Ο Πάπας Φραγκίσκος έγινε 85 ετών! Δύο ιστορίες από τη ζωή του Ποντίφικα

Ο ΠΑΠΑΣ ΦΡΑΓΚΙΣΚΟΣ ΕΓΙΝΕ 85 ΕΤΏΝ! 

ΔΥΟ ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΑΠΟ ΤΗ ΖΩΗ ΤΟΥ ΠΟΝΤΙΦΙΚΑ

 

 

Την Παρασκευή 17-12-2021 ο Πάπας Φραγκίσκος κλείνει τα 85 έτη (γεννήθηκε το 1936)

και όπως είδαμε από κοντά, στην πρόσφατη επίσκεψή του στη χώρα μας, διατηρείται σε πολύ καλή φυσική κατάσταση! Ελπίζοντας με τη βοήθεια το Θεού να μακροημερεύσει, γιατί η Εκκλησία μας, αλλά και η ανθρωπότητα, έχει ακόμα ανάγκη τον τρόπο που βλέπει τα εκκλησιαστικά και τα παγκόσμια προβλήματα, ιδιαίτερα στην εποχή της πανδημίας, παραθέτουμε δύο ιστορίες, αρκετά γνωστές, για τη λεπτότητα με την οποία αντιμετωπίζει γυναίκες που βρίσκονται σε δυσκολίες. Ένα χρήσιμο μάθημα για άνδρες, εντός και εκτός Εκκλησίας! 

Η πρώτη είχε γίνει γνωστή μόλις εκλέχθηκε διάδοχος του Αποστόλου Πέτρου: Ο, ως τότε, Αρχιεπίσκοπος Μπουένος Άιρες συνήθιζε να κυκλοφορεί με τα Μέσα Μεταφοράς, να ετοιμάζει μόνος το φαγητό του και να επισκέπτεται, μόνος και απροειδοποίητα, τις ενορίες της πόλης. Ένα απόγευμα σε γειτονική της Αρχιεπισκοπής ενορία, είδε μια κυρία, με μαύρα, να περιμένει απέξω. Δεν τον γνώρισε. Τη ρώτησε και του απάντησε ότι περιμένει τον εφημέριο, ήθελε να συζητήσουν, είχε χάσει το γιο της πρόσφατα, αισθανόταν μόνη… Της πρότεινε να της προσφέρει ένα καφέ σε γειτονικό χώρο που ιερουργεί εκείνος. Δεν μπήκαν από την κύρια είσοδο και η κυρία δεν κατάλαβε ότι ήταν η Αρχιεπισκοπή. Έπιασαν κουβέντα, η κυρία αισθάνθηκε ανακουφισμένη και ο άγνωστός της ιερέας της πρότεινε, αν ήθελε, να ξανασυναντηθούν την επόμενη βδομάδα. Έτσι γινόταν για 2-3 μήνες. Κάποια στιγμή η κυρία συνειδητοποίησε, από τηλεοπτική εκπομπή, ότι ο άγνωστός της ιερέας ήταν ο Καρδινάλιος Χόρχε Μπεργκόλιο! Ντράπηκε που δεν τον είχε αναγνωρίσει και εξαφανίσθηκε. Εκείνος έψαξε μήπως είχε αρρωστήσει και, όταν έμαθε ότι ήταν καλά, την επισκέφτηκε στο σπίτι της. “Σεβασμιότατε, συγνώμη που δεν σας αναγνώρισα. Αισθάνομαι άσχημα που εσείς μου φτιάχνετε και μου προσφέρετε καφέ και όχι εγώ” του είπε. “Δεν πρέπει, εγώ στο πρότεινα. Δεν μπορώ να κάνω κάτι άλλο για το γιο σου, εκτός από να προσευχηθώ γι αυτόν. Αν θέλεις, όμως, μπορώ να σου προσφέρω ένα καφέ και να συζητάμε μια ώρα την εβδομάδα” απάντησε ο μετέπειτα Ποντίφικας. Λέγεται ότι, μετά την εκλογή του ως Πάπας, ζήτησε, από το διάδοχό του στην Αρχιεπισκοπή του Μπουένος Άιρες, να συνεχίσει εκείνος τις συναντήσεις με τη συγκεκριμένη μοναχική γυναίκα…        

Η δεύτερη έγινε γνωστή από τον ίδιο τον Πάπα, σε συζητήσεις του με το δημοσιογράφο Andrea Tornielli και τη μετέφερε στο σάιτ Protagon η δημοσιογράφος Ελευθερία Κόλλια, με αφορμή την πρόσφατη επίσκεψη του Φραγκίσκου στην Ελλάδα : «Ήμουν Πρύτανης του Κολλεγίου των Ιησουιτών. Είχαμε γνωρίσει μια κυρία, χωρίς σύζυγο, με δύο παιδιά, που δεν έβρισκε μόνιμη εργασία αλλά μόνο περιστασιακές και είχε ανάγκη βοηθείας. Στέλναμε τρόφιμα στο σπίτι της, μέσω της Κάριτας. Η κυρία αναγκαζόταν, όταν δεν μπορούσε να τα βγάλει πέρα, να εκδίδεται. Ήταν περίοδος Χριστουγέννων, με ειδοποίησαν ότι είχε έλθει στο Κολέγιο, με τα παιδιά, να με δει. Πήγα, ήθελε να με ευχαριστήσει, υπέθεσα για τα τελευταία δέματα με τρόφιμα που της είχαμε στείλει. “Ναι και γι` αυτό, αλλά κυρίως γιατί ποτέ δεν πάψατε να με αποκαλείτε ΚΥΡΙΑ”. Είναι από τις εμπειρίες που διδάσκεται κάποιος. Πόσο σημαντικό είναι να δέχεσαι τον άλλο, που έχει την ανάγκη σου, με λεπτότητα, χωρίς να πληγώνεις την αξιοπρέπειά του». 

Υ.Γ. Δεκέμβριο του 1936, λίγες μέρες νωρίτερα από τον Πάπα, έχουν γεννηθεί οι Ιεράρχες 

μας, πρώην Σύρου Φραγκίσκος Παπαμανώλης και πρώην Αθηνών Νικόλαος Φώσκολος 

Σεβασμιότατοι, υγεία και μακροημέρευση!

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΛΕΒΑΝΤΗΣ

Μέλος Συνοδικής Επιτροπής ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ ΚΑΙ ΕΙΡΗΝΗ

κοινοποίηση άρθρου:

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου