Ο Πάπας με τους πρόσφυγες στη Λέσβο

Ο ΠΑΠΑΣ ΜΕ ΤΟΥΣ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ ΣΤΗ ΛΕΣΒΟ

Φωνές, πρόσωπα, ιστορίες: είναι έντονα τα συναισθήματα που συνοδεύουν την επίσκεψη του Πάπα Φραγκίσκου στο Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης στη Μυτιλήνη. Οι πύλες ανοίγονται και μπροστά παρουσιάζεται μια πληγωμένη ανθρωπότητα αλλά έτοιμη να εμπιστευτεί τον εαυτό της στο Θεό, για ένα καλύτερο μέλλον. Υπάρχει μια αδιάκοπη εργασία γύρω από τους χιλιάδες ανθρώπους που έρχονται εδώ από την Αφρική και τη Μέση Ανατολή και που αναγνωρίζουν τον Ποντίφικα ως μια δύναμη έμπνευσης.

Τραγούδια συνοδεύουν την πιο πολυαναμενόμενη στιγμή του ταξιδιού του Πάπα πρώτα στην Κύπρο και τώρα στην Ελλάδα. Ο Φραγκίσκος έρχεται να δει τα πρόσωπα, να κοιτάξει στα μάτια, να αγγίξει την πληγωμένη σάρκα τόσων πολλών που έχουν υποστεί τεράστιες δυσκολίες και τώρα αναζητούν προστασία, ανανέωση, φροντίδα και ελπίδα στη Λέσβο. Υπάρχουν περίπου διακόσιοι σήμερα γύρω από τον Ποντίφικα, αλλά αντιπροσωπεύουν χιλιάδες και χιλιάδες μετανάστες που διασχίζουν τη Μεσόγειο ή το Αιγαίο και που, όπως και σε πολλά άλλα μέρη του κόσμου, ξενιτεύονται για να χτίσουν μια καλύτερη και ασφαλέστερη ζωή. Ο Φραγκίσκος περπατά μαζί τους για πολλή ώρα, χαϊδεύει πολλά παιδιά – ένα από αυτά κάνει έναν πλατύ κύκλο για να δεχθεί έναν δεύτερο χαιρετισμό – σφίγγει τα χέρια και δέχεται αγκαλιές. Του δίνουν μηνύματα και του δείχνουν φωτογραφίες, ίσως κάποιου αγαπημένου προσώπου που βρίσκεται μακριά ή που δεν τα κατάφερε, μέχρι να φτάσουν στη σκηνή που έχει στηθεί για την περίσταση.

«Είμαστε πολύ χαρούμενοι που ήρθατε ξανά» με αυτά τα εγκάρδια λόγια ο Αρχιεπίσκοπος Νάξου-Τήνου-Άνδρου-Μυκόνου και Αποστολικός Τοποτηρητής της Επισκοπής Χίου-Λέσβου-Σάμου Σεβασμιότατος Ιωσήφ Πρίντεζης καλωσόρισε τον Ποντίφικα στο νησί της Λέσβου. «Η παρουσία σας εδώ ενισχύει την μικρή μας καθολική κοινότητα που δυστυχώς δεν μπορεί να σας δεχτεί στο μικρό και μοναδικό Ιερό Ναός μας για να προσευχηθούμε μαζί ποιμένας και ποίμνιο», συνέχισε ο Σεβασμιότατος.

«Ευχαριστώ»: αυτή είναι η πρώτη λέξη προς τον Φραγκίσκο που ακούστηκε κατά τη μαρτυρία του Κρίστιαν ενός πρόσφυγα από τη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό και στη συνέχεια του Λεν ενός καθολικού εθελοντή από τη Λέσβο. Σας ευχαριστούμε που γίνατε «η φωνή όσων δεν έχουν φωνή», η «φωνή της ειρήνης» είπε ο Αρχιεπίσκοπος Ιωσήφ επισημαίνοντας πως το ενδιαφέρον του Πάπα για τους μετανάστες και τους πρόσφυγες όχι μόνο ευαισθητοποιεί τις αρχές, αλλά τιμά τις τοπικές κοινωνίες «που έχουν σηκώσει αυτό το δυσανάλογο βάρος της προσφυγικής εισροής. […]  Ο λόγος σας – συνεχίζει ο Αρχιεπίσκοπος – παρηγορεί τους κατατρεγμένους και ενισχύει τους καλούς Σαμαρείτες αυτού του νησιού» όπως την Κάριτας Ελλάς, που ενσκήπτει με προσοχή στις ανάγκες τους και τους στηρίζει στο παρόν και στα μελλοντικά βήματά τους.

Η συνάντηση του Πάπα ολοκληρώθηκε με μια χειρονομία: δύο παιδιά από το Κονγκό έδωσαν ένα δώρο στον Πάπα, ένα πολύχρωμο σημειωματάριο. Ένα αντικείμενο που κρύβει ελπίδα για το μέλλον. Πλησιάζουν με τα παλτό τους και τα χρωματιστά καπέλα από τα οποία ξεπετάγονται σκούρες μπούκλες: λίγα ψιθυριστά λόγια και χαιρετισμοί και μετά … το ένα μετά το άλλο όλα τα πιτσιρίκια βγαίνουν μπροστά. Έτσι ολοκληρώθηκε αυτή η στιγμή ακραίας τρυφερότητας με τη γλυκύτητα του Φραγκίσκου που τους καλωσορίζει και τους χαιρετά σαν ένας πατέρας.

(πηγή: vaticannews.va)

πγπ

κοινοποίηση άρθρου:

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

ΦΡΑΣΕΙΣ_ΚΑΙ_ΙΔΕΕΣ_ΓΙΑ_ΜΕΛΕΤΗ.jpg

Mελέτη του Ευαγγελίου της ημέρας

ΤΡΙΤΗ ΤΗΣ 4ης ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ ΤΟΥ ΠΑΣΧΑ 28 Μαΐου  2024   Εις το όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος.  Αμήν  Επικαλούμαι το 

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου