεύθυνση τις ΗΠΑ.
Όσοι πιστεύουν ότι αυτές είναι ήδη αρκετές δραστηριότητες, υπολογίζοντας με πόσους ακόμα θα μίλησε, τηλεφωνικά ή κατ` ιδίαν, για να δεχθεί ευχές, ας ενημερωθούν ότι αυτό το Σαββατοκύριακο ο Φραγκίσκος, μεταξύ άλλων συνάντησε, σε ξεχωριστές ακροάσεις, 10 περίπου στελέχη της Κούριας, δέχθηκε τους συμμετέχοντες στη «ζωντανή φάτνη» έξω από τον Άγιο Πέτρο και δέχθηκε σε ακρόαση τους συμμετέχοντες στη φιλανθρωπική συναυλία των Χριστουγέννων στο Βατικανό.
Επίσης, ανακοίνωσε την αναστολή λειτουργίας της θρησκευτικής κοινότητας Λογιόλα, που είχε συσταθεί στη Σλοβενία προ 30ετίας, από τον εκδιωχθέντα από τους Ιησουίτες Marco Rupnik και την αδ. Ivanka Hosta. Οι βάσιμες καταγγελίες για καταχρήσεις, κατά των συνιδρυτών, κατέστησαν ανέφικτη τη συνέχισή της.
Δέχθηκε το αδ. Enzo Bianchi, ιδρυτή και πρώην Ηγούμενο της Κοινότητας του Bose, που ο ίδιος ο Φραγκίσκος απομάκρυνε προ τριετίας από την Κοινότητα λόγω εσωτερικών προβλημάτων, για να τον ενημερώσει για τη νέα Κοινότητα που ξεκίνησε.
Πληροφορήθηκε την καταδικαστική απόφαση του Δικαστηρίου του Βατικανού, στη δίκη κατά του Καρδιναλίου G.A.Becciu και άλλων εμπλεκομένων, που σχετίζονταν με τη Γραμματεία του Κράτους του Βατικανού, στο οικονομικό σκάνδαλο αγοράς κτιρίου στο Λονδίνο. Είναι η πρώτη, ιστορικά, καταδίκη Καρδιναλίου.
Εκτός της συνάντησης με τα παιδιά, το πιο ευχάριστο γεγονός του διημέρου, για τον Πάπα, ήταν η τελετή μακαριωνυμίας, του αείμνηστου αργεντινού καρδιναλίου Pironio, την επί γης ζωή του οποίου αξίζει να μάθουμε :
Ο Eduardo Francisco Pironio (1910-1998) ήταν το τελευταίο από τα 22 παιδιά(!) μιας οικογένειας, ιταλικής καταγωγής που μετανάστευσε στην Αργεντινή (όπως συνέβη και με την οικογένεια του Φραγκίσκου). Ο Pironio ιερέας από το 1943, έλαβε μέρος στη Β’ Σύνοδο του Βατικανού, αρχικά ως παρατηρητής και αργότερα, από το 1964, ως βοηθός Επίσκοπος La Plata. Γραμματέας της Συνόδου Ιεραρχιών Λατινικής Αμερικής (CELAM), 1968-1972 και Πρόεδρος της,1972-75, ως Επίσκοπος Mar del Plata, συνετέλεσε στην επιτυχία της ιστορικής Διάσκεψης του Μεντεγίν και στην εισαγωγή του πνεύματος της Β΄ Βατικανής στην πιο πολυπληθή καθολική ήπειρο.
Τα έτη 1975-1996 υπηρέτησε στην Κούρια της Αγίας Έδρας, ως Επικεφαλής στη Σύνοδο για τα Μοναχικά Τάγματα κα τις Κοινότητες Αποστολικής Ζωής, ως το 1984 και, στη συνέχεια, στο Ποντιφικό Συμβούλιο για τους Λαϊκούς, όπου θεωρείται συνιδρυτής των Παγκόσμιων Ημερών Νεολαίας και υποστηρικτής νέων καθολικών κινημάτων εντός Εκκλησίας. Υπήρξε άνθρωπος του διαλόγου και της πειθούς και έζησε απλά, υποστηρικτής μιας «Εκκλησίας του δρόμου», όπως επιθυμεί και ο Φραγκίσκος. Θεωρείται ήδη Άγιος από τους συμπατριώτες του.
Σε έναν άνθρωπο που στα 87 του χρόνια αγωνίζεται με όλες τους τις δυνάμεις για μια ζωντανή, πειστική και αποστολική Εκκλησία ας απευθύνουμε τις ειλικρινείς ευχές μας ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ ΑΓΙΕ ΠΑΤΕΡΑ!
Φωτογραφίες από Vatican News
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΛΕΒΑΝΤΗΣ
Μέλος Συνοδικής Επιτροπής ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ ΚΑΙ ΕΙΡΗΝΗ