Ο ΠΑΠΑΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ: ΣΤΑ ΒΗΜΑΤΑ ΤΟΥ ΙΩΑΝΝΗ ΠΑΥΛΟΥ Β’ ΚΑΙ ΤΟΥ ΒΕΝΕΔΙΚΤΟΥ ΙΣΤ
Το αποστολικό ταξίδι του Φραγκίσκου στις δύο μεσογειακές χώρες, από τις 2 έως τις 6 Δεκεμβρίου, είναι συνέχεια μιας πορείας που έχει ήδη χαράξει το 2010, στην Κύπρο, ο Επίτιμος Πάπας και το 2001, στην Ελλάδα, ο Πολωνός Ποντίφικας.
Η Κύπρος είναι η Χώρα του Αγίου Βαρνάβα, που γεννήθηκε στην Πάφο και επέστρεψε εκεί για να κηρύξει το Ευαγγέλιο του Κυρίου Ιησού. Σύμφωνα με την παράδοση, το νησί αυτό έγινε η νέα πατρίδα του Λαζάρου: μετά την ανάστασή του από τον Ιησού μετακόμισε στην Κύπρο και έγινε επίσκοπος Κιτίου (σήμερα Λάρνακας). Στην Ελλάδα ανεξίτηλα ίχνη άφησε ο απόστολος των Εθνών Άγιος Παύλος. Οι Φίλιπποι ήταν το πρώτο μέρος που ευαγγελίστηκε στην Ευρώπη και από εκεί ο Χριστιανισμός εξαπλώθηκε σε όλη την ευρωπαϊκή ήπειρο.
Στις δύο αυτές Χώρες, σταυροδρόμι μεταξύ Ανατολής και Δύσης, μεταβαίνει ο Πάπας Φραγκίσκος από τις 2 έως τις 6 Δεκεμβρίου για να στηρίξει την πίστη, να παρηγορήσει και να ενθαρρύνει τις τοπικές κοινωνίες. Τα στάδια του αποστολικού ταξιδιού είναι η Λευκωσία, η Λάρνακα, η Αθήνα και η Λέσβος, όπου ο Ποντίφικας πήγε ήδη το 2016 για να συναντήσει μετανάστες και πρόσφυγες στον καταυλισμό της Μόρια. Σε αυτά τα εδάφη, που είχαν σπαρθεί από τις απαρχές του Χριστιανισμού από τους αποστόλους Βαρνάβα και Παύλο, ο Ιωάννης Παύλος Β’ και ο Βενέδικτος ΙΣΤ’ ήρθαν επίσης ως προσκυνητές.
Το ταξίδι του Ιωάννη Παύλου Β
Η Ελλάδα, ήταν ο πρώτος σταθμός του προσκυνήματος του Ιωάννη Παύλου Β’ στα βήματα του Αποστόλου Παύλου. Μεταξύ άλλων σημαντικών στιγμών ξεχώρισε η συνάντηση με τον τότε Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδος Χριστόδουλο. Τότε, με μεγαλείο ψυχής και ειλικρινή ταπεινότητα, ο Πολωνός Ποντίφικας είχε ζητήσει συγχώρεση για πληγές που συνδέονται με δραματικές σελίδες της ιστορίας, όπως η Άλωση της Κωνσταντινούπολης το 1204 από τους Ενετούς. «Για όλες τις παρελθούσες και παρούσες περιστάσεις όπου τα τέκνα της Καθολικής Εκκλησίας αμάρτησαν με πράξεις και παραλείψεις κατά των ορθοδόξων αδελφών τους, ο Θεός ας μας δώσει τη συγχώρεση που Του ζητάμε» ήταν η απρόσμενη ομολογία του Ποντίφικα ο οποίος θεώρησε καθήκον του να προβεί σε μια κάθαρση μνήμης που θα μπορούσε να αποτελέσει μια βάση για την αποκατάσταση των σχέσεων των δύο Εκκλησιών.
«Ακολουθώντας το παράδειγμα του Αγίου Παύλου και των πρώτων κοινοτήτων – είχε πει ο Πάπας κατά τη Θεία Λειτουργία στο ΟΑΚΑ – είναι αναγκαίο να αναπτυχθούν ευκαιρίες για διάλογο με τους συγχρόνους μας, ειδικά στα μέρη όπου διακυβεύεται το μέλλον του ανθρώπου και της ανθρωπότητας, έτσι ώστε οι αποφάσεις που λαμβάνονται να μην καθοδηγούνται αποκλειστικά από πολιτικά και οικονομικά συμφέροντα που αγνοούν την αξιοπρέπεια των προσώπων και τις ανάγκες που απορρέουν από αυτήν».
Ανάμεσα στα βάσανα και τις ελπίδες της Κύπρου
Η άλλη Χώρα, επίκεντρο του 35ου αποστολικού ταξιδιού του Πάπα Φραγκίσκου είναι η Κύπρος. Είναι η δεύτερη φορά που ένας Ποντίφικας επισκέπτεται το νησί. Η πρώτη επίσκεψη επισκόπου Ρώμης στην Κύπρο έγινε το 2010, στο αποστολικό ταξίδι του Βενέδικτου 16ου, που πραγματοποιήθηκε από τις 4 έως τις 6 Ιουνίου του ίδιου έτους. Ακολουθώντας τα βήματα των πατέρων στην πίστη, Παύλου και Βαρνάβα, ο Επίτιμος Πάπας φτάνει στην Κύπρο ως προσκυνητής για να στηρίξει τους Καθολικούς Χριστιανούς στην πίστη και να παραδώσει το Instrumentum laboris εν όψει της Ειδικής Συνέλευσης για τη Μέση Ανατολή της Συνόδου των Επισκόπων, που πραγματοποιήθηκε τον Οκτώβριο του 2010. Κατά την τελετή υποδοχής στο διεθνές αεροδρόμιο της Πάφου, αναφερόμενος στη διαίρεση της νήσου Κύπρου σε δύο μέρη, ο Βενέδικτος ΙΣΤ’ εξέφρασε την ευχή για την Κύπρο που συνδέεται και με το παρόν αυτού του νησιού.
(πηγή:vaticannews.va)
πγπ