Ο Πάπας στους δύο νέους επισκόπους: «Να κοιτάτε τους πιστούς κατάματα όχι λοξά»

Ο Πάπας στους δύο νέους επισκόπους: «Να κοιτάτε τους πιστούς κατάματα όχι λοξά»

«Ένας επίσκοπος που δεν προσεύχεται είναι ένας επίσκοπος στα μισά του δρόμου. Και αν δεν προσεύχεται στον Κύριο, καταλήγει στην εκκοσμίκευση». Γι αυτό πρέπει να είμαστε «υπηρέτες, πάντα στην υπηρεσία «όλων» : των μεγαλύτερων και των μικρότερων». Και κυρίως, πρέπει «να κοιτάμε τους πιστούς στα μάτια» προκειμένου να «δούμε την καρδιά».

Αυτή είναι, εν συντομία, η σημερινή είδηση, κατά την Επίσημη εορτή του Αγίου Ιωσήφ, του Πάπα Φραγκίσκου προς τους δύο νέους επισκόπους που χειροτονήθηκαν στην Βασιλική του Αγίου Πέτρου ο σεβασμιότατος MiguelAngelAyusoBuixot, Mccj, γραμματέας του Ποντιφικού Συμβουλίου για τον Διαθρησκειακό Διάλογο, που διορίστηκε τιμητικός επίσκοπος της Lupercianaκαι ο σεβασμιότατος  PeterBryanWells, μέχρι σήμερα σύμβουλος Γενικών Υποθέσεων της Γραμματείας του Κράτους, που διορίστηκε Αποστολικός Νούντσιος της Νοτίου Αφρικής, Botswana, Lesothoκαι Namibia.  

Μετά το γραπτό  κήρυγμα, με μερικές αυθόρμητες προσθήκες, ο Πάπας υπενθυμίζει ότι «είναι ο Χριστός που μέσα από την πατρότητα του επισκόπου προσθέτει νέα μέλη στο σώμα του, δηλαδή την Εκκλησία. Είναι ο Χριστός – προσθέτει – που με τη σοφία και τη σύνεση του επισκόπου οδηγεί το λαό του Θεού στην επίγεια πορεία  που οδηγεί στην αιώνια ευτυχία. Είναι ο Χριστός που κηρύττει, Ο Χριστός που γίνεται Εκκλησία, που κάνει γόνιμη την Εκκλησία, ο Χριστός που καθοδηγεί…».

 «Αυτός είναι ο επίσκοπος», λέει ο Φραγκίσκος: ένας υπουργός του Θεού που δεν πρέπει ποτέ να ξεχάσει ότι επιλέχθηκε «από τους ανθρώπους για τους ανθρώπους». «Επισκοπή», στην πραγματικότητα υπογραμμίζει, «είναι το όνομα μιας υπηρεσίας, όχι μιας διάκρισης, επειδή στον επίσκοπο ταιριάζει περισσότερο το να εξυπηρετεί από το να κυριαρχεί, σύμφωνα με την εντολή του Κυρίου: Αυτός που είναι ο μεγαλύτερος ανάμεσά σας θα γίνει όπως ο μικρότερος. Καιαυτόςπουκυβερνά, όπωςαυτόνπουυπηρετεί».

 «Να είστε υπηρέτες όλων, προτρέπει στη συνέχεια ο Άγιος Πατέρας: και των μεγαλύτερων και των μικρότερων. Όλων. Αλλά πάντα υπηρέτες, στην υπηρεσία». Και να προσεύχεστε, επειδή «το πρώτο καθήκον του επισκόπου είναι η προσευχή». «Εάν ένας επίσκοπος δεν προσεύχεται, δεν θα μπορεί να κάνει τίποτα», προειδοποιεί ο Άγιος Πατέρας, «είναι ένας επίσκοπος στα μισά του δρόμου. ΚαιεάνδενπροσεύχεταιστονΚύριο, καταλήγειστηνεκκοσμίκευση».

Ως εκ τούτου, η πρόσκληση να θέτουν τον εαυτό τους δίπλα στους ανθρώπους, επειδή «πίσω από κάθε κάρτα υπάρχει ένα πρόσωπο. Πίσω από κάθε επιστολή που λαμβάνετε, υπάρχει ένα πρόσωπο. Και αυτό το πρόσωπο είναι γνωστό σε εσάς και εσείς μπορείτε να το γνωρίσετε». «Να αγαπάτε – καλεί ο Πάπας – να αγαπάτε με πατρική  και αδελφική αγάπη όλους αυτούς που ο Θεός σας εμπιστεύεται».

Κατ’ αρχάς, τονίζει, «να αγαπάτε τους πρεσβύτερους και τους διακόνους. Να είστε πλησίον τους», επειδή «είναι πολύ λυπηρό όταν ακούς ότι ένας πρεσβύτερος λέει ότι ζήτησε να μιλήσει στον επίσκοπό του και η γραμματέας ή ο γραμματέας του είπε: «Μα, έχει τόσα να κάνει, που δεν μπορεί να σε δεχτεί πριν από διάστημα τριών μηνών».

 «Ο πιο κοντινός στον επίσκοπο είναι ο πρεσβύτερός του: ο πιο κοντινός», τονίζει ο Φραγκίσκος, ο οποίος προσκαλεί να αγαπάμε εξίσου «τους φτωχούς, τους ευάλωτους και όσους έχουν ανάγκη από θαλπωρή και από βοήθεια».

 «Επαγρυπνείτε – προσθέτει μετά το τελετουργικό – με αγάπη για όλο το ποίμνιο στο οποίο το Άγιο Πνεύμα σας βάζει να κυβερνήσετε την Εκκλησία του Θεού. Επαγρυπνείτε στο όνομα του Πατέρα, του οποίου την εικόνα να κάνετε παρούσα». Και να έχετε «ζωντανή την προσοχή ακόμη και γι αυτούς που δεν ανήκουν στη στάνη του Χριστού επειδή ακόμη και αυτοί σας έχουν ανατεθεί».

Κυρίως όμως – είναι η κύρια σύσταση του Πάπα – «Να κοιτάτε τους πιστούς κατάματα. Όχι λοξά… κατάματα. Για να δείτε την καρδιά. Και αυτός ο πιστός σου ή ο πρεσβύτερος, ο διάκονος ή ο λαϊκός, να μπορεί να δει τη δική σου καρδιά. Αλλά πάντα να κοιτάτε στα μάτια». «Είθε ο Κύριος – καταλήγει ο Άγιος Πατέρας – να σας συνοδεύει, να είναι πλησίον σας σε αυτό το δρόμο που σήμερα ξεκινάτε».

 

ρφ (μετάφραση)

κοινοποίηση άρθρου:

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

Βασίλισσα του Ουρανού, 21 Απριλίου 2024

ΠΑΠΑΣ ΦΡΑΓΚΙΣΚΟΣ ΒΑΣΙΛΙΣΣΑ ΤΟΥ ΟΥΡΑΝΟΥ Πλατεία Αγίου ΠέτρουΔ’ Κυριακή του Πάσχα, 21 Απριλίου 2024   Αγαπητοί αδελφοί και αδελφές, καλημέρα! Αυτή η Κυριακή είναι αφιερωμένη

Mελέτη του Ευαγγελίου της ημέρας

ΔΕΥΤΕΡΑ  ΤΗΣ 5ης  ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ ΤΗΣ ΤΕΣΣΡΑΚΟΣΤΗΣ 22 Απριλίου 2024    Εις το όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος.  Αμήν Επικαλούμαι το 

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου